Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, adı ister başkanlık ister başka bir şey olsun, yeni bir sisteme ihtiyaç olduğunu düşündüğünü belirterek, "CHP, MHP ve HDP başkanlık sistemine geçildiğinde uzlaşıp, tek parti haline gelecektir. Zaten birlikte hareket ediyorlar" dedi.
Ekonomi Bakanı ve AK Parti Denizli birinci sıra milletvekili adayı Nihat Zeybekci, Denizli'deki seçim çalışmaları kapsamında Halk Caddesi'nde vatandaşlarla kahvaltı yaptı. 7 Haziran'daki genel seçimlerde destek istedi. Kahvaltının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "Birinci önceliğimiz başkanlık değil yeni anayasa. Birinci sözümüz budur, başkanlık değil" sözlerinin hatırlatılması üzerine
"Öncelik anayasa değişikliği yapılacak tabi ki. Anayasa değişikliği yapmadan başkanlık sistemi söz konusu olamaz. Önce anayasamızı başkanlık sistemine geçirecek yetkiye ulaştırmak lazım. Teknik olarak süreç doğru. Ama, 'Türkiye'nin gündeminde böyle bir şey yok' demek yanlış olur. Şu an yaşadığımız problemlerin hemen hemen tamamı Türkiye'de normal yollardan iktidara gelme ihtimali olmayan, halk iradesiyle iktidar ümidi olmayan muhalefet problemi. Bu sistem, halkın çok güçlü bir şekilde irade koymasıyla güçlü bir iktidar yaratabiliyor. Ama bu sistem güçlü bir muhalefet yaratamıyor. Güçlü bir muhalefetin olmaması sorun yaratıyor. Yani iktidarın ensesinde yüzde 51, yüzde 49 dengesi olduğu zaman muhalefet ümit olmaya başlıyor. Muhalefet, yeni sistemde yapıcı muhalefet yapacak. Muhalefet bir sonraki seçimde, 'Benim iktidara gelme ihtimalim çok üst düzeyde yüksek' dediği zaman alınacak bütün kararlarda bugünkü gibi, piyasa bozulsun, kriz çıksın, dengeler darmadağın olsun, Mevlana'nın dediği gibi 'Kuşları avlamak için yem serpeyim' noktasına gelmez Türkiye. Muhalefet sorumlu olur. Sistem tartışmasının sonucu olarak adı 'Başkanlık sistemi olur başka bir sistem olur, ne olursa olsun ama Türkiye, mevcut sistemi uzun süre taşıyamaz. Siyaset, Türkiye'nin ayağına pranga haline, yük haline gelmiş. Sistem nasıl kurgulanırsa kurgulansın, adına ne denirse densin, siyaset muhalefetiyle beraber tek çare olmalıdır. Milletin iradesi dışında hiçbir şeyin beklenmediği o düzeni kurmamız gerekiyor" dedi.
"İSTEDİĞİMİZ SİSTEMDE TEK ODAKLI GÜÇLÜ BİR MUHALEFET VAR"
Türkiye'nin gündeminde yeni bir anayasa ve ardından da yeni anayasanın sonucu olarak adı ne olursa olsun, ister Başkanlık sistemi ister başka bir sistem, yeni bir sisteme geçmenin zorunluluk olduğunu düşündüğünü vurgulayan Bakan Zeybekci, CHP, MHP ve HDP'nin başkanlık sistemine geçildiğinde uzlaşıp tek parti haline geleceklerini, zaten birlikte hareket ettiklerini ileri sürdü. Zeybekci, "CHP, MHP ve diğer partilere baktığımız zaman başkanlık sistemini istemiyor. Bizim istediğimiz sistemde, 'Siz koltuklarınızı bırakın, tek odaklı güçlü bir muhalefet ortaya çıksın' var. Bu durum, millet için gayet normal ama onlar için akıl dışı bir şey. CHP, MHP ve HDP'nin üstündeki yapının kendi kendilerini yok etmesini beklemek son derece zor. Onları da anlıyorum. Başkanlık ya da yeni bir sistem istediklerinde, CHP, MHP ve HDP bir araya gelerek tek bir parti oluşturması gerekiyor. Zaten birlikte hareket ediyorlar. Uzlaşırlar diye düşünüyorum" dedi.
"EKONOMİK DENGELER POZİTİF, OLUMLU GELİŞMELER OLACAK"
Bakan Zeybekci, ekonomiye de değindi. 2015 yılının ekonomik anlamda pozitif gelişmelerin yaşanacağı yıl olacağını söyleyen Bakan Zeybekci, "Cari açık Türkiye'nin gündeminden kalktı. Cari açık, yüzde 4'ler seviyesine, finansman ihtiyacı duyan cari açık ise yüzde 3'ler seviyesine düşecek. Net bir şekilde söylemek gerekirse cari açık Türkiye'de problem değil" dedi. Zeybekci, pariteden ve dünyadaki hammadde fiyatlarından kaynaklanan ihracatta düşme olduğuna da dikkati çekip, şunları söyledi: "İhracatta düşme var ama ithalatta çok daha fazla düşme var. Bu bütün dünyada böyle. Çin'den ABD'ye, Japonya'dan, Avrupa Birliği'ne, Avustralya'dan, Kanada'ya kadar tüm dünyada şu anda ihracat düşüyor. İhracatta yüzde 8'ler civarında düşüş var. İlk defa Türkiye, ihracatın ithalatı karşılamasında yüzde 80'leri telaffuz ediyor. Hizmet gelirlerindeki 50 milyar doların üzerindeki o rakamı da eklediğimizde Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa dış ticaret dengesini konuşur hale gelecek. Türkiye, 7 Haziran seçimimin ardından rahatlayacak. Önümüzdeki haftadan itibaren ekonomik olarak Türkiye, rahatlayarak, reformlar dönemine girecek. Edilgen ekonomiden, etken ekonomiye geçilecek. Üretim ve ihracatın arttırılması, Türkiye'yi rahatsız eden ithalatın frenlenmesiyle ilgili sadece Ekonomi Bakanlığı 8-9 olumlu kararın altına imza attı, tedbirlerimiz yayınlandı. Dış ticaret ve diğer ekonomik dengelerde pozitif, olumlu gelişmeler olacak."
Son Dakika › Güncel › Bakan Zeybekci, 'Chp, MHP ve Hdp Başkanlık Sistemine Geçildiğinde Uzlaşıp, Tek Parti Haline... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?