Cumhurbaşkanı Erdoğan : Azerbaycan ile Askerî, Siyasi, Ticari, Kültürel ve Eğitim Alanlarındaki... - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan : Azerbaycan ile Askerî, Siyasi, Ticari, Kültürel ve Eğitim Alanlarındaki...

Cumhurbaşkanı Erdoğan : Azerbaycan ile Askerî, Siyasi, Ticari, Kültürel ve Eğitim Alanlarındaki...

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik öneminin TANAP, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve benzeri projelerle daha da artacağını kaydederek, "Azim, kararlılık ve siyasi irade her iki ülkede de mevcuttur; inşallah hedeflerimizde başarılı olacağız" dedi.

15.01.2015 17:11

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik öneminin TANAP, Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu ve benzeri projelerle daha da artacağını kaydederek, "Azim, kararlılık ve siyasi irade her iki ülkede de mevcuttur; inşallah hedeflerimizde başarılı olacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı yaptı. Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) IV. Toplantısı'nın ardından anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısı gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında yaptığı açıklamada, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde gelinen noktanın değerlendirildiğini, bölge sorunlarını ele aldıklarını bundan son iki ülke arasında atılacak adımları görüştüklerin söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in, 2013 yılının Kasım ayında ülkemize resmi ziyaret yaptığını, Bodrum'da düzenlenen Türk Konseyi Zirvesi dolayısıyla da 2014 Haziran ayında Türkiye'de ağırladıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından kendisinin de ilk ziyaretlerinden birini Azerbaycan'a gerçekleştirdiğini hatırlattı ve bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in 2015 yılının ilk resmi ziyaretini de ülkemize yaptığına işaret ederek, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

2023 YILI TİCARET HACMİ HEDEFİ 15 MİLYAR DOLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YDSK Toplantısı'nın Azerbaycan ile olan askeri, siyasi, ticari, kültürel ve eğitim alanlarındaki tüm ilişkileri daha ileri taşıyacağını belirterek, "Bu mekanizmanın başarıyla işlemesinin atacağımız adımların çok daha güçlü olacağının sinyallerini veriyor. Siyasi noktada zaten Türkiye-Azerbaycan arasında herhangi bir sıkıntı söz konusu değil, askeri alanda iş birliklerimiz artarak devam ediyor. Ekonomik ticari ilişkiler noktasında ekonomik ticaret hacmi bu yıl 5 milyar dolara kadar ulaştı. Ama tabii asıl hedefimiz, 2023 yılında bu hedefi 15 milyar dolar olarak, gerçekleştirmek. İnanıyorum ki bu azim, bu kararlılık, bu siyasi irade her iki ülkede de mevcuttur, bunu başarmak da bu kadroların elinde. İnşallah bunu da başaracağız" dedi.

Gerçekleştirdikleri görüşmede kapsamlı ve verimli görüş alışverişinde bulunduklarını da kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ilişkileri ve milli güvenliği ilgilendiren konuları ve bölgesel ve uluslararası görüşmeler çerçevesinde ele aldıklarını belirtti.

"YUKARI KARABAĞ SORUNU, AZERBAYCAN'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ İÇİNDE BARIŞÇIL YOLLARDAN ÇÖZÜLMELİ"

Yukarı Karabağ sorununun çözümü müzakerelerinde gelinen aşamaya ilişkin bilgileri de Cumhurbaşkanı Aliyev'den dinlediğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi; "Görünen o ki, maalesef Minsk üçlüsü burada hala kararlı bir adım atmamak suretiyle, bu süreç bir oyalama taktiği ile geçiştiriliyor. Burada verilmiş olan uluslararası kararlar olmasına rağmen, bu sürecin böyle oyalama taktikleriyle hala sürdürülmesi üzücüdür. Dolayısıyla şu hususu burada tekrar hatırlatayım; Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü içinde barışçıl yollardan çözülmesi konusunda Azerbaycan'a desteğimiz bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edecektir. Son derece hassas olduğumuz, her fırsatta da dile getirdiğimiz, bu konuda Türkiye olarak, bizim tavrımız nettir. Görüşmemizde bunları da yine ayrıca ele aldık ve bundan geriye adım atmamız da asla mümkün değildir."

"TANAP PROJESİ'NİN HAYATA GEÇMESİYLE AZERBAYCAN VE TÜRKİYE'NİN STRATEJİK ÖNEMİ DAHA DA ARTACAKTIR"

Bütün bunların yanında özellikle stratejik iş birliğinde savunmanın çok büyük önem arz ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca enerjinin de iki ülke arasında çok büyük önem taşıdığını anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, artık bir dünya projesi haline gelen TANAP'ın adımlarının atıldığına dikkat çekerek, "Burada gerek boru üretiminde ve temininde, gerekse de müteahhitlik hizmetlerinde Türk firmaları ağırlıklı olarak bir yer teşkil ediyorlar. TANAP Projesi'nin hayata geçmesiyle birlikte Azerbaycan'ın konumundan tutunuz, Türkiye'nin konumu ve buradaki stratejik önem çok daha fazlasıyla artacaktır ve bununla ilgili adımlar atıldı 2015, bu noktada büyük önem arz ediyor" diye konuştu.

"BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU YILSONU İTİBARIYLA AÇILIŞA HAZIR OLACAK"

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun bu yılsonu itibarıyla açılışa hazır hale gelmesinin beklendiğini de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu: "Bu, aynı zamanda Pekin- İstanbul Hattı'nın açılması anlamındadır. Marmaray'ın bitişiyle birlikte bu hat, adeta işler hale gelmiştir. Pekin-İstanbul ve buradan Bakü'ye kadar uzanacak demektir. Böyle bir yatırımdır bunlar. Onun için bu yatırımlar, büyük öneme haiz. Bundan dolayı da bizler, gerçekten gururla, bu süreci işletmeye devam edeceğiz. Bütün bunların yanında, özellikle daha önce tamamlanmış olan Bakü-Tiflis- Ceyhan ve Bakü-Tiflis- Erzurum doğalgaz boru hatları da, bizim için stratejik önemini koruyor. Bu konuyla ilgili atılması gereken bir başka önemli adım da, Batı Avrupa'dan çıkan bir tren, bu dediğimiz raylı sistemle Hazar kıyılarına, oradan da Aktau ve Türkmenbaşı limanları vasıtasıyla Pekin'e ulaşacak. Bunu da burada ayrıca ifade etmek istiyorum."

Türkiye'nin bu yıl G-20 başkanlığını üstlendiğine ve zirveye de ev sahipliği yapacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ev sahipliğinde bizler de, bizim hakkımız olan bir yetkiyi Azerbaycan için kullandık ve G-20'de bu yıl Azerbaycan da bizim davetlimiz olarak yerini alacak. G-20'ye kadar, şu anda ön hazırlık çalışmalarından tutunuz, G-20 müzakerelerinde Azerbaycan bizimle birlikte olacak" dedi.

"İLHAM ALİYEV KARDEŞİMLE BERABER İNŞALLAH 24 NİSAN'DA ÇANAKKALE'DE BERABER OLACAĞIZ"

Bu yılın bir diğer önemli adımının da 24 Nisan'ın Çanakkale Savaşları'nın yüzüncü yılı olduğun işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "24 Nisan'da da dünyada birçok devlet ve hükümet başkanlarına davet çıkardık. Ama hassasiyetimiz, özellikle İlham Aliyev kardeşimle beraber inşallah 24 Nisan'da Çanakkale'de beraber olacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin iki ülke için de hayırlı olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.

Basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Aliyev, gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Dördüncü Toplantısı sonuçlarına ilişkin ortak açıklamayı imzaladı.

Törende ayrıca, 'Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Arasında Ortak Komite Oluşturulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası' ile 'Karaparanın Aklanması ve Terörizmin Finansmanı Konularında Mali Verilerin Paylaşılmasına Yönelik Mutabakat Muhtırası' imzalandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV ONURUNA ÖĞLE YEMEĞİ

Ortak basın toplantısının tamamlanmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuğu Cumhurbaşkanı Aliyev onuruna Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir öğle yemeği verdi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan : Azerbaycan ile Askerî, Siyasi, Ticari, Kültürel ve Eğitim Alanlarındaki... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement