Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağladığı iddiasıyla Koza İpek Holding'in 23 şirketinde arama yapıldı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Fetullahçı Terör Örgütü'ne yönelik devam eden soruşturma kapsamında, söz konusu örgüte finans desteği sağladığı ve örgütün propagandasını yaptığı gerekçesiyle holdingin çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 23 şirketinde gün içinde arama gerçekleştirildi. Aramalarda, şirketlerdeki evrak ve bilgisayarlara el konulduğu öğrenildi.
Koza İpek Holding şirketlerindeki aramalar, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğinin dün aldığı karar doğrultusunda yapıldı.
Hakimliğin kararında, Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek hakkında, "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yöneticisi, terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında, İpek'in üzerinde, evinde, kendine ait cep telefonları ve bilgisayarları ile ortağı olduğu şirket ve vakıf merkezlerinde "3 gün içinde gündüzleyin bir defaya mahsus arama yapılmasına, delil elde edildiğinde el konulmasına" karar verildiği belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu, şüpheli Hamdi Akın İpek hakkında, FETÖ yöneticisi, terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak suçlarından soruşturma başlattı.
Başsavcılık, soruşturmaya esas olmak üzere, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğine gönderdiği talep yazısında, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca (MASAK) 4 Ağustos 2014'te düzenlenen rapor ile KOM Daire Başkanlığınca 3 Mart 2015'te hazırlanan değerlendirme raporu ve eklerinde, "Koza Altın AŞ'nin 60 milyon GPD (210 milyon TL) sermaye ile İngiltere'de 2014'te Koza Ltd. Firmasını kurduğu ve madenlerden gelen paranın bu iştirake konularak yurtdışına çıkarılabileceği, İpek Grubu şirketlerinin mali tablolarının ve banka hareketlerinde ticari hayatın doğasına uygun olmayan şüpheli farklılıklar olduğu ve ticari hayatın gerekleri ile açıklanamayan kazançlar ile para hareketlerinin bulunduğu"nun belirtildiği aktarıldı.
Başsavcılık, raporlarda, "söz konusu grubun fikir ve eylem birliği içerisinde Fetullah Gülen Terör Örgütü'ne finansman sağlamak, söz konusu terör örgütünün mali kaynaklarını gizlemek ve yurtdışına aktarmak, sahip oldukları yazılı ve görsel medya organları vasıtasıyla örgüt propagandası yapmak amacıyla bir kısmı paravan ve şemsiye şirketler kurarak gerçeğe aykırı işlemler yapıldığı hususunda kuvvetli suç şüphelerine ulaşılması" üzerine, incelemenin tamamlanması için bazı taleplerde bulundu.
EFT mantığının işleyişine aykırı durum tespiti
Başsavcılık, Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı'nın bir banka bünyesindeki hesaplarına 2011 Ağustos ve Eylül aylarında bir firma tarafından 122 milyon lira gönderildiği, bankadan gelen yazıda, "bunun veri kaynağından yapılan bir hatadan kaynaklandığının" ileri sürüldüğüne işaret ederek, "bunun inandırıcılıktan uzak, Merkez Bankası tarafından yürütülen EFT mantığının işleyiş sistemine aykırı bir durum arz ettiği" gerekçesiyle ilgili banka bünyesindeki Koza İpek Eğitim-Sağlık Hizmet Yardım Vakfı'nın 2010-2015 arasındaki yönetim kurulu karar defterleri ile söz konusu banka kayıtlarına incelenmek için el konulması talep edildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca, İpek Grubu şirketlerinin, "Bank Asya ve bazı bankalar vasıtasıyla Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki kendi hesaplarına transfer ettikleri 7 milyar 40 milyon doların, şirketlerin yasal faaliyetleri neticesinde kazanılan paralar olup olmadığının, bu paraların hangi amaçla yurtdışı hesaplarına gönderildiğinin, bu transferlere ilişkin bilgiler ve tüm bu transferlerin şüpheli işlem olarak MASAK'a bildirilip bildirilmesinin" tespiti amacıyla arama yapılmasını istedi.
Başsavcılık bu nedenlerle, "şüpheli Hamdi Akın İpek'in ortaklığı bulunan şirketlerin, 2010-2015 arasındaki yönetim kurulu karar defterleri ve genel kurul karar defterleri, 2010-2015 yılları arasındaki onaylı bilanço, gelir gider tablosu ve detay mizanları ile 2010-2015 arasında kullanılmış ve kullanılmakta olan kapanmış veya aktif durumda olan tüm banka hesap hareketlerinin dijital ve basılı nüshalarına, arama yapılacak yerlerde 2010-2015 arasındaki yönetim kurulu karar defterleri, genel kurul karar defterleri ile birlikte bu defterler dışında tutulan ikinci bir muhasebe kayıtlarının bulunması halinde (örtülü kayıtlar) bu kayıtlara FETÖ ile alakalı tüm suç delilleri ile örgütsel dokümanlara incelenmek üzere el konulması amacıyla İpek'in üzerine atılı TCK'nın 314/1 maddesi suçu kapsamında FETÖ ile alakalı örgütsel dokümanlar ve örgüt irtibatının tespitine yönelik tüm delillerin toplanması için İpek'in üzerinde, evinde, kendisine ait cep telefonları ve bilgisayarlarda ortağı olduğu vakıf ve şirket merkezlerinde gündüz bir defaya mahsus arama yapılması, arama sonucu ve sırasında atılı suçun sübut vasıtası sayılan tüm delillere el konulması" talebinde bulundu.
Sulh Ceza Hakimliğinin kararı
Talebi değerlendiren Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği, Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek'in üzerinde, evinde, kendine ait cep telefonları ve bilgisayarları ile ortağı olduğu şirket ve vakıf merkezlerinde "3 gün içinde gündüzleyin bir defaya mahsus arama yapılmasına, arama sonucu ve sırasında soruşturmaya konu atılı suçun sübut vasıtası delil elde edildiğinde el konulmasına, soruşturma konusu atılı suç ile ilgisi olmayan başka bir suçun işlediğini gösterir delil elde edildiğinde muhafaza altına alınmasına ve durumun kolluk tarafından Başsavcılığa bildirilmesine" karar verdi.
Hakimlik, bilgisayarlar, bilgisayar programları ve bilgisayar şifrelerinin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde, çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için bu araç ve gereçlere el konulmasına izin verilmesini de kararlaştırdı.
Aramalar medya organlarını kapsamıyor
Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağladığı iddiasıyla Koza İpek Holding'in 23 şirketinde yapılan aramaların, grubun gazete ve televizyonlarını kapsamadığı bildirildi.
AA muhabirinin başsavcılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre, holdingin 23 şirketinde başlatılan aramalar, grubun medya organlarını kapsamıyor. Polisin aramaları, medya dışında faaliyet gösteren diğer şirketlerde sürüyor. Aramalar sırasında 6 kişi gözaltına alındı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, Koza İpek Holding merkez binası, İpek Üniversitesi Kampüsü'nde bulunan bağlı bir şirket, Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek'in Gaziosmanpaşa'daki evi başta olmak üzere holdinge bağlı şirketler arandı.
Akın İpek, İngiltere'de
Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek'in, 30 Ağustos Pazar günü özel uçakla İngiltere'ye gittiği öğrenildi.
Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğinin dün aldığı karar doğrultusunda, Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, Koza İpek Holding merkez binası, İpek Üniversitesi Kampüsü'nde bulunan bağlı bir şirket, Hamdi Akın İpek'in Gaziosmanpaşa'daki evi başta olmak üzere holdinge bağlı şirketlerde arama yapıldı.
Edinilen bilgiye göre, Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek, operasyondan iki gün önce İngiltere'ye gitti. İpek, 30 Ağustos Pazar günü sabah 08.30'da Esenboğa Havalimanı'ndan kalkan kendisine ait özel uçakla Türkiye'den ayrıldı.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, adli yılın açılışı dolayısıyla Yargıtay Birinci Başkanlığınca düzenlenen törene gelişinde, Koza İpek Holding'in 23 şirketinde başlatılan aramaya ilişkin soruyu yanıtladı.
"Baskı devam ediyor ama dikkatle takip ediyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, medyası susturulan bir ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Bu konuda hükümeti dikkatli olmaya, tutarlı olmaya ve bizi dünyaya rezil etmemeye davet ediyorum" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Koza İpek Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek'i telefonla arayarak, şirketlerine yapılan operasyonla ilgili bilgi aldı.
CHP Basın Biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, Genel Başkan Kılıçdaroğlu, İpek'ten MASAK tarafından şirketlerine yapılan operasyonla ilgili bilgi alarak, geçmiş olsun dileklerini iletti.
MHP Genel Başkanı Bahçeli
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise MHP Genel Merkezi'nde "Koza İpek Holding'de arama başlatılmasına" ilişkin "Uzun zamandan beri Türkiye'de basın üzerinde çok büyük baskılar olduğu gibi sermaye grupları üzerinde de büyük bir tedirginlik yaratacak davranışlar sergilenmektedir. Bunlardan bir kötü örnek, bugün gerçekleşmiş oluyor. Bunu tasvip etmek mümkün değil. Bu gidişatın sonu da hayırlı olmayacaktır" karşılığını verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Koza İpek Holding'de yapılan aramaya ilişkin "Bugün sabahtan itibaren bir medya grubuna yönelik bu saldırı aslında tek bir medya grubunu hedef alan bir saldırı olmanın ötesinde demokrasiyi, düşünce ve ifade özgürlüğünü hedef alan bir saldırıdır" görüşünü savundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile Grup Başkanvekili Levent Gök, holdingin medya organlarının bulunduğu bina önünde açıklama yaptı.
Tezcan, Türkiye'ye yakışmayan bir tablo ile karşı karşıya olduklarını belirterek, "Bugün sabahtan itibaren bir medya grubuna yönelik bu saldırı aslında tek bir medya grubunu hedef alan bir saldırı olmanın ötesinde demokrasiyi, düşünce ve ifade özgürlüğünü hedef alan bir saldırıdır" iddiasında bulundu.
Genel seçimle holdinge bağlı şirketlerde yapılan arama arasında bağlantı bulunduğunu öne süren Tezcan, "Türkiye'yi erken seçime götürmenin arkasında yatan plan, bu tip saldırılarla muhalefeti susturarak 2 ay sonra ne yapıp yapıp, ne pahasına olursa olsun, bir AKP tek parti iktidarını tekrar kurma hesabı ve planı olduğunu görüyoruz. Bu saldırıların devam edeceği endişemiz var" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Gök
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise CHP olarak bugünleri çok önceden gördüklerini ifade ederek, Türkiye'de herkesin şüpheli hale gelebileceği ve iş yerlerine el konulabilecek yasal düzenlemeler yapıldığını öne sürdü.
CHP'nin bu yasal düzenlemeleri Anayasa Mahkemesine götürdüğünü belirten Gök, "(Türkiye'de herkes artık tehdit altındadır) dedik. Bugün bunun bir örneğini yaşıyoruz. Türkiye'nin dünyaya rezil olduğu bir gündür bugün. Bir sermaye grubunun devlet eliyle çökertilmek istenmesi herhalde dünyada Türkiye'den başka ülkede olamaz" diye konuştu.
Koza İpek Holding'e düzenlenen operasyona dünyanın gerekli tepkiyi göstereceğini ileri süren Gök, "Tehlike devam ediyor. Tehlike fert fert AKP'li olmayan herkes için devam ediyor" iddiasında bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya da Koza İpek Holding'deki aramalarla ilgili "Koza Medya Grubu'na ait işletmelerin polis tarafından basılması aslında çok düşündürücü. 1 Kasım seçimleri öncesi medyanın susturulmak istenmesi aslında demokrasiye de vurulmuş bir darbedir. Çünkü basın özgür olmazsa özgür toplumdan da bahsedilemez" ifadesini kullandı.
Vatan Partisi
Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Pekin, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, aramalara ilişkin "Bu grup medyasının, Türk Silahlı Kuvvetleri aleyhine Balyoz ve Ergenekon için belgeler hazırladığını biliyorum. Operasyonu sonuna kadar destekliyorum. Ufacık bir matbaa nasıl oldu da kısa zamanda bu kadar büyüdü? Yapılan operasyonlar basın hürriyeti kapsamında değerlendirilmemeli" dedi.
Son Dakika › Güncel › Derleme - Gün İçindeki 'Koza İpek Holding'deki Aramalara' İlişkin Haberleri Derleyerek Tekrar... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?