Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul'da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde özellikle son dönemde Mescid-i Aksa'da ve Filistin topraklarının genelinde cereyan eden hadiselerin etraflı bir şekilde ele alınacağını belirterek, "Filistin davası ve Kudüs konulu kararda özellikle İsrail'in işgaline son vermesi, iki devletli çözümün hayata geçirilmesi ve Filistin'in bağımsız bir devlete kavuşması için gerekli çağrılar yapılacak" dedi.
Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Sel felaketi nedeniyle Pakistan'a, bir tapınakta meydana gelen patlama nedeniyle de Hindistan'a taziyelerini ileterek konuşmasına başlayan Kalın, dün açılan Vodafone Arena'nın Beşiktaş'a ve futbol dünyasına hayırlı olmasını diledi.
İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında 14-15 Nisan'da İstanbul'da yapılacağını belirten Kalın, 1969'da Kudüs'te meydana gelen olaylar neticesinde İslam ülkelerinin girişimiyle kurulan teşkilatın, 57 üyesiyle, Birleşmiş Milletlerden sonra dünyadaki en büyük uluslararası birlik olma vasfını taşıdığını hatırlattı.
Kalın, belli periyotlarla yapılan liderler zirvesinde, üye ülkelerin, İslam dünyasının temel sorunlarını ilgilendiren bütün başlıkların ele alındığını ifade ederek, teşkilatın en yetkili organının, devlet ve hükümetler başkanları zirvesi olduğunu bildirdi.
Daha önce 6-7 Şubat 2013'te yapılan son zirvede, bir sonraki zirvenin Türkiye'de yapılmasının kararlaştırıldığını anımsatan Kalın, bu çerçevede İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nin çok geniş bir katılımla İstanbul'da gerçekleşeceğini söyledi.
Kalın, bu yılki zirvenin başlığının "Adalet ve barış için birlik ve dayanışma" olduğunu, bu tema etrafında pek çok konunun ele alınacağını ifade etti.
Türkiye'nin bu toplantıda zirve dönem başkanlığını devralacağını, gelecek iki yıl boyunca da zirvenin başkanlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağını anlatan Kalın, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar yapılan zirvelere göre en yüksek katılımın olduğu zirve diyebiliriz İstanbul'da yapılacak olan zirveye. Dün itibariyle 24 ülke devlet başkanı, 9 ülke hükümet başkanı, 6 ülke meclis başkanı ve devlet başkanı yardımcısı, 12 ülke bakan, 2 ülke müsteşar ve 3 ülke büyükelçi düzeyinde bu zirveye katılıyor. Suriye'nin üyeliği son yaşanan hadiseden sonra askıya alınmıştı, normalde 57 üyesi ve var İslam İşbirliği Teşkilatının. 56 üye ülkenin hepsinin temsilcileri farklı düzeylerde ama genel olarak üst düzeyde temsille bu zirveye katılıyorlar."
-"İstanbul Deklerasyonu metni hazırlandı"
Zirve sonunda bir nihai bildirinin kabul edildiğini belirten Kalın, "Filistin davası ve Kudüs'e ilişkin olarak bir karar tasarısı ele alındı, çalışıldı ve bu hayata geçirilecek, kabul edilecek. Aynı şekilde İslam İşbirliği Teşkilatı önümüzdeki on yılla ilgili olarak bir eylem planı hazırladı. Bu on yılda yapılan bir çalışmadır, bunun ikincisi de İslam işbirliği Teşkilatı 2025 Eylem Programı başlığı altında bu belgede, zirvede kabul edilecek. Bununla ilgili hazırlıklar devam ediyor." diye konuştu.
Bu belgelere ek olarak ev sahibi ülkenin de müstakil deklarasyon hazırladığını belirten Kalın, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları çerçevesinde bir İstanbul Deklarasyonu metninin hazırlandığını, bunun da zirvede ilan edileceğini vurguladı.
Kalın, zirvenin kendi bildirgesinden ayrı olarak biraz daha genel bir çerçeve çizen İstanbul Deklarasyonu'nun da kabul edilerek, kamuoyuyla paylaşılacağına işaret etti.
-"Hedeflerle ilgili metin"
Zirve kapsamında, üye ülkelerin siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer alanlardaki temel konuları ile insani durum ve terörle mücadele başlıklarında kapsamlı bir nihai bildirge hazırlandığına değinen Kalın, bunun yaklaşık 200 paragraftan oluşan oldukça detaylı bir metin olduğunu söyledi.
Kalın, kıdemli memurlar düzeyinde yapılan değerlendirmelerden sonra bugün ve yarın Dışişleri Bakanları toplantısında da metnin nihai hali üzerinde çalışmaların devam edeceğini, zirve başladığında da bu bildirgenin arz edileceğini anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bizzat başkanlığını yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) ile ilgili maddelerin de nihai bildiriye girdiğine dikkati çeken Kalın, İslam İşbirliği Teşkilatı 2025 Eylem Programı çerçevesinde gelecek 10 yıl boyunca teşkilatın ne tür hedefler etrafında çalışma yapacağına dair kapsamlı bir metin hazırlandığını, kabul edildikten sonra bunun da kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.
-"Yoğun çalışma toplantıları düzenlenecek"
İbrahim Kalın, Filistin davası ve Kudüs Karar Tasarısı'nın önem arz ettiğini vurgulayarak, "Kudüs meselesi her zaman Zirve'nin önemli başlıklarından biri olmuştur. Bu zirvede, özellikle son dönemde Mescid-i Aksa'da ve Filistin topraklarının genelinde cereyan eden hadiseler etraflı bir şekilde ele alınacak. Filistin davası ve Kudüs konulu kararda özellikle İsrail'in işgaline son vermesi, iki devletli çözümün hayata geçirilmesi ve Filistin'in bağımsız bir devlete kavuşması için gerekli çağrılar yapılacak." dedi.
Zirve marjında bir dizi temas grubu toplantıları da yapılacağına işaret eden Kalın, özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı Mali Temas Grubu, Cammu Keşmir Temas Grubu ve Myanmar Temas Grubu'nun toplanacağını ifade etti.
Böylece İslam Dünyası'nın tamamını ilgilendiren, üye ülkelerin ortak gündemini oluşturan ana başlıklarla ilgili liderlerin katılımıyla iki günlük yoğun bir çalışma toplantıları düzenleneceğini belirten Kalın, Zirvede ayrıca, güvenlik, terörle mücadale, radikalleşme, DAEŞ, El Kaide gibi örgütlerin neden ortaya çıktığı ve bunlara karşı nasıl daha etkin mücadele edileceği, İslam ülkeleri arasında ekonomik, kültürel, siyasi işbirliğinin artırılması, ortak girişimler yapılması konularında da müzakereler, toplantılar, çalışmalar yapılacağını bildirdi.
-"Kadınların liderliğini esas alan çalışma"
İbrahim Kalın, "İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerde kanserle mücadele" başlığı altında, kadınların liderliğini esas alan bir çalışma yapılacağını da vurgulayarak, Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın başkanlığında, kanserle mücadele konusunda daha fazla ne yapılabileceği konularının ele alınacağını söyledi.
Zirve kapsamında ayrıca "İslam İşbirliği Teşkilatı Genç Liderler Zirvesi" düzenleneceğini belirten Kalın, özellikle İslam dünyasındaki gençlerin temel sorunlarının ele alınacağını anlattı.
Kalın, Zirve'ye, 50'yi aşkın ülkeden devlet başkanı, meclis başkanı, başbakan, bakan düzeyinde katılım olacağını, program ve vakit elverdiği oranda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikili görüşmelerde bulunacağını kaydetti.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?