İzmir, Zaferin 92. Yılını Kutladı - Son Dakika
Güncel

İzmir, Zaferin 92. Yılını Kutladı

İzmir, Zaferin 92. Yılını Kutladı

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 92’nci yıl dönümü, düzenlenen zafer yürüyüşü ve törenlerle kutlandı.

09.09.2014 13:07

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 92'nci yıl dönümü, düzenlenen zafer yürüyüşü ve törenlerle kutlandı.

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 92'nci yıl dönümü kutlamaları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen zafer yürüyüşüyle başladı. Sabah saat 09.00'da Basmane Karakolu önünde toplanan kabalık, süvari birliklerinin İzmir'e ilk girdiği güzergah olan Anafartalar ve İkiçeşmelik Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Zafer Yürüyüşü'ne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri, belediye başkanları ile birlikte 2 bine yakın kişi katıldı. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki çelenk sunma törenine geçildi.

Çelenk sunma törenine İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP ve AK Partili bazı milletvekilleri katıldı. Vali Toprak, Başkan Kocaoğlu, Orgeneral Atay Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı göndere çekildi.

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluş törenlerine, Konak Meydanı'nda düzenlenen canlandırmanın ardından yine Cumhuriyet Meydanı'nda devam edildi. Törene Vali Mustafa Toprak, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Galip Mendi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu eşiyle katıldı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlama töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu İzmir'in bugün bambaşka bir sabaha uyandığını belirterek şunları söyledi: "Kan ve gözyaşı imtihanından 'yüz akı ve onurla' çıktığımız o unutulmaz günün 92. yılında. Bugün İzmir, Hasan Tahsin oldu. Asteğmen Besim, Yüzbaşı Şerafettin, Binbaşı Salih Bozok oldu. Bugün İzmir, Fahrettin ve Mürsel Paşa oldu. Fevzi Paşa oldu, İsmet Paşa oldu. ve bugün İzmir, Mustafa Kemal oldu. Ne mutlu bize ki, ateşin ve yoklukların üstesinden gelerek küllerinden yepyeni bir ülke yaratmış, olağanüstü bir halkın çocukları olarak doğduk. ve bu destanın simge kenti İzmir'de yaşıyoruz. Bizim için, bundan büyük onur yoktur. Selam olsun bu destanı yaratanlara ve yaşatanlara."

"İZMİR, MUSTAFA KEMAL'İN KENTİ OLMUŞTUR VE ÖYLE KALACAKTIR"

Kocaoğlu, "Sevgili Atam" diye seslendiği Mustafa Kemal Atatürk'e ithafen sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilmelisin ki, İzmir ve İzmirliler, gösterdiğin çağdaş uygarlık yolunda ilerliyor; kurmuş olduğun cumhuriyet değerlerini ödün vermeksizin koruyor, savunuyor. Bilmelisin ki, İzmir ve İzmirliler, seni, en az senin İzmirlileri sevdiğin kadar seviyor. Biz İzmirliler, İzmir'i sevmeyi, 'İzmir için daha çok çalışmak' olarak anlıyoruz. Samimiyetle, karşılıksız ve çıkar gözetmeden. Tarihimize saygı duyuyor ve geleceğe umutla bakıyoruz. Değerlerimize, malımıza, mülkümüze sahip çıkıyoruz. Onların yok pahasına elden çıkarılmaması için canla, başla mücadele ediyoruz. Bize ağır bedeller ödenerek emanet edilmiş İzmir'i, gelecek kuşaklara, övünecekleri ve içinde yaşamaktan mutlu olacakları bir kent olarak bırakmayı; hem tarihi hem de ahlaki ve vicdani bir ödev ve yurtseverlik gereği olarak görüyoruz. Çağdaş Türkiye'nin sembol ismi İzmir'imizle övünüyor ve kentimizin üstüne titriyoruz. İzmirli olmanın ve İzmir'de yaşamanın özel bir anlam taşıdığını da iyi biliyoruz. ve bu gerçeği herkesin çok iyi anlamasını; 'İzmir duruşu'nun ne olduğunu, İzmirlilerin hassasiyetlerini, önceliklerini ve vazgeçilmezlerini artık çok iyi öğrenmelerini istiyoruz. Unutmayın; İzmir, daima Mustafa Kemal Atatürk'ün kenti olmuştur ve öyle kalacaktır."

Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gönderdiklerinin de aralarında bulunduğu kutlama telgrafları da okundu. 92'nci kurtuluş törenleri sırasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ve Ege Üniversitesi Halk Korosu da Atatürk'ün sevdiği türküleri seslendirdi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmir, Zaferin 92. Yılını Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement