İzmir - Ekg 2Sakık: Terörden Bdp Dışındaki Siyasi Partiler Nemalanıyor - Son Dakika
Güncel

İzmir - Ekg 2Sakık: Terörden Bdp Dışındaki Siyasi Partiler Nemalanıyor

İzmir - Ekg 2Sakık: Terörden Bdp Dışındaki Siyasi Partiler Nemalanıyor

Devlet Bakanı Hüseyin Çelik'in Başbakan'ın Terörden Nemalandıklarını Düşündüğü Siyasi Partileri Ziyaret Etmeyeceği Açıklaması ve Bu Partilerin MHP, Bdp Olduğunu Onaylamasına Tepki Gösterdi

10.07.2010 17:27

Devlet Bakanı Hüseyin Çelik'in Başbakan'ın terörden nemalandıklarını düşündüğü siyasi partileri ziyaret etmeyeceği açıklaması ve bu partilerin MHP, BDP olduğunu onaylamasına tepki gösterdi

?TÜRK ASKERI VE PKKÆLI IÇIN GÖZYAŞI DÖKÜYORUM?

?TÜM SIYASETÇILER MEVZILERE GIDIP ÖZÜR DILEMELI?

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, son günlerde artan terörle ilgili liderler buluşaması konusunda Devlet Bakanı Hüseyin ÇelikÆin BaşbakanÆın terörden nemalandıklarını düşündüğü siyasi partileri ziyaret etmeyeceği açıklaması ve bu partilerin MHP, BDP olduğunu onaylamasına tepki gösterdi. Sakık, ôBize bu lafı söyleyecek adamın kendisinin ve partisinin temiz olmasını dilerdim. 2009 Yerel seçimlerine BDPÆye karşı bölgede kirli ittifaklara girdiler. Ayrıca bizi MHPÆyle yan yana koymak kimsenin haddi değil. BDP dışındaki partiler terörden nemalanıyorö dedi.

Sırrı Sakık, Anayasa paketi refarandumu ve ülke gündemindeki sorunlarla ilgili İzmirÆde açıklamalar yaptı. İki gün boyunca İzmirÆde tamaslarda bulunacağını belirten Sakık, parti tabanıyla biraraya geleceğini söyledi. BDP dışındaki tüm partilerin terörden nemalandıklarını, Mart ayından bugüne kadar Türk ve Kürt çocukları patır patır hayatını kaybetmesine karşın siyasetçilerin seyirci kaldığını belirten Sakık, ÇelikÆin açıklamalarının samimiyetsizliğin göstergesi olduğunu dile getirdi.

MUHATAP BDP; SANATCI VE FUTBOLCULARLA KONUŞUYOR

AKP HükümetiÆnin herhangi bir program ve yol haritası olmadan, ôİnşallah, maşallahö sözcükleriyle açılımı gündeme getirdiğine dikkat çeken Sakık, ôSadece şeklen bir açılımdan bahsediyor. Açılım, Kürt açılımı olacaksa zaten muhatapları bellidir. Kürt halkının iradesi parlamentodur. Onlarla diyalog kurması gereken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ne yazık ki İstanbulÆda bir gün bile Kürt coğrafyasına adım atmamış bazı sanatçılar ve futbolcularla Kürt sorununu çözmeye çalışıyor. Kürt sorununu sorun değilmiş gibi topluma sunmak için yanına Alevi açılımı, Roman açılımını koyuyorlar. Kürt sorunu farklı Roman sorunu farklıdır. İkisini yanyana getirmek samimiyetsizliktir. Biz, şiddet, kan ve silahtan nemalanmıyoruz. Bu sözü bize söyleyebilecek adamın kendisinin ve partisinin çok temiz olmasını dilerdim. 2009 seçimelerinde bölgede bize karşı kimlerle, nasıl kirli ittifaklar oluşturduklarını tüm Türkiye biliyor. Muş, Bingöl, Van, AğrıÆda biliyoruz. Yani bizi MHPÆyle yanyana koymak da kimsenin haddi değil. Silah ve şiddetten gelen bir geleneğimiz yok. Oy ve iktidar talebimiz de şu aşamada yok. Oy talepleri, mevki, makam talepleri olanlar nemalanırlar. Kan ve şiddet bitsin, biz siyasal hayatımıza da nokta koymaya hazırızö dedi.

MEVZİLERE SİYASETÇİLER GİDİP ÖZÜR DİLEMELİ

Sırrı Sakık, mevzii tartışmasıyla ilgili de çarpıcı açıklamalar yaptı. Sakık, ôÖlümler sonrası BaşbakanÆın HakkariÆde bir mevziide çömeldi, çömelmedi tartışması çıktı. Ardından ana muhalefet partisi lideri de mevzilere gitti. Kumdan kaleler oluşturulmuştu. Çömelsen ne olur, çömelmesen ne olur. Hayat bize şunu gösterdi. Kumdan kaleler hiç bir felakete karşı sigorta oluşturmuyor. Belki o an size gelebilecek kurşuna kumlar engel olabilir. Ama orada bizim çocuklarımız yaşıyor. Aslında siyaset dünyasına düşen şudur. Parlementoda grubu bulunan bulunmayan siyasi parti aktörleri mevzilere giderek yıllardır o mevziilerde toprağa düşen gencecik bedenlere özür borcu vardı. Adı Türk, adı Kürt, hangi genç orada toprağa gömülmüşse, bu ülkenin yöneticileri o topraktan, mevziilerden özür dilemeliler. Demelidirler ki ôbiz red ve inkar politikaları sonucu sizleri bu dağlara ittik. Sizler yaşamınızı yitirdiniz. Biz bu realiteyi kabul etseydik çatışma ve kavga kısa sürede noktalanırdı' demeliö dedi.

Geçmişte, Tansu Çiller, Süleyman Demirel, Mesut YılmazÆın mevziilere gittiğini, hatta üniformalar da giydiklerini belirten Sakık, ôAma ne oldu. Hayat hepsini sildi. Kürt sorunu çözülmezse, Türkiye özgürleşmezse iktidar 3-5 yıl sürebilir. Bugün siyasette olmazsınızö dedi.

BAŞBAKAN RİYAKARLIK YAPIYOR

AnayasaÆda ôHerkes Türktürö ifadesinin olduğunu belirten Sakık, böyle bir AnayasaÆnın iç barışı sağlayamacağını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından onur duydukların ancak Türk olmadıklarını belirten Sakık, ôYasakçı yasalar ve Anayasa değişmeli. Bu nedenle AKP HükümetiÆne önelerimizi götürdük. Ciddiye almadılarö dedi. Törörle Mücadele YasasıÆnı, Siyasi Partiler ve Seçim Yasası, yüzde 10Æluk baraj, Hazine yardımları konusunu gündeme getirdiklerini de belirten Sakık, ôBaşbakan Erdoğan, bir taraftan 12 Eylül Yasasına karşı olduğunu söyledi. Bir yandan da iktidarını 12 EylülÆün getiridiği Siyasi Partiler Yasası ve Seçim KanunuÆnda sağlama çalışıyor. Bu kadar riyakar olursanız, bu kadar nemalanırsanız dönüp BDPÆye tek bir söz söyleme hakkınız yoktur. Başbakan bu konuda samimi değildir. Yapmak istediği 12 Eylül AnayasaÆnın ömrünü uzatmak istiyor. AnayasaÆya yamalar yapmakla bu olmaz. Başbakan çatışmalı sürecin 30 yıl daha sürmesini istiyor. Bu nedenle biz sandıklara gitmeyeceğiz. Yeni Bir Anayasa istiyoruz. Hepimizi özgürlüştirecek, kanı ve şiddeti durduracak ortak bir vatan yaratacak Anayasa istiyoruzö dedi.

SİLAHLARINI BIRAKMAYA HAZIRLAR

Kürtlerin fazla talepleri olmadığını belirten Sakık, ülkede Anayasa ve yasalar düzeyinde Kürtler ve diğer halkların kimliğinin kabulünü istediklerini söyledi. AnayasaÆda bunun hayata geçmesi durumunda silahlı güçlerin de silahları bırakmaya hazır olduklarını açıkladıklarını söyleyen Sakık, Türkler ve Kürtlerin özgürce birarada yaşabileceğini söyledi. Ülkedeki etnik kimliklerin araştırılmasını TBMMÆde istediklerine ırkçılıkla itham edildiklerini belirten Sakık, ôBu bize haksızlıktır. Hayatımız ırkçılıkla, faşizmle mücadeleyle geçti. Ülkedeki Süryanilerin, Rumlar, Aleviler, Ermenilerin sayısını tespit etmek ırkçılık mıdır? Bunlar TürkiyeÆde yaşayan farklı renkler değil mi? Parlementoda suçlanınca ağzımızdan tasvip etmediğimiz sözler çıktıö dedi.

TÜRK ASKERİ İÇİN DE PKKÆLI MİLİTAN İÇİN DE GÖZYAŞI AKITIYORUM

Sakık, Kürt ve Türk gençlerin öldüğünü, kimi yetkililerin gidip tepelerde fatiha okuduğunu belirterek, artık fatihaların bu felakete karşı bir sigorta oluşturmadığını söyledi. İntikam duygularının kötü olduğunu belirten Sakık, ôBunu Türkler de yapsa kötüdür. Kürtler de yapsa kötüdür. Biz BDPÆyi iniktamla gündeme getirmeye çalışanlara sesleniyorum. intikam duygumuz hiç bir zaman olmadı. Biz herkesin acısını yüreğimizde hissediyoruz. PKKÆlı, polis, asker, sivil vatandaş olur, HatayÆda kekik toplayan amca olur. Hepsi kardeşimizdir. Genelkurmay BaşkanıÆnın söylemleri partimize haksızlıktır. Bizde intikam duygusu yoktur. Ölen Türk askeri için de ölen PKKÆlı militan için de gözyaşı akıtıyorum. Çünkü benim kardeşlerimdir. İzmirÆde ölen bir askerin ailesini de arıyorum. Kiminle görüşüyorum acısını paylaşıyorum. Kiminle de görüşemiyorum. Telefonuma çıkmayacına üzülüyorum. Ölen bir PKK militianın da ailesini aramak insani görevimdir. Cenazesine sahip çıkmak insani görevimdir. Bunları büyütmek halklar arasında köprüleri bombalamaya kimsenin hakkı yoktur. Her yol denendi. Denenmeyen tek yol barış, demokrasi ve özgürlüktür. Ülke birliğine, bayrağa, resmi dile itirazımız yoktur. Hepimiz tek halk değiliz. Ülkenin yerini vatan kabul ettik. Biz inadına birlikte yaşacağızö dedi.

İZMİR HOŞGÖRÜ KENTİDİR

Sakık, Kürtlerin, İzmirÆden temsilci çıkaramamasının kendi ayıpları olduğunu söyledi. İzmirÆde seçim döneminde yaşanan saldırı sonrası kamuoyunda gündeme gelen ôFaşist İzmirö yakıştırmalarını kendilerinin yapmadığını belirten Sakık, ôNe ben ne Genel başkanımız böyle bir yakıştırma yapmadı. Faşist odaklar, toplumsal dokuya kaşıyan insanlar İzmirÆde vardır. Biz İzmir halkının geçmişte en çok hoşgörü ve limanı olan bir kent olduğunu biliyoruzö dedi.

BARAJ DÜŞSÜN 100 MİLLETVEKİL ÇIKARIRIZ

Sakık, BDPÆnin maddi sıkıntıları olduğunu Hazine yardımı alamadığını söyledi. AKP, CHP, MHPÆnin yardım alıdığını belirten Sakık, halkın yardımlarıyla ayakta durduklarını söyledi. Sakık, CHP Genel Başkanı KılıçdaroğluÆna seslenerek, ôEğer Kemal Bey samimiyse CHPÆnin hazırladığı barajı yüzde 7Æye düşüren kanun teklifiyle ilgili Başbakan ErdoğanÆa ÆBarajı düşürmeye hazırmısınız. Meclis tatile gitmeden barajı makul bir noktaya çekelimÆ desin. Çünkü, 22 Temmuz 2011Æde yapılacak seçimlere 1 yıldan daha az kala kabul edilerse seçimlerde geçerli olmayacak. Sadece göz boyama olacakö dedi. Sakık, barajın düşmesi, Törörle Mücadele YasasıÆnın değişmesiyle ülkede samimi bir ortamın doğacağını söyledi. Bu geçerse BDPÆnin maddi olarak nefes alacağını belirten Sakık, siyaseti eşit koşullarda yapmadıklarını söyledi. Sakık, ôEzilenler sömürülenler bir blok oluşturur. Blok hayata geçerse, TürkiyeÆdeki demokrasi güçleriyle biz TBMMÆde 100 milletvekili ile giderizö dedi.

METRE HESABIYLA SORUN ÇÖZÜLMEZ

Sakık, gazetecilerin sorusu üzerine Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesinin Abdullah ÖcalanÆın İmralıÆdaki koşullarıyla ilgili raporunu değerlendirdi. Raporun ayrıntıların bilmediğini belirten Sakık, ôSorun Cezaevi koşullarının 3-5 metre daha geniş olması değil. Bütün olarak F tipi uygulamalara karşıyız. Sürekli ABÆden gelen heyetler ve metreler hesabıyla sorun çözülmez. Türkiye cezaevleri 70-80 bin kapasiteli olmasına karış 120-130 bin insan var. Önce iç barış sağlanmalıö dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir - Ekg 2Sakık: Terörden Bdp Dışındaki Siyasi Partiler Nemalanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement