Altın Koza Coşkusu 1 Hafta Boyunca Adana'yı Saracak - Son Dakika
Güncel

Altın Koza Coşkusu 1 Hafta Boyunca Adana'yı Saracak

Altın Koza Coşkusu 1 Hafta Boyunca Adana\'yı Saracak

Bu yıl 20'ncisi düzenlenecek olan Altın Koza Film Festivali, Türk sinemasının '4 yapraklı yoncası' olarak nitelendirilen Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Türkan Şoray ve Filiz Akın'ın katılacağı tören ile başlayacak.

14.09.2013 09:26

Bu yıl 20'ncisi düzenlenecek olan Altın Koza Film Festivali, Türk sinemasının '4 yapraklı yoncası' olarak nitelendirilen Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Türkan Şoray ve Filiz Akın'ın katılacağı tören ile başlayacak. Sevgi Korteji ile sokağa taşacak olan festivalde toplam 215 film, 450 gösterim ile sinemaseverlerle buluşacak. Çok sayıdaki konser, atölye, sergi ve söyleşi etkinlikleri de festivale renk katacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında 20'ncisi düzenlenecek Altın Koza Film Festivali'nin programı belli oldu.

Her yıl usta yönetmenlerin, sevilen oyuncuların ve binlerce sinemaseverin buluştuğu Altın Koza, Atölye Yönetmenliğini Işıl Özgentürk'ün yaptığı Altın Koza Film Atölyesi ile başlayacak. Etkinlik, Seyhan Oteli'nin Anadolu Konferans Salonu'nda 11.00'da başlayacak.

Film festivalinin coşkusu, saat 20.30'u gösterdiğinde tüm kenti saracak. Sevilen oyuncular Halit Ergenç, Yetkin Dikinciler, Sinan Tuzcu, Yiğit Özşener'in kavalyelik edeceği, Türk sinemasının '4 yapraklı yoncası' Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Türkan Şoray ve Filiz Akın'ın katılacağı tören ile Altın Koza Film Festivali gerçek anlamda başlayacak. Merkez Park Amfi Tiyatro'daki açılış töreni, ünlü sanatçı Göksel'in, 'Eski Türk Filmleri Müziği' konseri ile renklenecek.

Festivalin 2'nci gününde Aslı Selçuk'un katılımıyla, saat 11.00'de Seyhan Oteli Anadolu Konferans Salonu'nda 'Altınkoza Kısa Film Atölyesi' gerçekleşecek. Öğle saatlerinde özel uçakla misafirlerin dahil olacağı festivalin 'hoşgeldiniz yemeği' aynı gün akşam saat 20.00'de Seyhan Oteli Havuzbaşı'nda yapılacak.

Altın Koza'nın 3'üncü günü olan 18 Eylül'de, saat 10.30'da Atatürk Parkı içerisindeki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılacak. Seyhan Oteli Anadolu Konferans Salonu'nda saat 15.00'daki AltınKoza Kısa Film Atölyesi'nde bu sefer oyuncu ve senarist Ercan Kesal, deneyimlerini aktaracak. Festivalde geçen yıldan farklı olarak, bu yıl Rıfat Ilgaz'ın ölümsüz eseri Hababam Sınıfı adına 75'inci Yıl Sanat Galerisi'nde bir sergi açılacak. Hababam Sınıfı'nda rol alan ve hayatını kaybetmiş sanatçıların heykelleri, afişleri, karikatürleri ve fotoğraflarının yer alacağı sergi, 18.00'de kapılarını aralayacak. Festivalin 3. günü, 'Sinema Dayanışma Gecesi Konseri' ve 'havai fişek' gösterisi ile devam edecek. Saat 20.30'da başlayacak etkinliklerde, sinema sanatçılarının halkı selamlayacak. Mimar Sinan Amfi Tiyatro'da düzenlenecek olan ve ünlü sunucu Vatan Şaşmaz'ın sunacağı gecede, sevilen sanatçı Demet Akalın da sahne alacak.

Festivalin 4. günü yönetmen Barış Özbiçer, Altınkoza Film Festivali Atölyesi'nin konuğu olacak. Festival akşamında ise 'Yaşam Boyu Onur Ödülleri', Türkiye sinemasının unutulmaz yıldızlarından Çolpan İlhan, İzzet Günay ve Demir Karahan ile yapımcı Necip Sarıcı'ya takdim edilecek. Park Zirve'de saat 20.00'da başlayacak gecede, Öğrenci Filmleri Yarışması ile Akdeniz Ülkeleri Yarışması'nın sonuçları açıklanacak.

Festival ateşi, 5. günde saat 17.00'da başlayacak 'Sevgi Korteji' ile sokağa taşacak. HiltonSA Otel önünden başlayacak olan kortejde, sinema dünyasının sevilen yüzleri, kortej halinde Adana sokaklarını turlayarak halkı selamlayacaklar.

Festivalin büyük günü olan 21 Eylül'de ise Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'nde festivalin büyük ödül töreni düzenlenecek. Saat 20.00'daki kırmızı halı töreni ile start alacak gecenin sunuculuğunu Şenay Gürler ve Yekta Kopan yapacak. Tören, Kürşat Başar ve Yaşar'ın dinletileri ile devam edecek.

FESTİVALDE YARIŞACAK FİLMLER, JÜRİ VE ÖDÜLLER

Her yıl büyük bir coşkuya sahne olan Altın Koza'nın 20'ncisinde, yönetmenliğini Emre Yalgın'ın yönettiği 'Hadi Baba Gene Yap', Aslı Özge'nin 'Hayat Boyu', Reha Erdem'in yönettiği 'Jin', Mustafa Kemal Uzun'un yaptığı 'Çanakkale Yolun Sonu', Atıl İnanç'ın yönettiği 'Daire', Alphan Eşeli'nin 'Eve Dönüş Sarıkamış 1915', Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu'nun birlikte yönetmen koltuğunda oturduğu 'Gözümün Nuru', Deniz Akçay Katıksız'ın yönettiği 'Köksüz', Semir Aslanyürek'in 'Lal', Uğur Yücel'in yönettiği 'Soğuk', Biket İlhan'ın 'Yarım Kalan Mucize' ve Mahmut Fazıl Coşkun'un yönettiği 'Yozgat Blues' filmleri, Altın Koza Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yarışacak.

Toplamda 12 filmin yarışacağı, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda 7 kişilik jürinin başkanlığını Berlin Film Festivali Avrupa Pazarı Direktörü Beki Probst yapacak. Jüride, yönetmen Pelin Esmer, yapımcı Türker Korkmaz, görüntü yönetmeni Özgür Eken, oyuncular Melisa Sözen ve Yiğit Özşener ile müzisyen Cengiz Onural yer alacak.

Festival kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda sonuçlar, Çukurova Üniversitesi Uluslararası Kongre Merkezi'ndeki törende açıklanacak. Her dalın birincisine Altın Koza Heykelciği verileceği törende, 'En İyi Film Ödülü'nü kazanan esere 350 bin lira verilecek. Festivalde, Yılmaz Güney Ödülü'nü kazananlara 75 bin, Adana İzleyici Ödülü için 25 bin, En İyi Yönetmen Ödülü'ne 50 bin, En İyi Senaryo Ödülü'nü kazanana 20 bin, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne 20 bin, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'ne 20 bin, En İyi Müzik Ödülü'ne 15 bin, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü'ne 15 bin, En iyi Sanat Yönetmeni Ödülü'ne 10 bin, En İyi Kurgu Ödülü'ne 10 bin, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'ne 10 bin ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'ne 10 bin lira para ödülü verilecek. Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü ve Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazananlara ise Altın Koza Heykelciği sunulacak.

ALTIN KOZA'DA İSKANDİNAV RÜZGARI

Uluslararası festivallerde ödül alan filmlerin Türkiye'deki ilk gösterimleri de gerçekleştirileceği festivalde, bu yıl farklı olarak İskandinav ülkelerinin sinemaları da yer alacak. 'Kuzey Işıkları' adı verilen bölümde, 5 ülkeden 8 sinemacının eseri gösterilecek. Finlandiya ve Norveç büyükelçilileri de özel bir resepsiyonla festival kapsamında ağırlanacak.

İLK KEZ ADANALILARLA

6-22 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Altın Koza Film Festivali kapsamında yapılacak olan Özel Gösterim bölümünde son bir yıl içinde dikkat çekmiş ancak Adana'da izleyiciyle buluşma şansı yakalayamamış yapımlar yer alacak. Ali Aydın'ın 2012 yapımı filmi 'Küf' ve yine aynı yıl gösterime giren Erdem Tepegöz imzalı 'Zerre', Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu'nun geçtiğimiz Altın Koza Film Festivali sırasında Adana'da bulunan yönetmenler, Fatih Akın, Mahmut Fazıl Coşkun, Reis Celik, Orhan Eskisoy, Hüseyin Karabey, Erden Kıral, Belmin Soylemez, İnan Temelkuran ve Derviş Zaim ile yaptıkları söyleşilerden oluşan 2013 yapımı 'Adana 2012' ve bu yılın en dikkat çekici yapımlarından Onur Ünlü'nün 'Sen Aydınlatırsın Geceyi' adlı filmleri seyirci ile buluşacak. Altın Kozalılar bölümünde ise ilki 1969 yılında yapılan ülkemizdeki önemli kültür sanat etkinliklerinden biri olarak kabul edilen festivalde yıllar içinde çeşitli dallarda ödüller kazanmış filmler izleyiciyle yeniden buluşuyor. Bölüm kapsamında Metin Erksan'ın 1969 yılında En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Stüdyo Çalışması ödülleri almış filmi 'Kuyu', Yılmaz Güney'in 1970 yılında En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Fotoğraf ödüllerine layık görülmüş filmi 'Umut', Ömer Lütfi Akad'ın 1973 yılında En İyi Film Ödülü almış eseri Gelin, Zeki Demirkubuz'un 1997 yılında En İyi Film Ödülü almış eseri 'Masumiyet', aynı yıl Nuri Bilge Ceylan'ın Yılmaz Güney Özel Ödülü almış filmi 'Kasaba', 2004 yılında Uğur Yücel'in En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü alan filmi 'Yazı Tura', 2006 yılında Reha Erdem'in En İyi Film, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Umut Veren Genç Erkek Oyuncu, Umut Veren Genç Kadın Oyuncu ödülleri alan filmi 'Beş Vakit', 2008 yılında Özcan Alper'in En İyi Film, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve Jüri Özel Ödülü almış filmi 'Sonbahar', 2009 yılında Mahmut Fazıl Coşkun'un En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu ödülleri almış filmi 'Uzak İhtimal', 2010 yılında Semih Kaplanoğlu'nun En İyi Film, Jüri Özel Ödülü ve SİYAD En İyi Film ödülleri almış filmi 'Bal' ve 2011 yılında Ruhi Karadağ'ın Adana İzleyici Jürisi Ödülü almış filmi 'Simurg', sinemaseverlerle buluşacak.

Zerre'nin galası 19 Eylül Perşembe günü yönetmen Erdem Tepegöz'ün katılımıyla saat 17.45'de Arıplex Sineması'nda, Küf'ün galası yine 19 Eylül Perşembe günü yönetmen Ali Aydın ve oyuncu Ercan Kesal'ın katılımıyla 17.45'de Avşar Sineması'nda ve Sen Aydınlatırsın Geceyi'nin galası 20 Eylül Cuma günü oyuncular Ercan Kesal, Ahmet Mümtaz Taylan ve Ayşenil Şamlıoğlu'nun katılımıyla Avşar Sineması'nda gerçekleştirilecek. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Altın Koza Coşkusu 1 Hafta Boyunca Adana'yı Saracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement