CHP'li Üç Vekilden Avm Tepkisi - Son Dakika
Güncel

CHP'li Üç Vekilden Avm Tepkisi

CHP\'li Üç Vekilden Avm Tepkisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekilleri Osman Kaptan, Yıldıray Sapan ve Arif Bulut, kente yapılması planlanan AVM'nin yarardan çok zarar getireceğini belirterek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na AVM kararının geri çekilmesi...

17.11.2013 13:40

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekilleri Osman Kaptan, Yıldıray Sapan ve Arif Bulut, kente yapılması planlanan AVM'nin yarardan çok zarar getireceğini belirterek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na AVM kararının geri çekilmesi için bir dosya sunduklarını kaydetti.

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekilleri Osman Kaptan, Yıldıray Sapan ve Arif Bulut, Konuksever Mahallesi'ne yapılmak istenen AVM ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

CHP Antalya Milletvekilleri Sapan, Kaptan ve Arif Bulut, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, Muratpaşa İlçesi Konuksever Mahallesi'nde AVM yapılmasının önünü açan kararını eleştirdi. Toplantıda konuşan milletvekili Osman Kaptan, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde AVM kararının çıkmasının kentte büyük tepki topladığını belirterek, bu yapının şehrin dokusuna zarar vereceğini söyledi.

Milletvekili Kaptan, AVM'ye tepki olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Tepki gösterilmesini de Antalya'ya sahip çıkılması adına olumlu buluyoruz. Biz onun için bu yanlışlığın düzeltilmesini istiyoruz. Bu yanlışlık nedir denirse; bizim parti politikamız açısından yanlıştır. Biz, 'Hiper ve gros marketlere karşı küçük esnafı koruyacak tedbirler geliştirilmeli, büyük ölçekli AVM'lerin şehir dışında faaliyetler göstermeleri sağlanmalıdır' diyoruz. Bu bizim seçim bildirgemizdir. Bunda AVM'lerin şehir dışına alınmasını isterken, seçim öncesi böyle bir AVM kararı çıkması tepki toplar"

KILIÇDAROĞLU'NA AVM DOSYASI SUNULDU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüklerini dile getiren Kaptan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yanlışları biz Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu'na 3 milletvekili gidip ilettik. Bu yanlışları aktardık. Bir dosya verdik. Bu dosya basında çıkan tepkiler ve Antalya'daki odaların tepkileri ve bir de Kılıçdaroğlu'nun kendi yaptığı grup konuşmaları, Malatya'da AVM ile ilgili konuşması yer alıyor. O konuşmada Kılıçdaroğlu, bu konuda şunu düşünüyorum diyordu. 'Bizim partimizde parti programı seçim bildirgesi, parti meclisi kararları ve genel başkanın konuşmaları bağlayıcıdır.' Dolayısıyla biz bu parti politikamıza ters olan yanlış uygulamaya son verilmesini istedik. Bunun dışında tepki yazılarını toplayıp bir dosya halinde verdik. Bizim kendimizin rapor hazırlama, bir görüş belirtme durumumuz söz konusu değil. Bizim yaptığımız bu çalışmaları, bu yanlış gelişmeler karşısında milletvekili arkadaşımızla beraber hazırladığımız metni sunduk."

'BÖLGE KONUT ALANI'

Milletvekili Yıldıray Sapan ise bu kent suçuna, imar faciasına bir tepki oluştuğunu belirtti. Büyükşehir Belediyesi'nin Kasım ayı meclis toplantısında kabul edilen imar planı değişikliğiyle ağır bir kent suçuna imza attığını savunan Sapan, sözlerine şöyle devam etti: "Muratpaşa İlçesi Konuksever Mahallesi'nde özel bir şirketin rantsal çıkarı için hazırladığı imar planı değişikliği onaylanmıştır. Söz konusu firmanın isteği doğrultusunda bölge konut alanından ticaret alanına çevrilmiştir. 40 bin metrekarelik alanda, 150 bin metrekarelik devasa bir alışveriş merkezi yapımının önü açılmıştır. Yapılan değişiklikle nazım imar planı bir kez daha delik deşik edilmiştir. O bölgenin konut alanı olmasına göre planlanan yollar, su ve kanalizasyon sistemleri, elektrik alt yapısı yetersiz hale getirilmiştir. Konuksever, Etiler, Yenigün mahallelerinin tüm alt yapı ve yol sistemleri alt üst edilmiştir."

'AVM ENFLASYONU VAR'

AVM ile bölgenin gelecekte trafik kaosu ile baş başa bırakılacağını dile getiren Sapan, şunları söyledi: "Gerek bölge esnafına, gerek tüm kent esnafına bir darbe daha vurulmuştur. Bir diğer vahim taraf parası ve gücü olanın rantsal çıkarı için Antalya'da istediği gibi imar planını hazırlayıp bunu halkın seçtiği belediye meclisinde kabul ettirmesidir. Antalya'nın sürdürülebilir ekonomik ve kentsel gelişimine darbe vuran bu tür imar planı değişikliğinin meclisten geçebilmesidir. En vahimi kentte ve esnafa ölümcül darbe vuran böylesi bir değişikliğe, 'Antalya'da AVM enflasyonu var. Kesinlikle kent içinde yeni AVM yapılmamalı. Biz esnafı yok eden kent içindeki AVM'lere kesinlikle karşıyız' diyen bir siyasi anlayıştan meclis üyelerinin kolaylıkla 'evet' diyebilmesidir."

Ortada bir kent suçu olduğunu ifade eden Milletvekili Sapan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Antalya için yaşamsal önemi olan bu konuda, grup kararı almayan, meclis üyelerini serbest bırakanlarda suçun, asli faali konumundadır. CHP meclis grubunda seçim sonuçlarını etkileyebilecek bu önemli konuda CHP İl Başkanlığı tarafından CHP'li belediye meclis üyelerinin şahsen istedikleri istikamette oy vermek üzere serbest bırakılmış olmaları önemle sorgulanması ve incelenmesi gereken bir tablo yaratmıştır. Antalya'nın geleceğini karartan suça ortak olan kamu vicdanında hem de tarih önünde mutlaka mahkum olacaktır."

Milletvekilleri olarak işlenen kent suçuna karışanlar arasında bazı partililerin olmasını kabullenemediklerini dile getiren Sapan, şöyle konuştu: "Partimizin Büyükşehir grubunu serbest bırakan, böylece çekimser oyların 'evet' anlamına gelmesini sağlayan anlayış CHP'lilerin vicdanını sızlatmıştır. Sosyal demokrat ve halkçı belediyecilik anlayışına taban tabana zıt olan bu tavır hepimizi güç durumda bırakmıştır. Tam anlamıyla yerel seçimler öncesi boynumuzu bükmüştür. Neyin karşılığında alındığını bilmediğimiz bu kararı sindirmemiz mümkün değildir."

KILIÇDAROĞLU'NA AVM DOSYASI

Yaşananlara CHP Antalya Milletvekilleri olarak kayıtsız kalamadıklarını kaydeden Sapan, görüşlerini şöyle sürdürdü: "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan randevu istedik, 14 Kasım'da makamına gittik. Kendisini bu vahim gelişme hakkında bilgilendirdik. Tepkileri ilettik. Vicdanları yaralayan bu tablo karşısında CHP'nin şaibeye hiçbir şekilde ortak gösterilmemesini sağlamak üzere iki konuda talep yaptık. Birinci olarak Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yasanın kendisine verdiği yetkiyi kullanarak bu meclis kararını onaylamayarak kararı iade etmesini istedik. İkinci olarak CHP meclis grubunun, il yönetimi tarafından seçim bildirgelerinde, parti programında, genel başkan ve parti yöneticilerinin bütün söylemlerinde, esnafı ve imar planlarını perişan ederek, birilerine kent rantı sağlamak amacıyla AVM yapımı furyasına partimizin alet edilmesini güvence altına almasının sağlanmasını gerektiğini genel başkanımıza ilettik. Genel başkana yaptığımız bu öneriyi Büyükşehir Belediye Başkanı ve İl Başkanına da yöneltiyoruz. Derhal bu kararı meclise iade edin ve CHP meclis üyelerini bağlayıcı bir grup kararı alın. Biz, CHP'li vekiller olarak nereden gelirse gelsin halka ve kente karşı işlenen suçların karşısındayız. Antalya'daki tüm STK'ları, Kent Konseyini, meslek odaları ve tüm Antalya halkını kente sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Milletvekili Arif Bulut da, Antalya'dan gelen tepki ve AVM konusunun kronolojik sıralaması ile ilgili bilgileri, 2013'e gelişini içeren detaylı bilgi notunu genel başkana ilettiklerini belirtti.

'KARAR DERHAL İADE EDİLMELİ'

CHP'nin AVM'ler konusundaki düşüncelerinin net olduğunu aktaran Bulut, şunları söyledi: "Hem parti programında hem de seçim bildirgesinde ortaya konulmuştur. Burada olduğu gibi şehrin merkezinde şehircilik yok olamaz. CHP'nin AVM'ler konusundaki tavrı belli olmasına rağmen il başkanının grupta bağlayıcı bir karar almayarak, bir gruptan üç farklı oy renginin çıkması çok iyi sorgulanmalıdır. Bu gözardı edilemez. Bu planlı bir şekilde çıktı. Rast gele değil. Bunun sorgulanması gerekir. Büyükşehir Belediye Başkanı derhal bu kararı yeniden iade etmeli. Yeniden görüşülmeli, il başkanı gruptan bağlayıcı karar almalıdır. Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzün yemektir. Bu konuda atılması gereken adımlar bir an önce atılmalıdır."

Açıklamaların ardından milletvekilleri soruları cevapladı. Bulut, "Bu rantla Devrim Kök'ü ilintilendiriyor musunuz?" şeklindeki soruya, "Bence hem Devrim Kök hem de Başkan Mustafa Akaydın bu yanlışı düzeltmelidir. Birisi kararı meclise yeniden iade etmeli, diğeri de grubun bağlayıcı karar almasını sağlamalıdır" diye cevap verdi.

'KILIÇDAROĞLU, DOSYAYI İNCELEYECEĞİNİ SÖYLEDİ'

Kaptan da, "Sunulan dosyaya Kılıçdaroğlu'nun tavrı ne oldu?" şeklindeki bir soruya ise şöyle karşılık verdi: "Bizimle görüştükten sonra dosyayı inceledi. Gereğinin yapılması konusunda üzerine düşeni yapacağını söyledi."

'AKAYDIN İLE İLGİLİ BİR RAPOR HAZIRLAMADIK'

Kaptan, 'AVM konusunu gerekçe gösterip belediye başkan adayının değişmesine dönük bir çalışma mı başlattınız?' sorusuna ise şu cevabı verdi: "Bizim dosyamızın Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı ile ilgili değildir. Bizim yaptığımız basın toplantısıdır. Ama bizim parti programımıza ters gelen, yanlış olan bir şey varsa onun da yanlışının düzeltilmesi için gereken önlemin alınmasıdır. Biz il başkanı, başkanla da görüşebiliriz, onlar da bu kararı alırken bizimle görüşmek zorunda değildir. Öyle yazılar yazıldı ki. Büyükşehir belediye başkanı konusunda bir rapor hazırladığımız söz konusu değil. Böyle bir rapor hazırlama durumunda değiliz. Ama buradaki imar değişikliği ve AVM yapılma işi yanlıştır, diyoruz. Bu yanlışı paylaşmak için basın toplantısı yapıyoruz. Siyasetçi tutarlı olmak zorundadır."

'BAYKAL İLE KILIÇDAROĞLU YEMEK YEMEDİ'

Kaptan, Milletvekili Deniz Baykal'ın da kendileri gibi düşündüğünü kaydederek sözlerini şöyle tamamladı: "O da bizim gibi düşünüyordur. Kılıçdaroğlu ile Deniz bey konuşmuş, yemek yemişler. Böyle bir yemek yenmemiştir, böyle bir yemek yenmemiştir. Bunu genel başkanın bilgisi dahilinde size söylüyorum. Böyle bir pazarlık da böyle bir yemek de yenmemiştir." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement