Başbakan'dan Fransa'ya Sert Tepki - Son Dakika
Güncel

Başbakan'dan Fransa'ya Sert Tepki

Başbakan\'dan Fransa\'ya Sert Tepki

Başbakan Erdoğan AK Parti grup toplantısında konuştu. Gündeminde Fransa, CHP ve BDP vardı.

24.01.2012 11:49  Güncelleme: 13:35

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'nın 'soykırımı inkarı suç sayan' yasayı onaylamasının ardından ilk kez konuştu.

İşte Başbakan'ın konuşmasının satır başları...

"BİZ İSTENMEDİĞİMİZ YERDE OLMAYIZ"

Ortadoğu ve Suriye ile ilgili olarak görüşlerini dile getiren Başbakan şunları söyledi:

"Bölgedeki gelişmelerle ilgili ABD Başkanı sayın Obama ile telefon görüşmesi yaptık. Türkiye olarak ne Suriye'de ne de Irak'ta herhangi bir etnik ve ya dini gurubun yanında olmamız onlar üzerinden bir hesap yapmamız sözkonusu değildir. Mezhep çatışmaların ne kadar ağır faturalar çıkardığını biliyoruz. Burada Irak Başbakanı sayın Maliki'nin 'Türkiye içişlerimize karışıyor' yaklaşımını talihsiz buluyorum. Iraklı kardeşlerimiz istemediği için ABD ile oraya girmedik."

"Çünkü biz istenmediğimiz yerde olmayız." diyerek sözlerine açıklık getiren Başbakan Irak ile ilgili sözlerine şu şekilde devam etti:

"Sayın Maliki'nin şunu bilmesi gerekiyor. Siz bir mezhep çatışmasını başlatırsanız buna da bizim sessiz kalmamız mümkün değil. Akrabalık ilişkilerimiz var her gün geliş gidişlerimiz var, tarihten gelen bağlarımız var. Irak'la yakından uzaktan ilgisi olmayanlara hoşgeldiniz diyeceksiniz ama sınır komşumuz içişlerimize karışıyor diyeceksiniz. Irak yönetiminin aynı şekilde meshep ayrımcılığını bir kenara bırakarak sorumlu bir tutum takınmasını bekliyoruz. Ortağınız olan partilerin bakanlarınızın evlerinin önüne tank yerleştirirseniz size kimse adil bir yönetim sergiliyorsunuz diyemez. Böyle bir saçmalık olur mu? Bunları maalesef Irak yönetimi sergiledi. "

"KİM Kİ KARDEŞİNE SİLAH DOĞRULTUYORSA O YEZİTTİR"

"Suriye'de azınlığın çoğunluğa zulm ettiği değil halkın egemenliği olan bir yönetimden tarafız." diyerek Suriye'de yaşananlara dikkat çeken Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Kim ki kardeşine silah doğrultuyorsa o Yezittir. Biz Kürtler Halepçe'de kimyasal silahla katledildiğine acıyı yüreğimizde hissettik. Ve o zaman harcanan paralar ortada. 1991'de Altınköprü'de Türkler katledildiğinde adeta bize saldırılmış gibi hissettik. Bunun yasını bizler de tuttuk. Kerbela'da, Necef'te yapılan saldırıları şiddetle kınadık ve telin ettik. Kardeş kavgasına sessiz kalamayız. Kardeşin kardeşi katlettiğini görüp ses çıkarmayanlar cinayet işlemiş gibidir. Hz. Ali'nin bir sözü vardır. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır."

Başbakan ardından bölge ile ilgili "Gerek Başbakan Maliki'ye gerekse İran'lı yetkililere uyarılarımız ilettik. Umuyor ve inanıyorum ki Irak yönetimi dostane tavsiyelerimize kulak verir." dedi.

"TEKLİF BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDEDİR"

Başbakan, Fransız senatosunun aldığıu ve en son Sarkozy'nin önüne gidecek olan Ermeni soykırımını inkar yasası ile ilgili de şu sözleri dile getirdi:

"Dün Fransa senatosunda tıpkı Fransa ulusal meclisinde olduğu gibi çok az sayıda vekilin katıldığı bir sipariş oylama yapıldı. Kabul edilen bu teklif bizim için tamamen yok hükmündedir. Ortaçağ zihniyetinin yeniden horlatılması anlamına gelen bu karar aklı selimi ayaklar altına almaktır. Gerekli uyarıları yaptık. Tarihin parlamentolarda yazılamayacağını söyledik. Fransa'nın hatasından döneceğine yönelik umudumuzu koruyoruz. Türkiye ile kavga ediyoruz deyip böbürlenmesine imkan vermeyeceğiz.

Fransa parlamentosundaki sağduyulu üyelere sesleniyorum, Fransa Ulusal Meclisi ve ardından senatoda kabul edilen teklif aleni bir ayrımcılıktır, ırkçılıktır, düşünce özgürlüğü katliamıdır. Yapılan Türkiye üzerinden oy devşirme çabasıdır. Bu ırkçı ayrımcı girişime karşı sessiz kalanlar avrupada faşizmin ayak seslerini duymamanın vebalinin altına girerler. Bu mesele çok açık şekilde bir ayrımcılık bir ırkçılık meselesidir.

Daha öncede söyledim; Sarkozy'nin tarihi Osmanlı hoşgörüsüne gölge düşüremeyecektir. Fransa'daki bu küçük ırkçı zihniyete Türkiye ile kavga ediyor payesini vermeyeceğiz.

"SİLAH KÜRTLERİN SİGORTASIDIR DİYENLERİN İNSAFI OLUR MU?"

Uludere'de yaşanan acı tablo ve sonrasındaki gelişmeler ile ilgili görüşlerini belirten Başbakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Şırnak'ın Uludere ilçesinde son derece talihsiz bir olay yaşadık. CHP,BDP ve PKK terör örgütünün istismarcı yaklaşımların tersine biz son derece sağduyulu bir tavır sergiledik. Aradan geçen bir ay içerisinde istismarcılar kenara çekilirken biz büyük bir hassasiyetle olayı yakından incelemeye devam ediyoruz. O köylerde benim evlat acısı çeken insanlarımın acısını istismar edenler; Hakkari'de polis otosuna saldırırken öldürdükleri Zeki kardeşimi, Bingöl'de Hatice Beldin kardeşimin, Mizgin Doruk kardeşimin hesabını verebilecekler mi? Bazı yazılı ve görsel medya bunları gündeme getiriyorlar mı ?

Eğer samimiyseni o gözyaşını Mizgin Doruk ve karnındaki bebeği için neden dökmediniz? Neden tek kelime etmediniz? Hadi onları da geçtik. 14-15 yaşında dağlara gönderilen gençler acaba sizin için gözyaşı dökülecek çocuklar değil mi? Yerin 150 metre altında o çocuklar ne yer ne içer.. Neden bu gidişatı durdurmak yerine gençlere dağ yolunu gösterirsiniz. Uludere için güvercin oldunuz peki mağarada katledilen 5 genç kız için şahin kesilmediniz? Neden örgütü tek cümleyle eleştirmediniz. Yazılı ve görsel medya bunları niye konuşmuyorsunuz. Zeki Yeşil Çanakkale'de okuyordu; öğretmen olma hayali kuruyordu. Üç kardeşi vardı. Hakkari'de alçakça patlatılan o bomba sadece onu değil ailesini ve hayallerini de aldı götürdü. Terör örgütünün katliamlarına gözyaşı dökmeyenlerin uludere'deki gözyaşları timsah gözyaşlarıdır. Uludere'deki kardeşlerim bunları görsün. Biz böyle bir çifte standarda asla göz yummayız. Biz analar ağlamasın diye bu yola çıktık.

Güvenlik güçlerimizin mağaralardaki teröristlere nasıl yaklaştığını gördünüz. Bir generalimizin nasıl saatlerce dil döktüğünü gördünüz değil mi? 5 yıldır annemi görmedim diyen o çocuğun nasıl hıçkırarak ağladığını gördünüz değil mi? Ama öbür taraftan Silah Kürtler'in sigortasıdır diyenlerin insafı olur mu? Hala bu parlamentonun çatısının altındalar.

"AK PARTİ ANKARA'YA TESLİM OLMADI"

"Heeey yazılı medyanın bir kısmı, bunları görmüyor musun?Ak Parti Ankara'ya teslim olmadı; Ak Parti kalkınmanın teslimini gerçekleştirdi." diyerek medya organlarına tepkisini dile getiren Recep Tayyip Erdoğan, son dönem yargılamaları ile ilgili açıklamalarda bulundu:

"Mustafa Pehlivanoğlu'nun Allah'tan bulsunlar dediği kişiler 32 yıl sonra nihayet yargı karşısına çıkıyor. Sadece Mustafa Pehlivanoğlu'nun değil nice fidanın hesabı soruluyor. Dersim'de yargısız infaz edilenleri nasıl Türkiye gündemine biz getirdiysek, bugün de toprağın altındaki o faili meçhullerin kemiklerini de biz ortaya çıkartıyoruz.

Kimi dar ağaçlarında soldu gitti. 1990'larda bu ülke faili meçhuller arenasına döndü. 11 yıl önce bugün Gaffar Okkan katledildi. Bütün bu yıllarda kimi yurt dışına kaçtı oralarda can canverenler oldu. Cem Karaca Özal'ın izniyle dönebildi ama Ahmet Kaya dönemedi.

Musa Anter'in oğlu Anter Anter bana mektup yazdı diyor ki; '43 yıldır yurdumda ayrıyım. Babamın mezarında bir Fatiha okumak istiyorum'. Bu ülke çok büyük acılar çekti. Keşke elimizde sihirli bir değnek olsa da Türkiye'yi bütün safralarından temizleyebilsek. Karşımızda 150 yıllık ittihat terakkinin devamı bir CHP var, bir BDP var. CHP Genel Başkanı hakkında hazırlanan bir fezlekeden çıkıp dar ağacına kadar gitti. Bu ülkede CHP sadece yağlı ipliği masum boyunlara takmak için dar ağacına çıkmıştır."

"KILIÇDAROĞLU, GÖZLERİN VAR AMA GÖREMİYORSUN"

"Sayın Kılıçdaroğlu bunları bilmiyorsa sahip çıktığı Ali Çetinkaya'nın idam kararlarına baksın. İstiklal Mahkemeleri'ndeki 3 Alilere baksın. Yassı Ada duruşmalarına baksın. Otomobil farıyla aydınlatılan Seyit Rıza'nın nasıl idam edildiğine baksın. Sayın Kılıçdaroğlu gözlerin var ama göremiyorsun. Sayın Kılıçdaroğlu Dersim'i unutturamaz. Bağımlı yargının faciaları 12 Eylül 2010 tarihine kadar devam etmiştir. Bugün artık milletin yargısı var. 12 Eylül halk oylaması artık bir millattır. Esasen CHP'nin rahatsızlığı da bu yeni süreçtir. Kendi militanlarını yargıya yerleştiremeyenlerin feryadıdır. "

"DİNDAR BİR NESİL İSTEMİYORLAR"

10 yıllardır biri Anayasa Mahkemesi biri de Danıştay'ın önüne kulübe kurdular. Aslında bir bedelli de CHP için çıkarmamız gerekli. Ziyarete geldikleri zaman hepsi elma şekeri dağıtıyor. Zihniyet hiç değişmiyor. Dersim'deki zihniyet ne ise bugün de aynısı o. Ya siz bu İmam Hatipler'den niçin bu kadar rahatsız oluyorsunuz?

Dindar bir nesil gelmesin istiyorlar. Diğerlerinde de bu ülkenin evlatları okuyor. Batı toplumlarında nasıl yüzde 65 meslek liseleri varsa biz de meslek liselerine döneceğiz.

Kapıcının çocuğu siyasal bilgiler fakültesine giriyor bundan rahatsız oluyorlar. Köylü Ahmet Amca'nın oğlu hukuk kazanıyor bundan rahatsız oluyorlar. CHP işte bundan rahatsız oluyor. Anadolu'nun yoksul ve zeki çocukları gelip söz sahibi olunca bundan rahatsız oluyorlar. Anadolu yürüyüşünü asla ama asla durduramayacaklar. Biz tek başımıza mücadelemizi milletimizle yürütüyoruz.

Biz öyle 3-5 yılın değil asırlardır değişmeyen köhnemiş yapının değiştiği ileri demokrasiyi hedefleyen bir sürecin peşindeyiz.

"MİLLİ GÜVENLİK DERSLERİNİ MÜFREDATTAN KALDIRIYORUZ"

" Hrant Dink cinayetinin de Uludere'nin de derin devletin karanlık delhizlerine asla bırakmayız." diyerek son dönemde meydana gelen karanlık olayları anımsatan Erdoğan "Biz akşam hesaba çekilmeden kendisini hesaba çeken bir kadroyuz. Eğer vicdanları rahatlatacak adımları atmazsak hakkı mağdur insanların yüzü gözlerimizin önünden gitmeyecektir." dedi ve şöyle devam etti: 

"Uludere'de yakınlarını kaybeden vatandaşlarımızın terör tazminatlarını Şırnak Valiliğimize gönderdik. Yine Başbakanlık kanalıyla 100 bin TL'yi de Şırnak Valiliği'ne gönderdik. Toplam 123 bin TL'yi Şırnak Valiliği'ne gönderdik.Hayatını kaybeden her vatandaşımız için 123 bin TL ödeyeceğiz.

Personel alımı konusunda en büyük önceliği öğretmenlere verdik. Artık şimdi Milli Eğitim'de nitelik anlamında yeni bir adım atıyoruz. 1979 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müfredata giren Milli Güvenlik dersini artık müfredatlardan kaldırıyoruz."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Başbakan'dan Fransa'ya Sert Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement