Cevdet Akay'dan Hükümetin Kalkınma Planına "Cek-Cak" Eleştirisi - Son Dakika
Güncel

Cevdet Akay'dan Hükümetin Kalkınma Planına "Cek-Cak" Eleştirisi

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, hükümetin 12’nci Kalkınma Planı’nı “Yine 12. Kalkınma Planı'nı incelediğimiz zaman 983 başlık var. Bu başlıklarda genel olarak ‘yapılacak’, ‘edilecek’, 'geliştirilecek’, ‘büyütülecek’ ifadeleri kullanılmış ve bunların nasıl yapılacağına dair ibarelere, detaylara yer verilmemiş, sanki bir plan değil de seçim beyannamesi gibi bir metin olduğunu gördük. Daha somut verilerle, daha ileriye dönük vizyonun belirtilmesiyle nasıl gerçekleştirileceğinin somutlaştırılmasını açıkçası beklerdik” dedi.

23.10.2023 22:27  Güncelleme: 22:33

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, hükümetin 12'nci Kalkınma Planı'nı "Yine 12. Kalkınma Planı'nı incelediğimiz zaman 983 başlık var. Bu başlıklarda genel olarak 'yapılacak', 'edilecek', 'geliştirilecek', 'büyütülecek' ifadeleri kullanılmış ve bunların nasıl yapılacağına dair ibarelere, detaylara yer verilmemiş, sanki bir plan değil de seçim beyannamesi gibi bir metin olduğunu gördük. Daha somut verilerle, daha ileriye dönük vizyonun belirtilmesiyle nasıl gerçekleştirileceğinin somutlaştırılmasını açıkçası beklerdik" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda hükümetin 12'nci Kalkınma Planı görüşülüyor. Görüşmenin ilk gününde planı eleştiren CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, şunları söyledi:

"Genel olarak planı incelediğimiz zaman 12. Kalkınma Planı'nın bir önceki kalkınma planlarındaki hedeflerin tekrarıyla ilgili oturtulduğunu görüyoruz. Gerçekleştirilemeyen hedeflerin tekrar planda yer aldığını ve tekrar bu hedeflere ulaşmakla ilgili stratejilerin belirlendiğini görüyoruz. Hukuk sistemiyle ilgili, adaletle ilgili, eğitimle ilgili, göç durumuyla ilgili yani bu tip kritik meselelerle ilgili yeni bir vizyon açmadığını ayrıca görüyoruz. Yine 12. Kalkınma Planı'nı incelediğimiz zaman 983 başlık var. Bu başlıklarda genel olarak 'yapılacak', 'edilecek', 'geliştirilecek', 'büyütülecek' ifadeleri kullanılmış ve bunların nasıl yapılacağına dair ibarelere, detaylara yer verilmemiş, sanki bir plan değil de seçim beyannamesi gibi bir metin olduğunu gördük. Daha somut verilerle daha ileriye dönük vizyonun belirtilmesiyle, nasıl gerçekleştirileceğinin somutlaştırılmasını açıkçası beklerdik.

"ENFLASYON HEDEFİNİN NASIL TUTTURULACAĞINI BİZ MERAK EDİYORUZ"

Planı incelediğimizde işte işsizliğin azaltılacağı, büyümenin geliştirileceği, enflasyonun düşürüleceği ifadeleri var, bu hedeflerle ilgili de şöyle incelememizden bazı tespitlerimi ben size aktaracağım. İşte gayrisafi yurt içi hasılanın 2 trilyon dolar olarak 2023'te hedeflendiği ama 1 trilyon dolar olarak gerçekleştiği, 12. Kalkınma Planı'nda da 1,6 trilyon dolar olarak gerçekleşeceği ifade ediliyor. Buradaki işsizlik oranının da yüzde 7,5'e düşürüleceği ifade ediliyor, enflasyon oranının da yüzde 4,7 olarak -tek haneydi- 2023 yılında yüzde 61,5 olduğunu varsayarsak, tek haneye düşmesiyle ilgili nasıl enflasyonu düşüreceğiz? Ben bu konuyla ilgili ülkemizin genel dünya konjonktürel yapısı itibarıyla içinde bulunduğu durum itibarıyla da sürekli enerji fiyatlarının arttığı bir ortamdayız, yakıt fiyatları da artacak, dolayısıyla bu enerji sektöründeki maliyet artışları maliyet enflasyonunu tetikleyecek, önümüzdeki dönem içerisinde bu ülkemizin en önemli sorunlarından biri olacak. Hal böyleyken yeni çıkarılan bir kararnameyle daha doğrusu gümrük vergisi tutarları artırıldı; iplik, kumaş, tekstil ürünleri, hazır giyim ve konfeksiyonda 1 Kasım itibarıyla da yürürlüğe girecek. Buradaki oranlar yüzde 10 ila 27 arasında, 10 puanla 27 puan arasında artırıldı. Bu artırılırken de yerli üreticiyi korumak ve istihdamı geliştirmekle ilgili durumlar dikkate alınmış şekliyle ifadeler var fakat tekstil ve hazır konfeksiyon sanayicileri arasında burada da bir belirsizlik var. Burada maliyet artışına sebep teşkil edip tekstil ürünlerinin de maliyetini artırıp fiyatlar genel seviyesini yükseltici bir etki yapacak, dolayısıyla bu enflasyon hedefinin nasıl tutturulacağını biz merak ediyoruz, bu konuda sizden somut bir açıklama bekliyoruz. Açıkçası sizin de bu hedefin tutturulacağına dair tam, kesin kanaatinizin olmadığını düşünüyoruz çünkü genel yapı böyle. Maalesef ülkemiz çok sıkıntılı bir pozisyon altında, Ukrayna- Rusya savaşı, alt bölgedeki Suriye, Irak karışıklıkları, tabii ki bunlar da bizim koşullarımızı zorlaştırıyor. Bu hedeflerin gerçekleşmesi açısından önümüzdeki dönemde nasıl olacağını da hep beraber göreceğiz.

"GRİ LİSTENDEN ÇIKMAK İÇİN BİR ŞEY GÖRMEDİK"

Yine bu az önce iktidar partisi vekillerimiz de ifade ettiler, sabit sermaye yatırımlarının artırılmasıyla ilgili. Yatırımların ülkemize çekilebilmesi için biliyorsunuz güven gerekiyor. Dış kaynakların, bankaların, uluslararası fonlarının bize güveni gerekiyor. Şimdi hal böyleyken Mali Eylem Görev Gücü yani 200 ülkenin kayıtlı olduğu bir yer biliyorsunuz, kara paranın ve terörün finansmanıyla ilgili mücadelede ülkemizi gri listeye aldı. Yani gri listedeyken bu yatırımların ülkemize çekilmesinin çok zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Maliye Bakanımızın da açıklaması var, gri listeden çıkmayla ilgili, gerekli eylemlerin hayata geçeceğiyle alakalı. İçişleri Bakanlığımız, emniyet mensuplarımız bu konuyla ilgili çok önemli çalışmalar yapıyorlar. Hakikaten terörle ilgili olsun, işte çetelerle ilgili olsun çok başarılı operasyonlar yaptılar, kendilerine teşekkür ediyoruz bu manada ama bunun maliye politikası ve para politikası açısından da desteklenmesi gerekiyor. Bu planda gri listeden çıkmak ve sabit sermaye yatırımlarını ülkemize çekmek için somut neler yapılacağıyla ilgili bir şey göremedik. Bu konuda izahat verirseniz memnun oluruz, bunu da ifade etmek istedim özellikle."

Cevdet Akay\'dan Hükümetin Kalkınma Planına "Cek-Cak" Eleştirisi
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Cevdet Akay'dan Hükümetin Kalkınma Planına 'Cek-Cak' Eleştirisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement