22 Eylül 'Dünya Alzheimer Günü'nde DEÜ işbirliğiyle gerçekleştirilecek panele hazırlanan Büyükşehir, 'çağın hastalığını' masaya yatıracak. TÜİK verilerine göre, 2030 yılında İzmir'de, 65 yaş üzeri yaşlı sayısı 756 bini bulacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 'Dünya Alzheimer Günü' dolayısıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Geriatri Ana Bilim Dalı işbirliği ile düzenleyeceği panelde "Alzheimer, yaşlılığın kaderi mi?" sorusuna yanıt arayacak. 22 Eylül 2014 Pazartesi günü saat 14.00'te Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek panelde, akademisyenler 'çağın hastalığı' olarak nitelendirilen Alzheimer'ı önlemenin yolları ile Alzheimer hastalarına verilmesi gereken bakım hizmeti hakkında önemli bilgiler aktaracak. Paneli takiben İzmir Büyükşehir Belediyesi Zübeyde Hanım Huzurevi'nde yaşayan yaşlıların el işi atölyesinde, Sağlıklı Yaş Alma ve Dayanışma Merkezi üyelerinin el işi kurslarında, Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri için Buluşma ve Danışma Merkezi'ne gelen hastaların ise uğraş terapisi sonucunda hazırladığı el işi ürünlerin yer aldığı "Unutmamak İçin Üretiyorum" isimli sergisinin açılışı yapılacak.
Kentte giderek artan yaşlı nüfusunu dikkate alarak bir dizi proje üreten ve 2013 İstanbul Yaşlılık Girişimi Fuarı'nda 'Yaşlı Dostu Kent' ödülüne layık görülen Büyükşehir Belediyesi'nin DEÜ işbirliğiyle gerçekleştireceği panelin moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Refik Mas yapacak. Üniversitenin İç Hastalıkları Geriatri Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Işık ile Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Küçükgüçlü'nün konuşmacı olarak katılacağı panelde, Alzheimer hastalığını önleme yolları tartışılacak ve Alzheimer hastalarına verilmesi gereken bakım hizmetleri hakkında önemli ipuçları verilecek.
Büyükşehir'den 'İleri Yaş' çalışmaları
TÜİK verilerine göre, İzmir'de 2013 yılında 378 bin olarak saptanan 65 yaş ve üstü yaşlıların 2030 yılında 756 bin civarında olacağı öngörülüyor. Emekli ve yaşlıların yaşamak için tercih ettikleri kentlerin başında gelen İzmir'de Büyükşehir Belediyesi'nin 'İleri Yaş'a yönelik çalışmalarından ana başlıklar şöyle:
• İzmir Büyükşehir Belediyesi Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevi'nde kalan 271 yaşlıdan sosyal güvencesi, ekonomik geliri olmayan 103'ünün tüm masrafları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor.
• Emeklilik günlerini dolu dolu yaşamak isteyenlere 2007 yılında kapılarını açan İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlıklı Yaş Alma ve Dayanışma Merkezi'nin halen 294 aktif üyesi var. Üçkuyular'daki merkeze kayıtlı üyeler etkinliklerden ücretsiz yararlanıyor; müzik, spor, el işi gibi çeşitli aktiviteler uzman eğiticiler eşliğinde yapılıyor. Gezi etkinlikleri düzenleniyor. Merkezdeki Türk Sanat Müziği kursuna katılanların oluşturduğu 'Umut Korosu' da profosyonellere taş çıkartıyor.
• 2013 yılı Şubat ayından bu yana hizmet veren Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri için Buluşma ve Dayanışma Merkezi, Alzheimer (1.evre) ve hafif demans hastası olan, günlük yaşama faaliyetlerini yerine getirebilen, beden fonksiyonlarında kendi ihtiyacını karşılamasına engel rahatsızlığı olmayan yaşlıları bir araya getiriyor. Merkezden yararlanan yaşlılar, uzman doktor, hemşire ve eğiticiler eşliğinde hafızayı güçlendiren, meşgul edici aktivitelerde bulunuyorlar.
• Ege Üniversitesi, İŞKUR, Bornova Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle işsiz kadınlara yönelik 'Evde Yaşlı ve Hasta Bakım Eğitim Projesi' çerçevesinde 2005 ve 2006 yıllarında sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan 250 ev kadınına sertifika verildi.
• İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme ve Beceri Kursları'nda ise her yıl açılan 'Hasta ve Yaşlı Refakatçisi' branşında meslek sahibi olmak isteyen vatandaşlara eğitim veriliyor.
• Başarıyla devam eden "Gençler Yaşlılar El Ele" projesi ile giderek artan yaşlı nüfusun psiko-sosyal rehabilitasyonuna destek olunması, gençlerin sosyal sorumluluk projelerinde yer almasının sağlanması, kuşaklar arası eşitlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen yaşlı ziyaretlerinde uzmanlar ile gençler, demans ve alzheimer gibi rahatsızlıkların ötelenmesi amacıyla birlikte hafıza geliştirici scrabble, puzzle gibi bulmacalar çözüyor, sözlü tarih ve anı çalışması yapıyor. Gençler ve yaşlılar ayrıca birlikte gazete ve kitap okuyor, konser, tiyatro, yürüyüş gibi ortak etkinlikler gerçekleştiriyor.
• Buca Tınaztepe'de, huzurevi, engelli eğitim merkezi, engelli ve yaşlı rehabilitasyon merkezi, çocuk ve gençlik merkezi, aşevi ve kapalı spor salonunu da içinde barındıran Sosyal Yaşam Kampüsü'nün temeli 2013 yılının Eylül tarihinde atıldı. Yaklaşık 64 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek kampüs, gençlerle yaşlıların ve engellilerin bir arada kaynaşacağı Türkiye'deki ilk örnek olacak.
Son Dakika › Güncel › Alzheimer, Yaşlılığın Kaderi Mi? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?