Doblo Amerika Üretime Başlangıç ve İhracat Töreni" - Son Dakika
Güncel

Doblo Amerika Üretime Başlangıç ve İhracat Töreni"

Doblo Amerika Üretime Başlangıç ve İhracat Töreni"
03.12.2014 16:23

Başbakan Davutoğlu: (2) "(Diyarbakır'da vahşice katledilen gençler) Gelirken son bir haber iletildi İçişleri Bakanımız tarafından; bu olaylar esnasında Diyarbakır'da katledilen Yasin Börü ve 3 arkadaşının katil zanlıları 16 kişi, bugün sabah yakalandı ve adalete sevk edildi" "Önümüzdeki dönemde ilk teşvik.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır'da terör örgütü IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında öldürülen Yasin Börü ve arkadaşlarının katil zanlısı 16 kişinin yakalandığını açıkladı.

Bursa'daki TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası'nda düzenlenen "Doblo Amerika Üretime Başlangıç ve İhracat Töreni"nde konuşan Davutoğlu, gerek 62. hükümet gerekse 12 yıldan beri süregelen iktidarları döneminde seçim varmış veya yokmuş gibi bir popülizmin içine girmeden ekonomik istikrar için siyasi istikrarı sürdürmeye kararlı olduklarını dile getirerek, "Öngörülebilir bir yatırım ortamının gerçekleşmesi için reformları artıracağız" ifadesini kullandı.

Teşvik sistemleri getirdiklerini ve yatırımları Türkiye sathına yaymak istediklerini ifade eden Davutoğlu, Bursa'nın bir başarı hikayesi olduğunu, bu başarı hikayesinde TOFAŞ'ın ciddi katkı yaptığını, bu başarı hikayesinin Türkiye geneline yayılmasını istediklerini anlattı.

Başbakan Davutoğlu, "Bu sebeple çok ciddi teşviklerle altı bölgeye ayırarak Türkiye'yi, yatırımları özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya da yaymak, oralara da getirmek istedik. Şimdi önümüzdeki dönemde ilk teşvik sistemini tekrar gözden geçirerek, Ar-Ge ve teknoloji yoğunluklu yatırımlara yeni teşvikler getirmenin çabası içindeyiz. Ama bakınız, istikrar o kadar önemli ki çözüm süreciyle birlikte Doğu ve Güneydoğu'ya olağanüstü bir ilgi uyanmaya başladı, son iki yılda ve ciddi yatırım kaymaları başlamıştı. Kobani bahane edilerek 6-7 Ekim olaylarının, aslında Türk ekonomisinin bu bölgeye dönük olarak da ciddi bir yeni dönem başlangıcı önünde engelleyecek şekilde gerçekleşmiş olması, hepimiz için dikkatle düşünülmesi gereken bir husustur" diye konuştu.

Geçen yıl mayıs ayından sonra Gezi olayları, 17 Aralık, arkasından Kobani olaylarının getirdiği türbülans arayışları karşısında çok ciddi şekilde ülkenin istikrarını koruma yönünde kararlı bir tutum sergilediklerini ve sergilemeye devam edeceklerini vurgulayan Davutoğlu, kamu düzeninin nerede olursa olsun teminat altında olduğuna işaret etti.

Davutoğlu, "Buraya gelirken son bir haber iletildi İçişleri Bakanımız tarafından; bu olaylar esnasında Diyarbakır'da katledilen Yasin Börü ve 3 arkadaşının katil zanlıları 16 kişi, bugün sabah yakalandı ve adalete sevk edildi" dedi.

Türkiye'nin etrafındaki birçok ülkede kamu düzeni bozukluğunun nasıl iç çatışmalara dönüştüğünün ve ülkelerin ekonomilerini nasıl tahrip ettiğinin herkesçe görüldüğünü aktaran Davutoğlu, Suriye, Irak, Mısır ve Ukrayna örneklerini verdi.

"Önemli olan demokrasi ile kamu düzeninin, özgürlüklerle güvenliklerin birlikte yaşanabildiği bir ortamın gerçekleşmesidir" diyen Davutoğlu, bütün yatırımcı, iş adamları ve vatandaşlara "Türkiye'de siyasi istikrar sürecek, kamu düzeni konusunda en kararlı tutum sergilenmeye devam edecek, ekonomimizin kalkınabilmesi, sürdürülebilir kalkınma için demokratik istikrarı devam ettirecek şekilde siyasi ve ekonomik reformları sürdüreceğiz" mesajını vermek istediğini söyledi.

"Yatırımlarımızı Ar-Ge yoğunluklu planlayın"

Davutoğlu, bu konunun üretimin artması konusunda son derece önem arz ettiğini ve büyümenin kendisi kadar kompozisyonunun da önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Daha önce küresel ekonomik krizden etkilenen ülkelerin krizle karşılaştıklarında gösterdikleri tepkilere baktığımızda, büyümenin kompozisyonu eğer reel sektöre dayanmıyorsa, üretime dayanmıyorsa ve hizmet sektöründe, değişik alanlarda şişirilmiş bazı özel alanlara dayanıyorsa bunun yol açabileceği ciddi travma yaşanıyor. Krize dirençli olamıyor. Herhangi bir krize dirençli olmak ve krize karşı politika üretebilmek için finansal sistemin çok sağlam olması, bununla irtibatlı olarak bu finansal sistemin kredi akışı ve yapılandırmasında reel sektörün, reel sektör içinde de Ar-Ge yatırımların öncü olması. Bu bağlantı kurulabilirse veya bu bağlantıyı kuran ülkeler diğer ülkelere karşı göreceli olarak olağanüstü bir rekabet üstünlüğü sağlıyorlar. 2008 krizinin bize öğrettiği Türkiye'de finansal sektör sağlamdır, direnci yüksektir. Mali disiplinle birlikte sürüdürülen bütçe disiplini ile de ekonominin makro dengeleri korunmuştur. Ama bizim şimdi ağırlık vermek durumunda olduğumuz ve hükümet olarak yakından takip ettiğimiz husus, reel sektörün canlanması ve yeni bir hamle dönemine girmesidir. O bakımdan bu töreni bugün çok önemsiyorum. ve bizzat katılmak için birçok programımı değiştirerek burada bulunmak istedim. Buradan bütün reel sektöre, sanayicilerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum; yatırımlarımızı Türkiye'nin geleceğine dönük katkı itibarıyla da Ar-Ge yoğunluklu olarak lütfen planlayınız ve mümkün olan en fazla markalaşmış Tük ürününü dünya piyasalarına sürünüz."

"Ne teşvik gerekiyorsa bunu yapmaya hazırız"

Davutoğlu 12 yılda Ar-Ge için ayırdıkları Gayri Safi Milli Hasıla payının yüzde 0,55'ten yüzde 0,95'e yükseldiğine dikkati çekerek, 2023'e kadar bu payı yüzde 3 düzeyine çıkarmak istediklerine vurgu yaptı.

"Ne teşvik gerekiyorsa bu konuda yapmaya hazırız" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin şimdiye kadar altın kapasitesini kullanarak ciddi performansla buraya geldiğini, bundan sonra nitelikli üretim, teknoloji yoğun, rekabet gücü yüksek bir büyümeyi yakalamak zorunda olduklarını söyledi.

Davutoğlu, bu konuda daha önce öncü girişimlere beşiklik eden Bursa ve TOFAŞ'a, diğer kuruluşlara güvendiklerini, ilerleyen dönemde de bu çalışmaların artacağına dair inançlarının sonsuz olduğunu aktardı.

İhracatın çok önemli olduğunu dile getiren Davutoğlu, Doblo Amerika'nın ihracatında ortaya çıkan tablonun perspektiflerini sembolik olarak yansıtan bir olay olduğunu, Türkiye'de ihracata dayalı kalkınmanın sürdürülebilir kalkınmada büyük önem arz ettiğini bildirdi.

"İhracatın ithalatı karşılama oranının yükselmesine önem veriyoruz"

"Bu sene birçok probleme rağmen ihracatçılarımızın performansı olağanüstüdür. Her birini tebrik ederim" ifadesini kullanan Davutoğlu, ihracatın 11 ayda 158,3 milyar dolara ulaştığını, bu rakamın ekim ayında 131 milyar doları geçtiğini, özellikle ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 60,7'den yüzde 66'ya çıktığı bilgisini verdi.

İhracatın ithalatı karşılama oranına çok önem verdiklerini anlatan Davutoğlu, bu yolla cari işlemler açığını kontrol altına almanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Biz bu yapısal dönüşüm programlarını gerçekleştirirken sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Bu programlar Kalkınma Bakanlığı'nda, hükümette yazılı kağıtlarda veya ilanlarla sürdürülmesi halinde hayata geçirilemez. Bütün sanayi kuruluşlarımızdan bu sektörel dönüşüm programlarına destek istiyoruz. Açıkladığımız 9 programın ana odağı, ihracatın ithalatı karşılama oranını yükseltmek, ithalata bağımlılığı azaltmak, enerjiden turizme, ulaşımdan lojistiğe kadar geniş bir reel sektörün yeniden yapılandırılması ve dış ekonomiyle entegre olacak şekilde yapılandırılmasına önem veriyoruz."

TOFAŞ ve Fiat Chrysler'i tebrik eden Davutoğlu, "Çünkü tam da ihracat perspektifimize uygun bir seyir izliyor. Türkiye'de Dışişleri Bakanı iken bizzat da takip ettiğim ve ekonomiyle dış politika arasında irtibat kurmaya çalıştığımız hususlardan birisi Türk ekonomisinin pazar alanlarının daralmasına izin vermemekti. ve bir pazar daraldığında yeni bir pazara açılacak yön göstermekti. Türkiye'nin AB pazarına olan bağımlılığının 2008'den sonra düşmesi, komşu ülkelere yaptığımız açılımlarla kapandı. Yüzde 8'den yüzde 32'lere çıktı komşu ülkelere ihracatımız" şeklinde konuştu.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Doblo Amerika Üretime Başlangıç ve İhracat Töreni' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement