Suriye'de Beşşar Esed rejiminin baskısı ve şiddeti sonucu başlayan iç savaşta, Mart 2011'den bu yana 7 milyon kişi konutsuz kalırken, 4,5 milyon kişi mülteci konumuna düştü. Bin 200 cami ve 60 hastanenin tamamen yıkıldığı ülkede 5 bin okul rejim güçlerinin saldırılarına maruz kaldı.
AA muhabirinin sivil savunma kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Suriye'de halk hareketlerinin başladığı Mart 2011'den bu yana, sivil yerleşim yerlerinin büyük bölümü rejim güçlerinin saldırılarında ve çatışmalarda hasar gördü. 315 bin ev tamamıyla yerle bir olurken, 500 bin evde de maddi hasar meydana geldi. Ülkenin harabeye 7 milyon insan konutsuz kaldı. Evleri hasar gören ve saldırı bölgelerinden kaçan 4,5 milyondan fazla kişi mülteci konumuna düştü.
Son 5 yılda bin 200 cami ve 60 hastane tamamen yıkıldı veya kullanılmaz hale geldi. Esed güçlerinin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yer alan hastanelere düzenlediği sistematik saldırılar sonucunda, 500 sağlık görevlisi yaşamını yitirdi. Binlerce doktor ülke dışına kaçmak zorunda kaldı. Sivil savunma ekipleri çeşitli kentlerde Esed güçlerinin 3 bin sağlık görevlisini tutukladığını bildirdi.
Mart 2011'den bu yana 5 bin okul rejim güçlerinin saldırılarına maruz kaldı. Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde halihazırda yalnızca 500 civarında öğretmen görev yapıyor. Yaklaşık 60 bin işyeri de saldırılardan etkilendi.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 250 binden fazla kişi hayatını kaybettiği Suriye'de, halen ülke içinde ve dışında olan toplam 13,5 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı var.
6,5 milyon kişi yerinden edildiği ülkede 4 milyon 590 bin Suriyeli komşu ülkelere sığındı. Mart 2011- Kasım 2015 arasında 813 bin 599 Suriyeli Avrupa ülkelerine sığınma talebinde bulundu. 2015 sonu itibariyle Türkiye'de 2 milyon 503 bin, Lübnan'da 1 milyon 69, Ürdün'de 635 bin 324, Irak'ta 245 bin, Mısır'da 117 bin Suriyeli mülteci bulunuyor.
-Suriye Donörler Konferansı
Suriye Donörler Konferansının dördüncüsü, Türkiye'nin de katılımıyla bugün İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenleniyor. İngiltere, Almanya, Kuveyt, Norveç ve Birleşmiş Milletler'in birlikte evsahipliği yapacağı "Suriye'ye ve Bölgesine Destek" başlıklı donörler konferansıyla, Suriye'deki krizden etkilenenlerin acil ve uzun vadeli dönemde ihtiyaçlarını karşılamak için finansman sağlanması amaçlanıyor.
Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun temsil edeceği konferansın gündeminde, Suriye'de istikrarı sağlamak için uluslararası toplumun çalışmaları ve Suriye'de uluslararası hukuka uyulması için baskı oluşturulması da olacak.
Suriye Donörler Konferansına daha önce Kuveyt üç kez ev sahipliği yapmıştı. 2013'teki ilk konferansta 1,5 milyar dolar, 2014'teki ikinci konferansta 2,4 milyar dolar ve geçen yılki son konferansta ise 3,8 milyar dolar fon oluşturulmuştu.
Son Dakika › Güncel › Grafikli - Suriye'deki Yıkımın Bilançosu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?