Eğitim Sendikaları, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile Kariyer Basamağı Sınavının İptali İçin Ankara'da İş Bırakma Eylemi Yaptı - Son Dakika
Güncel

Eğitim Sendikaları, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile Kariyer Basamağı Sınavının İptali İçin Ankara'da İş Bırakma Eylemi Yaptı

Eğitim sendikaları, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile kariyer basamağı sınavlarının iptali için Ankara’da da bir günlük iş bırakma eylemi yapı. Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Cemal Erdoğan, ortak açıklamada talepleri sıralayarak “Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir” dedi. Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul da “Kamusal, bilimsel, laik, anadilinde, cinsiyet eşitlikçi eğitim hakkı mücadelesi için, ekolojik bir eğitim için bugün buralardayız. Öğretmenlerimiz ve tüm eğitim emekçileri sadece kendi hakları için mücadele etmiyor, aynı zamanda tüm toplumun ezilenlerinin, emeklerinin mücadelesinin öncüsü olan öğretmenler olarak bu iş bırakma eylemini başlatmış durumda” diye konuştu.

02.11.2022 14:51  Güncelleme: 19:11

Eğitim sendikaları, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile kariyer basamağı sınavlarının iptali için Ankara'da da bir günlük iş bırakma eylemi yapı. Eğitim Sen 3 No'lu Şube Başkanı Cemal Erdoğan, ortak açıklamada talepleri sıralayarak " Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir" dedi. Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul da "Kamusal, bilimsel, laik, anadilinde, cinsiyet eşitlikçi eğitim hakkı mücadelesi için, ekolojik bir eğitim için bugün buralardayız. Öğretmenlerimiz ve tüm eğitim emekçileri sadece kendi hakları için mücadele etmiyor, aynı zamanda tüm toplumun ezilenlerinin, emeklerinin mücadelesinin öncüsü olan öğretmenler olarak bu iş bırakma eylemini başlatmış durumda" diye konuştu.

Bugün 14 eğitim sendikası, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun iptal edilmesi ve kariyer basamağı sınavının kaldırılması talebiyle iş bırakma eylemi yaptı. Ankara Ulus Meydanı'nda yapılan basın açıklamasına çok sayıda siyasi parti ve emek-meslek örgütü temsilcileri katılarak destek verdi.

"BÖLEMEZSİN DE GÜDEMEZSİN DE"

Eğitim sendikası üyeleri, "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Direne direne kazanacağız", "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları attı. Protestocular ellerinde "Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin, Kariyer hiyerarşisine hayır, Birleşirsek kazanırız" yazılı pankart ve "Bölemezsin de güdemezsin de" yazılı döviz taşıdı.

Açıklamayı, Eğitim Sen Ankara Şubeleri adına Eğitim Sen 3 Numaralı Şube Başkanı Cemal Erdoğan yaptı. Erdoğan, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun kamuoyu ile paylaşılmasının ardından çeşitli eylemler yaparak yasaya neden karşı olduklarını ve taleplerini dile getirerek bakanlığı ve iktidarı uyardıklarını anımsattı.  Erdoğan, şunları dile getirdi:

"ÖĞRETMEN VE EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN ÇALIŞMA YAŞAMINA İLİŞKİN SORUNLARI MEB'İN GÜNDEMİNDE DEĞİLDİR"

"Eğitimin ırkçı gerici, cinsiyetçi, müfredat gibi, torpil ile yerleştirilen liyakatsiz yönetim kadroları gibi, giderek ticarileşen piyasacı eğitim gibi, yetersiz derslik sayısı ile sabah 7.30'da başlayıp akşam 19.30'da biten ve ikili eğitim yapan okullar gibi onlarca sorunu varken, öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin barınma, ulaşım, öğle yemeği ve neredeyse açlık sınırına yaklaşan maaşlar sorunu varken Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) diye çıkarılan ve öğretmenin hiçbir sorununu çözmeyen, yeni sorunlar üreten bir dayatma ile karşı karşıyayız.  Bu kanun öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, ekonomik sorunlara çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran bir kanundur. ÖMK'ye yönelik yoğun tepkilere rağmen MEB ısrarla somut bir adım atmamaktadır. Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubu yoktur. Öğretmenler arasında hala var olan aday, sözleşmeli, ücretli, kadrolu ayrımına yenileri eklenirken eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de eklenmek istenmektedir. Öğretmen ve eğitim emekçilerinin çalışma yaşamına ilişkin sorunları MEB'in gündeminde değildir.

"TÜM EĞİTİM ÇALIŞANLARINA YOKSULLUK SINIRININ ÜZERİNDE BİR ÜCRET ARTIŞI SAĞLANMASINA İLİŞKİN DÜZENLEME YAPILSIN"

Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır. Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez. 14 Ekim'de eğitim alanında örgütlü ve mücadeleden yana olan sendikalar bir araya gelmiş ve ortak talepler belirlenmiştir. 14 sendikanın altına imza attığı taleplerimiz şunlardır; 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi. Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi. Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması. Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi. Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi. Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi. 3600 Ek Gösterge tüm eğitim emekçilerine verilmesi. Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.

"EĞİTİM SENDİKALARININ ORTAK SESİ DUYULMALI, YAPILAN YANLIŞTAN ÇOK GEÇ OLMADAN GERİ DÖNÜLMELİDİR"

Bugüne dek görmekteyiz ki Milli Eğitim Bakanlığı eğitim alanında örgütlü sendikaların sesini duymamakta ısrar etmektedir. Her konuda olduğu gibi, Öğretmenlik Meslek Kanunu konusunda da bildiğini okumayı sürdürmektedir. Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim emekçisinin mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi ve nitelikli bir eğitim verebilmesi mümkün değildir. Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir. Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir"

Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul da şöyle konuştu:

"KAMUSAL, BİLİMSEL, LAİK, ANADİLİNDE, CİNSİYET EŞİTLİKÇİ EĞİTİM HAKKI MÜCADELESİ İÇİN, EKOLOJİK BİR EĞİTİM İÇİN BUGÜN BURALARDAYIZ"

"Bugün 14 sendikanın üyeleri olarak, sendikasız öğretmenlere, eğitim emekçilerine de çağrıda bularak, iktidara yakın sendikaların tabanına da çağrıda bulunarak iş bırakma eylemini ördük. Buna zorunluyduk çünkü aylardır ÖMK'nın öğretmenler ve eğitim emekçileri, öğrencilerimiz ve velilerimiz üzerinde yaratacağı değersizleştirme, hiyerarşiye tabi tutma, eşitsizlik yaratmayla ilgili sonuçlarını anlatmaya çalıştık, ancak anlaşılmadı. O yüzden bugün alanlardayız. Bugün ders zili çalmadı, öğrenciler okullarda öğretmenlerini bekledi. Öyle öğretmenler ki, direnen öğretmenler, ekonomik, demokratik, sosyal hakları için mücadele eden öğretmenlerini bekledi. Dersimiz alanlardaydı, büyük bir halk eğitimi dersi vardı bu alanlarda. Bugün dersimiz ekonomik, demokratik, sosyal haklar dersi, bu ders bağlamında yurttaşların etkinliği, eşitliği dersi. Bu ders çocuklarımızın, gençlerimizin eğitim hakkı dersi. Kamusal, bilimsel, laik, anadilinde, cinsiyet eşitlikçi eğitim hakkı mücadelesi için, ekolojik bir eğitim için bugün buralardayız.

"BUNDAN SONRA EĞİTİM KAMU EMEKÇİLERİNİN HAKLARI İÇİN MÜCADELEYİ HEP BİRLİKTE BÜYÜTECEĞİZ"

Yan yana gelmesi güç olan sendikaların ÖMK'nın ve sınavın iptali konusunda, çocuklarımızın eğitim hakkının ihlali konusunda buna karşı çıkmak için 14 eğitim sendikası yan yana geldi. Üstelik bu bir başlangıç, bundan sonra haklarının peşinde koşan eğitim kamu emekçilerinin hakları için mücadeleyi hep birlikte büyüteceğiz.  Bugün okullarda, akşam evine dönen öğretmenlerin, velilerin sofralarında hak mücadelesi konuşulacak, konuşulacak. Öğretmenlerimiz ve tüm eğitim emekçileri sadece kendi hakları için mücadele etmiyor, aynı zamanda tüm toplumun ezilenlerinin, emeklerinin mücadelesinin öncüsü olan öğretmenler olarak bu iş bırakma eylemini başlatmış durumda. Yaşasın örgütlü mücadelemiz."

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de şunları dile getirdi:

"BUGÜN BÜTÜN TÜRKİYE'DE YÜKSELEN İNSANCA YAŞAM, GÜVENLİ, GÜVENCELİ YAŞAM TALEBİNE BAKANLIK BÜTÇESİNDE BİR KARŞILIK VERİN"

"Bugünlerde Meclis'te bütçe görüşülüyor. Neredeyse tamamı bizim vergilerimizden oluşturulan bir 2023 bütçesi görüştürülüyor. Sendikalar ve eğitim emekçileri ÖMK'ye karşı çıkarken insanca yaşayacakları bir ücrete talebini de buradan kuruyorlar. Bugün ücret eşitsizliğini dayatan ve çalışma barışını bozacak olan ÖMK'ye hayır derken bir yandan da başta öğrencileri ve kendileri için insanca yaşayacak bir ücret ve yaşam talep ediyor. Bu talebin karşılığı var mı? Evet var. Bugün Meclis'te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bütçesi görüşülüyor. Bu bütçeden öğrenciler başta olmak üzere her gün 1 öğün ücretsiz yemek, ücretsiz ulaşım talebini Meclis bütçede görüşsün. Birkaç gün sonra Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülecek Meclis'te, bugün bütün Türkiye'de yükselen insanca yaşam, güvenli, güvenceli yaşam talebine bakanlık bütçesinde bir karşılık verin. Bütün ülke halklarının bütçe hakkını gasp eden tek adam rejimi, sarayda ranttan, talandan, sermayeden yana bir bütçeyi bizlere dayatacağına emekten halktan yana bir bütçe için bugünden itibaren çalışmaya başlasın."

Eğitim Sendikaları, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile Kariyer Basamağı Sınavının İptali İçin Ankara\'da İş Bırakma Eylemi Yaptı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Eğitim Sendikaları, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile Kariyer Basamağı Sınavının İptali İçin Ankara'da İş Bırakma Eylemi Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement