Emine Gülizar Emecan: "Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Asla Görüşmem' Dediği Darbeci Sisi ile El Sıkıştı, Ama Böyle Seçimlere Çeyrek Kala Olmasaydı" - Son Dakika
Güncel

Emine Gülizar Emecan: "Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Asla Görüşmem' Dediği Darbeci Sisi ile El Sıkıştı, Ama Böyle Seçimlere Çeyrek Kala Olmasaydı"

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde; “Dün bir U dönüşü yapıldı. Sevindirici bu U dönüşünün yapılması. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Asla görüşmem’ dediği ‘darbeci Sisi’ ile el sıkıştı. El sıkışmasının Türkiye için olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum ama böyle seçimlere çeyrek kala olmasaydı da çok daha önce bu önlemler siyasi anlamda da alınabilmiş olsaydı” dedi.

22.11.2022 13:18  Güncelleme: 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde; "Dün bir U dönüşü yapıldı. Sevindirici bu U dönüşünün yapılması. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Asla görüşmem' dediği 'darbeci Sisi' ile el sıkıştı. El sıkışmasının Türkiye için olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum ama böyle seçimlere çeyrek kala olmasaydı da çok daha önce bu önlemler siyasi anlamda da alınabilmiş olsaydı" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Savunma Bakanlığı, Akaryakıt İkmal ve NOTA Pol Tesisleri İşletme Başkanlığı 2021 yılı kesin hesap kanun teklifi, 2023 yılı bütçe kanun teklifi ve Sayıştay raporları görüşülüyor. Komisyonda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a ithafen şöyle konuştu:

"2023 bütçeniz 182 milyar 772 milyon lira. Bu bütçe artış oranı geçen yıla göre yüzde 127 olsa da 2021'de merkezi bütçeden aldığınız pay yüzde 4,6'yken, 2022 yılında yüzde 4,5'e düşmüş ve 2023'te ise yüzde 4,1 olmuş. Sistematik olarak Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin gerilediğini görüyoruz. Diğer yandan bu düşüşün nedeni nedir? İhtiyaçlarınız mı azaldı? Bunu desek de her yıl sonunda bakanlık harcamaları başlangıç ödeneğinin üzerinden daha yüksek olarak gerçekleşiyor. En son 2021 yılı başlangıç ödeneği 61,4 milyar lirayken gerçekleşme 71,2 milyar lira olmuş. Bütçe başkanlığı mı kısıtlıyor bütçenizi bunu da öğrenmek istiyorum.

Güvenlik kaygılarımızın en yüksek seviyeye çıktığı süreçten geçiyoruz. Askeri gücümüz, hava gücümüz önemli. Bakın şu anda sınır ötesi bir harekat devam ediyor. İki terör saldırısı gerçekleşti Sayın Bakan. Çok kısa bir süre içerisinde ülkemizde. Dün de Gaziantep Karkamış'ta roket saldırısında 5 yaşında bir çocuğumuzu ve gencecik bir öğretmenimizi kaybettik. Kaybettiğimiz öğretmenimiz ve çocuğumuz aynı zamanda İzmir Milletvekilimiz Sayın Mahir Polat'ın da akrabaları Sayın Bakan. Ama kim olursa olsun acımız çok büyük. Yıllardır terör ile mücadele ediyoruz. Etrafımızda çok sıcak savaşlar var. RusyaUkrayna savaşı, İran'da devam eden ayaklanma, Yunanistan ve Kıbrıs ile süren sürtüşmeler, Doğu Akdeniz'de hidrokarbon kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda deniz yetki alanları ile ilgili yaşadığımız sorunlar, bizi hep teyakkuzda kalma durumunda bırakıyor Sayın Bakan.

"GÖRÜŞMEM' DEDİĞİ SİSİ İLE EL SIKIŞTI"

Mısır'ın bölgede en önemli muhataplarımızdan olduğunu hepimiz biliyoruz. CHP olarak bunu hep söyledik, ama hep ağır hakaretlere uğradık. Dün bir U dönüşü yapıldı. Sevindirici bu U dönüşünün yapılması. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Asla görüşmem' dediği 'darbeci Sisi' ile el sıkıştı. El sıkışmasının Türkiye için olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum ama böyle seçimlere çeyrek kala olmasaydı da çok daha önce bu önlemler siyasi anlamda da alınabilmiş olsaydı.

"AKP'NİN TUTARSIZ DIŞ POLİTİKALARININ SONUCU"

S-400 ve F-35'lerle ilgili sıkıntılarımız var. Sayın Bakan 2022 bütçesi görüşmelerinde S-400 ile ilgili bazı şöyle dediniz 'Açıklanmaz', geçen yılki bütçede. 'Ülkelerin kendi milli sırları vardır' dediniz. 'Türkiye'de hava taarruzu oldu da biz S-400'ü kullanmadık mı?' dediniz. Bir füzenin kurulumu için ne kadar süre gerekli? F-35 gibi önemli bir silah sisteminden de olduk bu süreçte. F-35 sisteminin yine sizin geçen yılki açıklamalarınızda getireceği ihracat rakamı yaklaşık 11 milyar dolar olacaktı. Bunu kaybettik. Ödediğimiz 1,4 milyar doları kaybettik. Hadi parasını bir kenara koyalım uçak filomuz için çok önemli. Bu sorunun bir an önce aslında çözülmesi gerekiyor. Biraz önce konuşmanızda değindiniz bu konuya. Sanki F-35 ile ilgili ortaklık ABD ile bitiriliyor. F-16 ile ilgili çalışma yürüdüğünden bahsettiniz. Umarız ki çalışmalarınız sonuç verir. Şunu da parantez içinde söylemek zorundayız. Bu yaşadığımız krizler AKP iktidarının tutarsız ve iç politikaya alet edilen dış politikalarının da sonucudur.

ALTAY TANKI NE OLDU?

Altay tankının 4 yıldır üretilmemiş olması garabet bir hal aldı. Almadı mı? Altay tank üretimi için 9 Kasım 2018'de hiçbir altyapısı, tecrübesi ve fabrikası olmayan BMC ile sözleşme imzalanmıştı, ilk tankın 18 ay sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edileceği duyurulmuştu. 48 ay geçti aradan. BMC'ye Karasu'da 2 milyon metrekarelik hazine arazisi tahsis edildi, süper teşvikler yapıldı o dönemde. Tank Palet Fabrikası olarak bilinen 1. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü'nün Asfalt A.Ş. üzerinden BMC'ye 25 yıllığına işletme hakkı devri yapıldı. 5 kuruş bedelsiz, 50 milyon dolarlık yatırım karşılığı. Fabrika devri ile ilgili o dönemki savunmanızda 'Ordumuzun acil tank ihtiyacı nedeniyle, BMC milli tankımız olan Altay tankını burada üretecek' şeklindeydi. Böyle bir hafıza tazeledikten sonra devam etmek istiyorum. 18 aydır ayda teslimat öngörüsü sözleşmesi tarihi üzerinden 4 yıl geçti. Altay tankı seri üretimine başlanamadı. Erdoğan'ın 2019 yılı başında Katar Emiri ile temelini attığı, 2020'de faaliyete geçeceğini söylediği BMC'nin Karasu'daki üretim üssü de ortada yok. Atılan temeller söküldü. Ethem Sancak hiçbir taahhüdü yerine getirmeden cebinden milyon dolarla ortadan yok oldu, hesap soran da yok Sayın Bakan. Geçen yıl bütçe görüşmesi sırasında şöyle demiştiniz: 'Tank Palet Fabrikası'nın devredildiği Eylül 2019'dan Kasım 2021'e kadar fabrikada üretilen mal ve hizmetler için ordumuzun 40 milyon dolar ödeme yaptığını açıklamıştınız. Gelinen noktada Eylül 2019'dan Kasım 2021'ye kadar bizim fabrikamız olan Tank Palet Fabrikası'nda bizim işçilerimiz ile, bizim deneyim ve birikimimizle ürettiğimiz mal ve hizmet için BMC'ye ne kadar ödeme yaptık?"

Emine Gülizar Emecan: "Cumhurbaşkanı Erdoğan \'Asla Görüşmem\' Dediği Darbeci Sisi ile El Sıkıştı, Ama Böyle Seçimlere Çeyrek Kala Olmasaydı"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Emine Gülizar Emecan: 'Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Asla Görüşmem' Dediği Darbeci Sisi ile El Sıkıştı, Ama Böyle Seçimlere Çeyrek Kala Olmasaydı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement