Avrupa Birliği'nin (AB) sınır koruma kurumu Frontex'in Direktörü Hans Leijtens, kurumun geri itmeler ve insan hakları ihlallerine karışmaya devam ettiği iddialarını reddetti.
6-9 Haziran'da yapılan seçimlerin ardından Avrupa Parlamentosu (AP) bünyesinde oluşturulan komiteler, toplantılarına başladı.
Bu kapsamda yeni dönemde ilk kez toplanan Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi, Frontex Direktörü Leijtens'i ağırladı.
Leijtens, AP'deki farklı siyasi gruplardan milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Bu yıl içerisinde Frontex'in yardımıyla yaklaşık 40 bin düzensiz göçmenin geri gönderildiğini bildiren Leijtens, "Bu 40 bin kişiden yüzde 65'i gönüllü olarak, planlı uçuşlarla geri döndü." dedi.
Leijtens, "Uluslararası koruma başvurusu olumsuz sonuçlanan kişilerin yalnızca yüzde 22'si geri gönderiliyor." ifadesini kullanarak, bu rakamın az olduğunu, AB'nin geri göndermelerde daha iyi performans göstermesi gerektiğini savundu.
Frontex Direktörü Leijtens, geri itmeler ve diğer insan hakları ihlalleri konusunda yöneltilen ve önceki direktörün istifasıyla sonuçlanan eleştirilerden sonra Frontex'i reforme ettiğini aktardı.
Milletvekillerinden eleştiriler
Leijtens'in iddiasına karşın, Sol gruptan Fransız Milletvekili Damien Careme, "Aralık 2022'de göreve başladığınızdan bu yana çok az şey değişti." ifadesini kullandı.
Careme, Yunanistan, Arnavutluk, Bulgaristan gibi bölgelerde ihlallerin sürdüğü, Frontex görevlilerinin insan hakları ihlallerini raporlamadığı haberlerinin BBC gibi basın mecralarına yansıdığını belirtti.
Leijtens, Careme'in "Frontex'in insan hakları ihlallerine karışmasıyla ilgili yeterli şeffaflık yok. Bu sorun devam ediyor. Ne önlem aldınız?" sorusu üzerine, iddiaların gerçeklere dayanmadığını söyledi.
Sol gruptan Yunan milletvekili Konstantinos Arvanitis de "Bu yaz Frontex'in Yunanistan'daki geri itmeleri üzerine yayınlanan araştırmalar oldu. Bulgaristan'dan Yunanistan'a geri itmeler olduğunu da biliyoruz." diye konuştu.
Leijtens Arvanitis'in iddiasını reddederek, "Biz asla, asla geri itmedik. Bununla ilgili bir rapor yok." yanıtını verdi.
Frontex ve geri itme vakaları
AB'nin sınır koruma ajansı Frontex ve Yunanistan sahil güvenliğinin dahil olduğu geri itme olaylarına ilişkin haberler, 2020'den itibaren uluslararası basında yer aldı. Bu haberlere göre, Yunan sahil güvenlik botları, Türkiye'den Yunanistan'a geçmek isteyen göçmenlerin botlarını engelleyip, zarar verip hatta batırırken Frontex olanlara göz yumuyordu.
Bunlar üzerine Brüksel'de eleştirilere, izahat talebi ve soruşturmalara hedef olan Frontex ve yönetiminin temel hak ihlallerini önlemediği sonucuna varılsa da iddiaların arkası kesilmedi. Bu haberler tanık ifadeleri, video kayıtları, uydu görüntüleri gibi çok sayıda kanıtla desteklendi. Frontex'in veri tabanında yüzlerce düzensiz göçmenin Ege Denizi'nde geri itilmesine yönelik kayıtların yer aldığı belirtildi.
Son olarak haziran ayında BBC'ye konuşan tanıklar, Yunanistan unsurlarının Akdeniz'de 3 yıl içinde gerçekleştirdiği 15 geri itme olayında 43 düzensiz göçmenin ölümüne neden olduklarını ileri sürmüştü.
BBC'nin tanık beyanlarına dayandırdığı haberde Yunanistan unsurlarınca itilen veya Yunan adalarına vardıktan sonra yeniden denize terk edilen 43 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti. Haberde, BBC'nin röportaj sırasında 12 düzensiz göçmenin Yunan Sahil Güvenlik botuna bindirilip sonrasında şişme bota bırakılmasını içeren videoyu eski bir sahil güvenlik çalışanına gösterdiği aktarılmıştı. Bu kişinin röportaja ara verildiği sırada mikrofonun kapalı olduğunu düşünerek başkasıyla gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Yunanca "Bunu neden güpegündüz yaptıklarını bilmiyorum. Kesinlikle yasa dışı ve uluslararası bir suç." dediği belirtilmişti.
Son Dakika › Güncel › Frontex Direktörü Leijtens, İhlal İddialarını Reddetti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?