En Çok Zararı Esnaf Gördü - Son Dakika
Güncel

En Çok Zararı Esnaf Gördü

En Çok Zararı Esnaf Gördü

Hainlerin gözü ekmekte

10.10.2014 09:57

IŞİD saldırılarını protesto bahanesiyle, vatandaşların ekmek kapılarına göz diken vandallar, mağazaları yaktı. İstanbul ve Doğu illerinde yüzlerce esnafın işleri durdu. Malları yağmalandı, dükkanları zarar gördü

Ekmek düşmanı

Suriye'nin kuzeyindeki Kürt bölgesindeki IŞİD saldırılarını protesto etmek amacıyla başta doğu illerinde olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir gibi ülkemizin pek çok yerinde mağazaları yakıp yağmalayan, AVM'lere saldırıp ortalığı savaş alanına çeviren hainler, hem ekonomiye hem de vatandaşın ekmek kapısına zarar veriyor. Binbir güçlükle mağazasını açan çoluk çocuğuna ekmek götürmek için alın teri döken esnafın malları yağmalanıyor. Protestoyu bahane eden vandallar dükkanlara banka şubelerine zarar veriyor. Doğu ve güneydoğu illerine mağaza açan markalar, bir yandan sokağa çıkma yasağı nedeniyle iş kaybı yaşarken, günlük ciroları da yüzde 15 düştü.

SIFIR NOKTASI

Çözüm süreciyle birlikte şahlanan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki turizm de kaos lobisinin oluşturduğu karmaşa nedeniyle son 2 günde sıfır noktasına geriledi. Bölgedeki tüm turlar iptal edilirken, otellerin doluluk oranları yüzde 10'lara düştü. Esnaf isyan ederken marka temsilcileri de TAKVİM'e şunları söyledi:

DÜKKANLAR KAPALI

Kiğılı Genel Müdürü Hilal Suerdem: Bölgede 24 mağazamız var. Normalde günlük ciromuz 160-180 bin lirayı buluyor ancak mağazalarımız kapalı olduğu için toplam ciro kaybımız yüzde 15.

Ziylan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan: Hiçbir zaman doğuyu batıdan ayırmadık. Burası bizim ülkemiz. Evet zararımız var ama herşeyden önce bölgeye bir an önce barış ve sağduyunun hakim olmasını bekliyoruz. Bölgede yaklaşık 15 mağazamız var. Olayların yaşandığı yerler ülkemizin parçası. Ülkeye daha fazla zeval gelmeden her şeyin normalleşmesini bekliyoruz.

Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray: Mağazalarımız şu anda kapalı. Halihazırda bir iş kaybı yaşıyoruz. Bölgede sukuneti bekliyoruz. Teknosa Genel Müdürü Necil Oyman: Bu kaos, ekonomik kaybın yanında tüketici güven endeksini de negatif etkiliyor. Ama biz bölgeye uzun vadeli bakıyoruz. Her şey dengeye oturacak.

Van Ticaret Odası Başkanı Nejdet Takva: Son gelen bilgilere göre sadece Van'da 20'den fazla işyeri hasar gördü. Kısmen tahrip edilen dükkanlar bu rakama dahil değil.

TURLAR iPTAL OLDU

Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu: Son 2 yılda şahlanan GAP bölgesi, 2 günde sıfır noktasına geriledi.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık: Yaşanan olaylar nedeniyle oradaki oteller boşaldı.

Güneydoğu Sanayi ve İşadamları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu: Çözüm süreciyle birlikte doluluk oranlarımız yüzde 10'a kadar düştü.

Etstur Kültür Turları Müdürü Serdar Eşmel: Son olaylar nedeniyle 3 milyon TL'lik bir kaybımız oldu.Tüm GAP turlarımız iptal oldu.

Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan: Turlar iptal edildi. Esnaftan halka herkes zarar ediyor.

BORÇLARIMIZ ERTELENSİN

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını bahane edenlerin Türkiye'nin birçok ilinde izinsiz gösterilerle esnaf ve sanatkara verdiği zararın çok büyük olduğuna dikkati çekti. Palandöken, şöyle konuştu: "Mağdur edilen esnafımızın yaraları zaman kaybedilmeden sarılacaktır. Müşterek yaşadığımız bu geniş coğrafyanın önemli günlerinin coşkusunu bu tür korsan gösteriler bozamayacaktır. Evine ekmek götürmekten başka amacı olmayan esnafımızın dükkanını kapattırmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Yurdun çeşitli yerlerinde izinsiz yapılan gösterilerde maddi hasarları devletimiz karşılayacaktır ama yaşanan can kayıplarının geri gelmesi mümkün değildir. Zorla kepenk kapattırılan, dükkanı zarar gören esnafımızın faturalarının, SGK primlerinin, vergi ve diğer borçlarının ertelenmesi için görüşmeler yapılarak olumlu sonuçlar alınacağına inancım tamdır."

ZARARI HALK ÇEKİYOR

Olayların yoğun olarak yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde turizm hareketinin tamamen durması bölge halkına da zarar ettiriyor. Özellikle esnaf gelen turistler sayesinde iyi iş yaparken, şimdi kepenk kapatıp dükkanını korumaya çalışıyor.

Kaynak: Haber7.com

Son Dakika Güncel En Çok Zararı Esnaf Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement