ROMA (AA) – İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, " Suriye'ye ilişkin durumda askeri çözüm, çözüm değil. Bir şehrin yıkıntıları üstünden bir müzakere süreci inşa edilemez." dedi.
Gentiloni ile MED–2016 Akdeniz Diyalogları Forumu için Roma'da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, devlet konukevi Villa Madama'da yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda ilk sözü alan Gentiloni, Lavrov ile iki ülke ilişkileri başta olmak üzere, pek çok konuyu ele aldıklarını belirtti.
Gentiloni, İtalya ile Rusya arasındaki ticaretin Ukrayna krizinden dolayı AB tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar dolayısıyla gerilediğini ifade etti.
Paolo Gentiloni, konuk bakanla uluslararası krizleri de ele aldıklarını ve bu değerlendirmede Suriye'nin ilk sırada yer aldığını dile getirerek, "Bizim bakış açımıza göre, Suriye krizinde askeri bir çözüm imkanı görünmüyor." dedi.
Suriye'ye yapılan insani yardımların elzem olduğuna işaret eden Gentiloni, "Halep'te herkesin gözü önünde olanların ciddiyeti karşısında Birleşmiş Milletler'in girişimini desteklemek gerekiyor." ifadesini kullandı.
"Esed'in gitmesi gibi bir ön koşul kabul edilemez"
Toplantının soru-cevap kısmında da bir İtalyan gazeteci, Türk Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız'ın bu sabah MED Forumu'nda, "Suriye'de Rus müdahalesinden sonra Esed'in güç kazandığını ve müzakerelere yanaşmadığını" söylediğini belirterek, iki bakana görüşlerini sordu.
Gentiloni soruya, Halep'teki yıkıntıya dikkati çekerek şu yanıtı verdi:
"Suriye'ye ilişkin durumda askeri çözüm, çözüm değil. Bir şehrin yıkıntıları üstünden bir müzakere süreci inşa edilemez. Türk bakan yardımcısının bu sabah söylediklerine saygı duyuyorum, ama bu dönem Türkiye'nin Suriye'de müzakerelerde iş birliği yapabileceğine inanıyorum."
Sergey Lavrov ise "Esed'in gitmesiyle ilgili istekler bizim için kabul edilemez. Biz hiç kimseyle böyle bir anlaşma yapmadık. BMGK'nin 2254 numaralı kararı, siyasi çözüm için görüşmelerin bir an önce başlamasını öngörüyor, ancak yarım yıldır bu görüşmeler başlatılmıyor. Söz konusu kararda, ön koşul olmayacağı yazıyor. Yani, Esed'in gitmesi gibi bir ön koşul kabul edilemez." dedi.
İnsani yardımlara ilişkin bir soru üzerine de Lavrov, yardım konvoylarının geçebileceğini, ancak BM'nin bu konuda düşündüğünü savunurken, "Oysa ki biz, içinde ilaçlar olan insani yardım konvoyunu gönderdik. Halep için endişelenen diğer ülkeler de bu yolu izleyebilirler." değerlendirmesinde bulundu.
Basın toplantısının son bölümünde Rus bakan, rejim kuşatması altındaki doğu Halep'te bulunan silahlı muhaliflerin geçen ay ortasında buraya gelerek oluşturdukları Halep Ordusu'na dair bir şey söylemek istediğini belirterek, Halep Ordusu adını, El-Nusra'nın yeniden isimlendirilmesi olarak gördüklerini savundu. Lavrov, "El-Nusra'nın ismi yeniden yapılandırılarak, hava saldırılarında hedef olmaktan çıkartılmaya çalışılıyor. Bu cezadan koruma girişimi de olabilir." dedi.
Lavrov, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Halep'in doğusundaki militanlara yaptığı bölgeyi terk etme çağrısını desteklediklerini de kaydetti.
Sergey Lavrov, daha sonra İtalya'nın en eski düşünce kuruluşu ISPI'nin, bu yıl Roma'da ikincisini düzenlediği "MED 2016 – Akdeniz Diyalogları Forumu'na katıldı.
Lavrov, burada yaptığı konuşmada da El Nusra Cephesi'nin Suriye'nin bir bölümünü kontrol etmesinin kendileri açısından kabul edilemez olduğunu söyledi.
Rus bakan, ABD'nin yeni yönetimine yönelik iş birliği olasılıklarına değinirken de "Eğer, ABD terörle mücadeleye odaklanmaya ve Rusya ile iş birliğine hazırsa biz de hazırız." ifadesini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Gentiloni-Lavrov Görüşmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?