Çavuşoğlu Gündemi Değerlendirdi: (2) - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu Gündemi Değerlendirdi: (2)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin daha önce Almanya'dan iadesini talep ettiği terör örgütü mensupları konusunda bu ülkenin ağırdan almasını eleştirerek, "Dolayısıyla Almanya'dan da isteyeceklerimiz var. Paralelin bazı savcıları ve hakimleri de Almanya'ya kaçtı.

28.07.2016 17:52

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin daha önce Almanya'dan iadesini talep ettiği terör örgütü mensupları konusunda bu ülkenin ağırdan almasını eleştirerek, "Dolayısıyla Almanya'dan da isteyeceklerimiz var. Paralelin bazı savcıları ve hakimleri de Almanya'ya kaçtı. Almanya da bunları iade etmek durumundadır." dedi.

Çavuşoğlu, CNN Türk kanalına verdiği mülakatta, gündeme ilişkin soruları cevaplayarak, değerlendirmelerde bulundu.

"Rusya'nın 2015 Güvenlik Konseyi raporunda, ABD'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı düşürüp yerine Fethullah Gülen kontrolünde sivil bir politikacıyı iş başına getireceği şeklindeki raporu, ilişkilerin normalleşmesinden sonra Türkiye'ye gönderdiği" iddiasıyla ilgili bir soruya da Çavuşoğlu, şöyle cevap verdi:

"Bu rapor henüz bizim elimizde yok. 9 Ağustos'ta biliyorsunuz Rusya'ya gideceğiz. Gittiğim zaman da bunu sorarız. Ama şu bir gerçek ki Türkiye'de Recep Tayyip Erdoğan'ı devletin başından uzaklaştırmak isteyen çok. Avrupa'daki ve dünyadaki yaklaşımları görüyorsunuz, yükselen büyüyen Türkiye'nin ve istikrarın sembolü Recep Tayyip Erdoğan. Haksızlıklara karşı güçlü duruş sergileyen, bir sözü varsa eleştirisi varsa hiç çekinmeden açıkça söyleyebilen ve güçlü duruş sergileyen Türkiye'yi büyüten bir lider. Cumhurbaşkanımızı veya AK parti iktidarını bugüne kadar seçimle Türkiye'nin başından uzaklaştırmadıklarına göre, her türlü çabayı içerde de maalesef darbe girişimine kadar değişik yöntemlerle iktidarın uzaklaştırılmasını arzu eden çok oldu. Hatta darbe çağrısında bulunanlar da oldu. O zaman darbe çağrısında bulunan kişilerin bile bu darbe girişimini gördükten sonra bunun ne kadar kötü bir şey olduğunu görerek, şimdi tam tersi duruş sergilediler. Doğru olan da budur."

"ABD Gülen'i bize vermezse ilişkilerimiz etkilenir"

Bakan Çavuşoğlu, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD tarafından iade edilmemesi durumunda Adana'daki İncirlik Üssü konusunda Türkiye'nin farklı bir adımının gündeme gelip gelmeyleceğiyle ilgili bir soruya ise, "Varsayım üzerine ilişkilerde 'şu adım atılır, bu adımlar atılır' demek doğru olmaz, gerçekçi de olmaz. veya bir konu üzerine odaklanmak da doğru değildir. Ama bir gerçek var ki ABD Gülen'i bize vermezse ilişkilerimiz etkilenir, bu kaçınılmazdır. Ama o boyutuyla, ama bu boyutuyla. Kötü senaryoları düşünmek istemiyoruz." şeklinde cevap verdi.

Almanya'dan terör örgütüne mensup istedikleri bir çok kişi olduğunu da anımsatan Çavuşoğlu, Almanya'nın konuyu ağırdan almasını eleştirdi. Çavuşoğlu, "Dolayısıyla Almanya'dan da isteyeceklerimiz var. Paralelin bazı savcıları ve hakimleri de Almanya'ya kaçtı. Almanya'da bunları iade etmek durumundadır." dedi.

"Şimdi tehlikeyi görmeye başladılar"

ABD'de bir hava üssünde FETÖ'ye ait bir okulun açılacağı yönünde basında çıkan haberler ve FETÖ'nün diğer ülkelerdeki okullarına ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi bu şartlarda bile bu örgütün okuluna izin veriyorlarsa 'hayırlı mübarek olsun' deriz ABD'ye. Ama son zamanlarda değişik eyaletlerde de bu örgüte bağlı okulların esasen Amerikan kanunlarını nasıl ihlal ve suistimal ettiği ve kendi çıkarına nasıl kullandığına dair çok sayıda haber ve makaleler yayınlanmaya başlandı. Dolayısıyla, bu örgüt nerede hangi faaliyette bulunursa çok iyi incelemek lazım. Biz bir tarafta bunlarla içeride mücadele ederken, diğer tarafta tüm büyükelçiliklerimizle birlikte bütün dünyada bunlarla ilgili bilgileri tekrar daha güçlü bir şekilde aktarmaya başladık. Maalesef çok ciddiye almayan ülkeler de vardı. Ama şimdi tehlikeyi görmeye başladılar."

Çavuşoğlu, FETÖ'nün Kırgızistan'da çok ciddi bir yapılanması olduğunu tekrarlayarak, bu ülkede FETÖ'nün bir darbe yapma tehlikesinin devam ettiğini ve Kırgızistan'da daha önceki darbelerin aksine yeni bir darbe olursa bunun FETÖ darbesi olacağına dikkat çekti.

"İnsanlar göğsünü siper etti"

Uluslararası Af Örgütü'nün, Türkiye'de gözaltına alınan bazı darbecilerin işkenceye maruz kaldığı yönündeki iddiasını değerlendiren Çavuşoğlu, "Dünyada Fransa dahil terör örgütleriyle mücadele nasıl yapılıyorsa bizde de öyle yapılıyor." dedi.

Türkiye'nin diğer terör örgütleriyle mücadele ederken izlediği hukuki sürecin darbe girişimcileri için de geçerli olduğunu belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin uyguladığı hukuki süreçte son derece şeffaf olduğunu vurguladı.

"Yalan söylemek bir insan hakları örgütüne yakışmaz"

Darbe girişiminin yaşandığı gece, darbecilerin tanklarla, helikopterlerle ve uçaklarla halka ateş açması üzerine çok sayıda insanın şehit olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, darbe girişimine karşı duranların yine polis ve halk olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Darbecileri durdurmak için insanlar göğsünü siper etti. Bu kavga sırasında elbette fiziksel yaralanmalar olur. Çünkü darbe durduruyorsunuz, bunlar şaka değil. Ama bunlar tutuklandıktan sonra işkence yapıldı diye yalan söylemek bir insan hakları örgütüne yakışmaz."

Bakan Çavuşoğlu, daha önce de Türkiye'nin Suriye'ye 15 kişiyi zorla göndermek istediği yönünde doğru olmayan haberlerin yapıldığını hatırlatarak, " 3 milyon insanı ülkesinde barındıran bir devlet 15 kişiyi neden Suriye'ye göndersin? Biz hep bunları gönderemeyiz diyoruz. Çünkü orada zalim bir rejim ve terör örgütleri var. Şimdi bunun üzerine kasıtlı olarak bunu yapıyorlar. Biz Avrupa Birliği'ne şunu söylüyoruz: 'Ne sorarsanız sorun, ne bilgi istiyorsanız veririz. Şeffaflıksa şeffaflık." diye konuştu.

"Manipülasyonlara tevessül etmesinler"

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Türkiye'de ilan edilen OHAL sürecini değerlendiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bu süreçte de hangi konularda adım attıksa bilgilendirme yapacağız. Genel Sekreter (Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland) Türkiye'ye gelmek istedi. Şimdi şu yoğunluk bittikten sonra Genel Sekreterin ziyaretini de gerçekleştireceğiz. Ben isterdim ki darbe girişiminin hemen ertesinde pazartesi günü, beni Brüksel'e davet etsinler. 28 artı 1 dışişleri bakanları konsey toplantısı vardı. Daha önce yaptıkları gibi istediklerini sorsunlar, istedikleri bilgiyi alsınlar. Ama önyargıyla ve Türkiye karşıtlığıyla bu tür manipülasyonlara tevessül etmesinler."?

Türkiye-Rusya ilişkileri

Türkiye'nin yüzünü Rusya'ya çevirdiği, Batı'ya sırtını döneceği yorumlarını değerlendiren Çavuşoğlu, Bu iddiayı dile getirenlerin Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi hadisesinden sonra da, "Tamam haklısınız ama Rusya ile iyi ilişkilerinizi düzeltmekte fayda var" tezini savunanlar olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, Rusya ile ilişkiler düzelmeyince "Niye düzeltmiyorsunuz?" düzeltince de "Neden düzeltiyorsunuz?" diyerek arkasında bir şeyler aranmaya çalışıldığını kaydederek, "Yıllardır bu FETÖ'nün ne kadar tehlikeli olduğunu anlatıyoruz. Anlamak istemediler. Şimdi şunu kabullenemiyorlar, Türkiye tek bir tarafa bağlı kalabilecek bir ülke değil. Çok boyutlu dış politika izlememiz lazım." dedi.

Rusya ile Suriye, Mısır gibi bazı dış politika konularında farklı görüşlere sahip olunsa da diyalog yolu ile uçak hadisesinden önce olduğu gibi farklılıkları giderme çabasının gösterilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Bundan sonraki süreçte de böyle olacak. Bunlar Rusya ile ilişkileri düzeltince rahatsız olmaya başladılar. Türkiye, kiminle iyi ilişkiler yürütecek, kime karşı hangi adımı atacak konusunda size bağlı değil ki. Türkiye bağımsız bir devlettir. Kendine özgü dış politikası vardır. Bu politika da son derece nettir." diye konuştu.

Türkiye- Ermenistan ilişkileri

İlerleyen dönemde Ermenistan ile ilişkilerin canlandırılması için zemin arandığı yönündeki tespitlerin sorulduğu Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

"Son zamanlarda Karabağ ve Ermenistan tarafından Azerbaycan'ın işgal edilmiş toprakları konusunda Minsk grubunun çabaları artmaya başladı. Rusya'nın da ilaveten gayretleri var. Biz de bu sürece katkı sağlamak istiyoruz. Güney Kafkasya'da tam anlamıyla istikrar olsun ve güven tesis edilsin istiyoruz. Bu anlamda da Azerbaycan ile birlikte hareket ediyoruz. Azerbaycan'ın kabul edeceği her türlü formülü destekleriz.

Bizim de daha önce Ermenistan'la ilişkileri normalleştirme yönünde çabalarımız olmuştu fakat maalesef bunlar başarısız oldu. Bundan sonraki süreçte Azerbaycan'ın kabul ettiği formüller çerçevesinde bölgede yine böyle uzlaşının sağlanması ve ilişkilerin normalleşmesi yönünde ortak adımlar atabiliriz. Ama hep belirttiğimiz gibi bizim için kriter Azerbaycan'ın her şeyden önce bunları kabul etmesidir. Rusya'nın son zamanlardaki çabalarına da destek verdiğimizi, Soçi'de (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov) Lavrov'a da söyledim. Bundan sonraki süreçte bazı adımları birlikte atabileceğimizi o da söyledi. Ben de teyit ettim."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu Gündemi Değerlendirdi: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement