Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Gürcistan'da - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Gürcistan'da

Gül, Türk Gürcü İş Forumu'nun kapanış oturumunda konuştu: "Eğer herkese hukukun açık, şeffaf kuralları çerçevesinde muamele edilirse, öngöremeyecekleri durumlar ortaya çıkmazsa, ileride çeşitli bürokratik problemler söz konusu olmazsa o zaman yatırımcılar tabii ki sermayelerini getirecekler, o ülkeye yatırım yapacaklardır" "Sınırlarımızı adeta idari sınır haline getirmişiz demektir.

06.05.2014 17:40

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Eğer herkese hukukun açık, şeffaf kuralları çerçevesinde muamele edilirse, öngöremeyecekleri durumlar ortaya çıkmazsa, ileride çeşitli bürokratik problemler söz konusu olmazsa o zaman yatırımcılar tabii ki sermayelerini getirecekler, o ülkeye yatırım yapacaklardır" dedi.

Gül, Türk-Gürcü İş Forumu'nun kapanış oturumuna katılarak, işadamlarına hitap etti.

Tiflis'te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, Tiflis'in kimliği, kültürü olan ve bunları  korumayı bilen bir şehir olduğunu kaydetti. Gül, bunlara rağmen kentin yapılan restorasyonlarla değiştiğini, yenilendiğini ve bu yolda atılan adımları görmekten memnun olduğunu ifade ederek, "Son bir iki sene içerisindeki siyasi transformasyonun gayet demokrasiye yakışır şekilde barışçı bir şekilde gelişmesi ve yeni hükümetin vizyoner bir şekilde dünyaya açık politikalarını ortaya koyması da dost ve komşu bir ülke olarak bizi samimi olarak çok mutlu etmektedir" diye konuştu.

Gül, düşüncelerini Gürcistan Cumhurbaşkanı ile paylaştığına dikkati çekerek, Tiflis'te; Türkiye-Gürcistan arasında resmi devlet ziyareti ve Türkiye-Gürcistan-Azarbeycan arasında üçlü bölgesel işbirliğinin ilk zirve toplantısını yapmak için bulunduklarını belirtti. Gül, toplantıya çok sayıda bakan, milletvekili ve işadamları ile katılındığına vurgu yaparak, "Sayın Başbakan size şunu da hatırlatmak isterim. Türkiye'nin global planda büyük şirketleri ve yatırımcıları var. Çok sayıda var. Bu Gürcistan'a Türk iş dünyasının verdiği değere de açıkça işaret etmek isterim" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Gürcistan ile sadece komşu olmadığını aynı zamanda akraba topluluklar olduğunu belirten Gül, Türkiye'de ve Gürcistan'da çok sayıda kişinin birbirinin akrabası olduğunu söyledi. Gül, akrabalıkların işbirliğinin halktan halka olmasının temel direklerinden biri olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

"Halktan halka bir muhabbet, ilişki olmasa bu arzu ettiğimiz iklimi, ortamı oluşturamayabiliriz. Dolayısıyla kadim bir dostluk var aramızda. Bu dostluğun neticelerini de almak istiyoruz. En zor zamanlarımızda daima birbirimizi desteklemiş ülkeleriz. Bu siyasi atmosfer içerisinde kalkınma faaliyetlerine özellikle önem veriyoruz. Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan'ı uzantı olarak görebiliriz. Bütün bunların Avrupa Atlantik yapıları ile birleşmesinin hem demokrasi ve hukuk değerleri açısından, hem de ekonomik, serbest piyasa ekonomisi açısından birleştirmek üzere olduğumuzu burada herkesin görmesi gerekir. Bunun aynı zamanda çok büyük bir global ve bölgesel planda siyasi aktivite olduğu da gayet açık.

Bunun esas mahsullerini, neticelerini ekonomik alanda zaten almaya başladık. Bakü-Tiflis- Ceyhan boru hattı, Bakü-Tiflis- Erzurum gaz boru hattı, bunlar yapalım diye vaktiyle konuşulduğunda, 'Bunlar olacak işler değil' diyen dünyada çok devlet adamı vardı. Ama bunlar gerçekleşti. Kafkasların hatta Orta Asya'nın, çünkü Orta Asya'da Hazar üzerinden Bakü'ye bağlandı, petrolleri Akdeniz-Ceyhan üzerinden dünya piyasalarına artık pazarlanabiliyor. Gürcistan üzerinden gelen hatlarla..."

Gül, ulaşım açısından da Bakü-Tiflis- Kars demiryolunun yüzde 80'inin tamamlanmış halde olduğunu kaydederek, yaptıkları toplantıda ulaştırma bakanlarının hattın son durumuna ilişkin fotoğraflar ve video gösterileri ile bilgi verdiklerini bildirdi. Hat için 4 kilometre uzunluğunda tünellerin açıldığını, büyük viyadüklerin yapıldığını, görenlerin çok heyecanlanacaklarını aktaran Gül, "Bütün bunlar niçin yapılıyor dersek; bütün bunlar siz işadamlarının malları bu güzergahlardan serbestçe gitsin gelsin, yatırımlar serbestçe yapılsın diye yapılıyor" dedi.

Gürcistan ile yapılan son anlaşma ile enterkonnekte sisteminin sağlandığı bilgisini veren Gül, "Gürcistan'da üretilen elektriğin fazlası Türkiye'ye ithal edilecek. Türkiye üzerinden gerekirse Avrupa'ya da gönderilebilecek. Özellikle enerji yatırımları sadece Gürcistan'ın kendi ihtiyaçları için değil, aynı zamanda önemli bir enerji ihracat kalemi olarak da Gürcistan için çok önemli olduğu gibi bizler için de komşu Türkiye'nin elektrik ihtiyacını giderme açısından da güzel işbirliği örneği. Hangi bölgede bu tip güzel işbirlikleri varsa orada refah, ekonomik kalkınma, huzur, sükun söz konusu olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Gül, Cenevre'nin ardından Batum Havaalanının iki ülkenin ortak kullandığı dünyadaki ikinci havaalanı olduğunu ifade ederek, havaalanını yapanın ve işletenin bir Türk şirketi olduğunun herkes tarafından bilindiğini söyledi. Gül, buradaki Türk ve Gürcü işbirliğinin çok önemli olduğunu, iki tarafın da pasaportsuz ve vizesiz seyahat edebildiklerine dikkati çekerek, "Bu sınırlarımızı adeta idari sınır haline getirmişiz demektir. Bu Avrupa'nın uzun süreçlerden sonra ulaştığı entegrasyondur. Biz bunu iki ülke olarak, gerçekleştirdik. Bütün bunlar ekonomik işbirliğini daha da artırmak için.  Bunun neticesinde Gürcülerin en çok ziyaret ettiği ülke Türkiye. Türklerin de en çok seyahat ettiği ülkelerden birisi Gürcistan. 1.6 milyon Türk vatandaşı iş, turizm, kültürel sebeplere Gürcistan'a gelmiş. Gürcistan'dan 1.8 milyon kişi Türkiye'yi ziyaret etmiş. Bu rakamlar, demek ki iki halk birbirine bu kadar yakın hissediyor, akrabalık, komşuluk, ticari ve yatırım bağları var ki gerçekleşiyor demektir" diye konuştu.

Gürcistan ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın ticareti daha çok teşvik ettiğini kaydeden Gül, Gürcistan'ın şimdi de Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalayacağını vurguladı. Gül, AB'nin Doğu Politikaları çerçevesinde Prag'da yaptığı toplantıda Gürcistan ve Azerbaycan'ın da katıldıklarının altını çizdi.

Ulaştırmada yeni kapılar açılması, hızlandırılması ve gümrüklere ilişkin herkesin çok iyi niyetli olduğuna dikkati çeken Gül, herkesin işine geldiği için güzel inisiyatifler alındığını ve kısa sürede gerçekleştiğini belirtti.

Gül, şimdiye kadar 1 milyar doların üzerinde bir yatırımla 14 hidro elektrik santralinin Türk işadamları tarafından yapıldığına dikkati çekerek, yeni ihalelere de müracaat eden çok büyük Türk şirketleri bulunduğunu aktardı. Gül, Türk ve Gürcü şirketlerinin karşılıklı saygı, birbirinin hukukunu koruyarak uzun süreli işbirlikleri kuracaklarına inandığını belirterek, "Su akıp, biz bakmıyoruz artık, suyu hep beraber değerlendiriyoruz. Bu bakımından başka ülkelere örnek olacak bir işbirliği içerisindeyiz. Müteahhitlik hizmetleri açısından Türk firmaları burada 3 milyar dolar civarında 160'a yakın projeyi gerçekleştirmişler, özellikle altyapı projeleri, bundan da tabii ki ben Türk Cumhurbaşkanı olarak gurur duyuyorum" dedi.

İki ülke işadamlarının birbirlerini tanıyarak, potansiyellerini keşfederek harekete geçerse işlerin daha kolay olacağına işaret eden Gül, çok çeşitli alanda yer alan faaliyetler söz konusu olunca problemlerin de olabileceğini, ama bu sorunların da iyi niyetin olduğu yerde konuşularak çözülebileceğini söyledi.

Gül, Gürcistan hükümetinin "büyümenin nasıl olacağı ve ekonomik kalkınmanın nasıl sağlanacağı" konularının farkında olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Şu bir gerçek ki, kalkınmakta olan ülkelerin kendi tasarrufları, kendilerini hızlı şekilde kalkındırmaya yetmiyor. Yatırım yapabilmek için tasarrufun olması lazım. ya tasarruf olacak veya borç alacaksınız. Borç yerine ise başkalarının tasarruflarını ülkenize getirip, yatırıma sevk etmek en hızlı kalkınma yollarından birisidir. O bakımdan siz yatırımcılara canı gönülden burada 'hoşgeldiniz'  diyorlar. Biz Türkiye olarak, nasıl başka ülkelerin tasarruflarını çekmeye uğraşıyorsak, diyorsak ki 'bu yıl 10 milyar dolar Türkiye'ye dışarıdan yatırım geldi, daha önceki senelerde 20 milyar dolara kadar çıkmıştı' diye bununla mutluluğumuzu ifade ediyorsak, Gürcistan'da şüphesiz dışarıdan gelecek, kendi kurallarına riayet eden yatırımcıya kapısını açacaktır."

Yatırımcıların kardeşlik, komşuluktan öte altyapısının yanında kendisini güvencede hissedeceği bir hukuka ihtiyaç duyduğunu anlatan Gül, "Eğer herkese hukukun açık, şeffaf kuralları çerçevesinde muamele edilirse, öngöremeyecekleri durumlar ortaya çıkmazsa, ileride çeşitli bürokratik problemler söz konusu olmazsa o zaman yatırımcılar tabii ki sermayelerini getirecekler, o ülkeye yatırım yapacaklardır. Onun için sizin hükümetinizin programını ve vizyonunu takdir etmem buradan gelmektedir" diye konuştu.

Gül, siyasi problemlerle ülkelerin enerjilerini boşa harcadıklarını, Gürcistan'ın da bu sorunu ülkesine zarar vermeden aşmayı başarmış bir ülke olduğunu ifade ederek, Gürcistan'da şimdi hızlı kalkınma dönemi olduğunu, hem yerli hem de yabancı sermaye ile ülkenin hızla kalkınacağını söyledi. Gül, yatırımların karşılıklı teşviki ve kurulması anlaşmaları gibi konuların da büyükelçilikler ve ticari ateşelerce yakından takip edileceğini bildirdi.

Ekonomi ve siyaseti birbirinden ayırmanın mümkün olmadığına dikkati çeken Gül, şöyle konuştu:

"Siyasi istikrar yoksa, güvenlik yoksa bir ülkede ekonomik kalkınmanın olması mümkün değil. O açıdan bölgemize baktığımızda Gürcistan'ın, Avrupa Atlantik sisteminin bir parçası olmasını destekliyoruz. Bunun siyasi olduğu kadar ekonomik kazanımları da vardır, bunu Gümrük Birliği'nin 1996'dan beri üyesi olan ve AB ile tam üyelik müzakereleri yapan bir ülkenin devlet başkanı olarak söylüyorum. Gürcistan'ın AB, Atlantik sistemleri entegrasyonu, Gürcistan'a yönelik ikili ve bölgesel vizyonumuzla da örtüşmektedir. Bu çerçevede Gürcistan'ın AB'nin doğu ortaklığı çerçevesinde AB ile ilişkilerini geliştirmesini de destekliyoruz. Gürcistan'ın gelecek ay AB ile ortaklık anlaşmasını imzalayacak olmasını da memnuniyetle karşılıyoruz. Bu anlaşmayla birlikte AB - Gürcistan Derinleştirilmiş ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması da yürürlüğe girecektir. Şüphesiz ki bu size çok başka avantajlar da sağlayacaktır. Özellikle sermayenin daha hızlı gelmesini, ülkenizin üretim üssü haline dönüşmesini temin edecektir."

Gül, ziyaret ettiği her ülkede iş forumlarına önem verdiğini, mükemmel seviyede devam eden siyasi ilişkilerin meyvesinin ekonomik ilişkilerde alınacağını anlatarak, "Bunu da artık devlet şirketleriyle yapmıyoruz, devlet şirketleriyle yapanlar, yapmakta ısrar edenler geride kaldılar. Büyük bir sistemin iflas etmesinin sebebi de buydu. Onun için özel sektörün rekabetçi bir ortam içerisinde daha verimli, süratli, daha az maliyetle işlerini yaptığını hepimiz biliyoruz. Türk özel sektörünü teşvik ettiğim gibi Gürcü özel sektörünü de bu anlamda teşvik ediyorum. Siz de gelin Türkiye'de yatırımlar yapın, işler yapın, Türk işadamlarıyla, yatırımcılarıyla başka ülkelere gidin, bütün bunların kapıları açıktır" ifadelerini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Gürcistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement