Çocuklar Gökyüzüyle Buluşturacağı Uçurtmasını Keyifle Hazırlıyor (2) - Son Dakika
Güncel

Çocuklar Gökyüzüyle Buluşturacağı Uçurtmasını Keyifle Hazırlıyor (2)

İstanbul Uçurtmacılar Derneği bünyesinde kurulan ve uçurtma kültürünü görsel, işitsel ve dokunsal yöntemlerle tanıtan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, uçurtma mevsiminin başlamasıyla öğrenci gruplarından yoğun ilgi görüyor.

14.04.2018 14:12

ZEYNEP RAKİPOĞLU - İstanbul Uçurtmacılar Derneği bünyesinde kurulan ve uçurtma kültürünü görsel, işitsel ve dokunsal yöntemlerle tanıtan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, uçurtma mevsiminin başlamasıyla öğrenci gruplarından yoğun ilgi görüyor.

Havaların ısınmasıyla parklara ve sahillere akın eden çocukların, en çok keyif aldıkları etkinliklerden bir tanesi masmavi gökyüzünün derinliklerine bıraktıkları uçurtmalarının gökte salınmasını seyretmek. Bu sebeple hayalindeki uçurtmalarını yapma imkan tanıyan Uçurtma Müzesi, çocukların uğrak noktalarından biri haline geldi.

33 ülkeden 2 bin 700 uçurtma ve uçurtmayla ilgili malzemeden oluşan koleksiyonuyla ziyaretçilerini ağırlayan Üsküdar'daki müze kapsamında bulunan Uçurtma Okulu'nda ise öğrenciler, bulutların arasında özgürce dolaştığı için "canlı oyuncak" olarak adlandırılan rengarenk uçurtmalarını eğitmenleri eşliğinde keyifle hazırlıyor. Uçurtmasını en güzel şekilde yapan öğrencilere takdir belgesi veriliyor.

Ayrıca öğrenciler, birbirinden ilginç, renkli ve görkemli uçurtmaların yer aldığı müzeyi gezdikten sonra uçurtma eğitmenleri tarafından interaktif bir şekilde ve tiyatral anlatım tarzıyla uçurtmalar ve uçurtma kültürü konusunda da bilgilendiriliyor.

Sadece malzeme ücreti ödeyerek kendi uçurtmalarına sahip olan öğrenciler, uçurtmalarını gökyüzüyle buluşturmak için sabırsızlanıyor.

"Uçurtma yapmak çok eğlenceli"

Okul gezisi kapsamında müzeyi ziyaret eden 2. sınıf öğrencisi Ege Düztaş, müzeye ilk defa geldiğini ve burayı çok güzel bulduğunu dile getirdi.

Müzede çok farklı modellerde ve büyüklükte uçurtmalar olduğunu aktaran Düztaş, " Beşiktaş'ın renklerinden oluşan siyah beyaz bir uçurtma yaptım. Uçurtma kağıtlarının kenarlarını kestim. Bitince arkasını çevirdim. Kenarlarını kıvırıp bant yapıştırdım. Daha önce uçurtma yapmamıştım, ilk defa yaptım. Uçurtma yapmak çok eğlenceli." dedi.

8 yaşındaki Ceylin Su Akıllı da, müzeden çok etkilendiğini belirterek, "Uçurtma Müzesi'ne ilk defa geliyorum. Müze çok güzel. İlk defa uçurtma yaptım, çok sevdim. Uçurtma yapmak çok kolay. Şirinlerin resminin bulunduğu bir uçurtma yaptım. Çok güzel bir yer burası. Uçurtmamı uçurmak için sabırsızlanıyorum." ifadelerini kullandı.

Türk bayraklı uçurtmasını uçuran 7 yaşındaki Deniz Önal ise uçurtmanın kartala benzediğini ve uçurtma uçurmaktan çok keyif aldığını dile getirdi.

"Her çocuk kendi uçurtmasını kendisi yapıyor"

İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı Mehmet Naci Aköz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin ziyaretçilerinin çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğuna dikkati çekerek, müzede bulunan Uçurtma Okulu'nda aynı anda 200 öğrenciyi ağırlayabildiklerini söyledi.

Osmanlı'dan gelen uçurtma kültürünü yeniden canlandırmak istediklerini belirten Aköz, "Öğrenciler 3-6 yaş ya da ilköğretim düzeyindeyse uçurtmayı daha eğlenceli bir şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Eğer yaşlar biraz daha yüksekse uçurtmanın tarihinden, dünyadaki uçurtma festivallerinden ve uçurtma kültürünün inceliklerinden bahsediyoruz. Burada öğrencilerimize malzemeleri veriyoruz. Uçurtma öğretmenlerimiz eğlenceli eğitim çerçevesinde uçurtmanın nasıl yapıldığını anlatıyorlar. Her çocuk kendi uçurtmasını kendisi yapıyor. Bunları öğrenirken el becerileri gelişiyor. Çocukların hayal dünyalarında uçurtma yaratıyoruz." diye konuştu.

Uçurtmanın bir denge üzerine kurgulandığını ve matematiksel ölçülere göre yapıldığını anlatan Aköz, Türkiye'de elma, armut, yıldızlı, fırfırlı, kuleli, şeytan uçurtma gibi isimlerle adlandırılan 40 civarında uçurtma modeli olduğunu söyledi.

"Uçurtma, pozitif algı yaratan bir oyuncak"

Aköz, uçurtmanın çocukları çok etkileyen bir oyuncak olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Uçurtmanın pozitif algısı çok yüksek. Sokak oyunları kültüründeki tek canlı oyuncaktır. Niye canlı oyuncak diyoruz, çünkü çocukluğum döneminde ağacın dallarını kırar 3 çıtayı yan yana getirirdik. Gazete kağıdı ve suyla karıştırdığımız hamurla yaptığımız uçurtma hayal etsek bile gideceğimiz yer olan bulutlara kadar giderdi. Yani çıta, kağıt ve ipi yan yana getiriyorsunuz ve o bulutlara gidiyor. Bulutlara gittiği zaman onu uçuran çocuğa kendisi orada dolaşıyormuş hissi veriyor. Çocuk da olsa yetişkin de olsa herkes tarafından pozitif algılanan ve insana zevk veren bir oyuncak bu. Uçurtma uçurulduğunu gördüğünüz zaman yetişkin olmanıza rağmen yüzünüzde bir tebessüm oluşacaktır."

Uçurtma Müzesi'nin çocuğun hayal dünyasıyla örtüşen bir yer olduğuna işaret ederek ailelere çocuklarını müzeye getirmeleri için çağrıda bulunan Aköz, çocuğun satın aldığı uçurtma ve kendi yaptığı uçurtma arasında zevk açısından çok fark olduğunu belirtti.

Afrin şehitleri için Türk bayraklı uçurtma uçurulacak

Türkiye'de her yıl 500 civarında uçurtma etkinliği olduğunu aktaran Aköz, 21-22 Nisan'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenleyeceği 6. Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali'ne hazırlandıklarını anlattı.

İstanbul'un devasa uçurtmaların uçacağı renkli bir ortama bürüneceğini dile getiren Aköz, "Festivalde 60 metrekare büyüklüğünde dev bir Türk bayrağı havalandıracağız. Bu dünyadaki dördüncü büyük balon uçurtma, içine rüzgar doluyor. Bir de 10 metreye 30 metre uzunluğunda vatoz balığından Türkiye'nin en büyük uçurtması da havalanacak. Bunlarla festivale renk katmaya çalışacağız. Ayrıca Afrin'deki şehitlerimizin her biri adına birer tane Türk bayrağının tek ipte olduğu uçurtma uçuracağız." ifadelerini kullandı.

Uçurtma eğitmeni Asiye Geniş de müzeye gelen öğrencilerle yakından ilgilendiklerini ve onlarü uçurtmalarını en güzel şekilde hazırlayabilmeleri konusunda destek olduklarını söyledi.

Öğrencilerin istedikleri deseni seçerek hayalindeki uçurtmayı yaptıklarını anlatan Geniş, "Sonra uçurtmaları topluyoruz ve kuyruklarını kendimiz takıyoruz. Bu eğitimden sonra öğrencilerimizi müzeyi gezdiriyoruz. Müzedeki uçurtmaların hikayelerini anlatıyoruz. Uçurtmasını güzel yapan herkese takdir belgesi veriyoruz. Günümüz keyifli ve neşeli geçiyor." şeklinde konuştu.

Çocuklar Gökyüzüyle Buluşturacağı Uçurtmasını Keyifle Hazırlıyor (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çocuklar Gökyüzüyle Buluşturacağı Uçurtmasını Keyifle Hazırlıyor (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement