Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika Töreni - Son Dakika
Güncel

Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika Töreni

Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika Töreni

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: (1) "Eğitimlere katılan kadın çiftçilerimize zirai kredilerde, devlet desteklerinde, projelerde öncelik ve ayrıcalık tanınmasını istiyoruz" "Eğitim gören kadın çiftçilerimiz arasından ihtiyaç sahibi, muhtaç kadın çiftçilerimize Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi'nden faydalanma imkanı sağlanmasını talep ediyoruz" “81 ilde en az 1 milyon kadın çiftçimize ulaşmak hedefimiz olsun. Gelin, 1 milyon kadın çiftçimize ulaşalım, onlara eğitim ve destek verelim. Hem onların hayatını hem de ülkemizin kaderini değiştirelim”

09.09.2013 14:01

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, eğitimlere katılan kadın çiftçilere zirai kredilerde, devlet desteklerinde, projelerde öncelik ve ayrıcalık tanınmasını istediklerini belirterek, "Eğitim gören kadın çiftçilerimiz arasından ihtiyaç sahibi, muhtaç kadın çiftçilerimize Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi'nden faydalanma imkanı sağlanmasını talep ediyoruz" dedi.

Erenler ilçesindeki bir otelde düzenlenen Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika Töreni'nde konuşan Bayraktar, 14 Mayıs 2012 Dünya Çiftçiler Günü'nde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın huzurunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TZOB arasında kadın çiftçilerin eğitimi konusunda protokol imzaladıklarını söyledi.

Protokol çerçevesinde 5 pilot ilde kadın çiftçi eğitimlerinin tamamlandığını vurgulayan Bayraktar, Sakarya'da eğitim programına katılan 322 kadın çiftçiye sertifikalarını vermek üzere etkinliği gerçekleştirdiklerini kaydetti.

"Eğitim çalışmaları çok hızlı tamamlandı"

İmzaladıkları protokol kapsamında eğitim çalışmalarının çok hızlı şekilde tamamlandığını belirten Bayraktar, şunları söyledi:

"İlki İzmir'de gerçekleşen kadın çiftçi eğitimine 104, Kayseri'de 105, Diyarbakır'da 102, Gaziantep'de 138 ve Sakarya'da ise 322 kadın çiftçimiz katıldı. Eğitimlere ilçeler arasında en çok katılım, 93 kadın çiftçiyle Sakarya'nın Akyazı ilçemizde olmuştur. Kadın çiftçilere yönelik eğitimlere başlamadan önce, Ankara'da bakanlıkların 185 uzmanına eğitici eğitimi verildi. Ana eğitim konuları olarak, iklim değişikliği ve kadın, kooperatifçilik ve kadın, girişimcilik, liderlik ve kadın, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarımız, sosyal güvenlik belirlendi."

Bayraktar, özel talep üzerine Sakarya'daki kadın çiftçilere çilek, kivi, tıbbi ve aromatik bitki, örtü altı ve açık arazide sebze yetiştiriciliği, budama yöntemleri, zirai mücadele ilaçlarının kullanımında dikkat edilecek noktalar, bilinçsiz ilaç kullanımının çevreye, ürüne ve insan sağlığına etkileri, hayvan bakımı ve beslemesi, süt sığırcılığı, hastalık ve sağım yöntemleri, sebzelerde gübreleme, gıda hijyeni ve muhafazası konularında eğitim verildiğini anlattı.

- 50'nci yılında TZOB

Bayraktar, TZOB'nin 50'nci yılında, Türkiye genelinde il ve ilçelerin yüzde 86'sında oda kuruluşunun tamamladığını belirterek, "757 ziraat odamızın yüzde 65'i kendi binasına sahip ve odalarımızın 75'inde toprak tahlil laboratuvarı var. Yine odalarımızın yüzde 44'ünün tarımsal araç ve makine parkı bulunuyor. Çiftçimize hizmet için bu imkanların daha da artırılması için çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Ziraat odalarının talepleri doğrultusunda çeşitli projeler hazırlandığını ve uygulandığına dikkati çeken Bayraktar, ziraat odaları ve TZOB'un kırsal kalkınmayla ilgili 200 projesinin 108'inin onaylandığını, bu suretle Avrupa Birliği (AB) hibelerinden çiftçilerin daha fazla faydalanmasının sağlandığını vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 13 Mayıs 2013'te genel merkezlerinin yeni hizmet binasının açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bayraktar, otomasyon sistemi ihalesi yaptıklarını, gelecek yıl tamamlamayı planladıkları sistemle çiftçilere daha iyi hizmet sunacaklarını aktardı.

Bakanlıklarla eğitim konusunda çeşitli protokoller imzaladıklarına işaret eden Bayraktar, şöyle konuştu:

"Eğitime fevkalade önem veriyor, her şeyin üzerinde tutuyoruz. Geçtiğimiz ay Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker ile eğitim merkezi ve sosyal tesisimizin temelini attık. TZOB Eğitim Merkezi ve Sosyal Tesisimizi çok amaçlı hizmet verecek şekilde projelendirdik. Eğitim merkezi ve sosyal tesisimizi tamamladığımızda, kadın çiftçi eğitimlerini ve etkinliklerini burada gerçekleştirebileceğiz. Sizlere de buradan bi rşeyin daha müjdesini vermek istiyorum. TZOB ve ziraat odalarımız olarak, 81 ilimizde ziraat odaları kadın kurulları ve gençlik kurulları oluşturacağız. Konuya ilişkin mevzuat çalışmamızın son aşamasına geldik."

"Tarım teknolojisindeki yenilikleri kadınlara doğrudan ulaştırabildik"

Bayraktar, düzenledikleri eğitim seminerleriyle tarım teknolojisindeki yenilikleri kadınlara doğrudan ulaştırabildiklerini vurguladı.

Bayraktar, şöyle devam etti:

"Kadın çiftçilerimizin eğitimlerde öğrendiklerini çocuklarına, yani geleceğin çiftçilerine ve diğer kadın çiftçilere de aktarmalarını umut ediyoruz. Kadın Çiftçi Eğitimi Protokolü kapsamında, eğitimlere katılan kadın çiftçilerimize zirai kredilerde, devlet desteklerinde, projelerde öncelik ve ayrıcalık tanınmasını istiyoruz. Böylelikle vereceğimiz sertifikaların kadın çiftçilerimiz için bir anlam ve değer ifade edeceğini düşünüyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker de kabul ederlerse, eğitim gören kadın çiftçilerimiz arasından ihtiyaç sahibi, muhtaç kadın çiftçilerimize, Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi'nden faydalanma imkanı sağlanmasını talep ediyoruz.

Sosyal Destek Programı ile kırsal alanda ekonomik ve sosyal yoksunluk içinde bulunan kişi ve ailelere en uygun organizasyonla gelir seviyesinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, istihdamı artırma, üretilen ürünleri mahallinde değerlendirme ve pazarlama alanlarında gerekli maddi ve teknik desteği zamanında ulaştırarak, onların üretime katılmaları ve üretimde sürekliliklerinin sağlanması hedeflenmektedir. İşte tam da bu noktada 3 kurumun imzalamış olduğu bu protokolle eğitim alan kadın çiftçilerimizin kırsal alanda sosyal destek projesiyle entegre edilmesinin çok yerinde olacağına inanıyorum."

"Sosyal güvenlikte en mağdur kesim kırsaldaki kadınlar"

Türkiye'de tarımsal istihdamda en fazla ihmal edilen konulardan birinin herkesin sosyal güvenlik olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları dile getirdi:

"Bu sektördeki en mağdur kesimi kırsal alandaki kadınlarımız oluşturmaktadır. Kadın çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklemesi yönünde teşvik edici önlemlere acil ihtiyaç duyulmaktadır. TZOB adına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi olmam sıfatıyla kadın çiftçilerimizin sorunlarını SGK Yönetim Kurulu gündemine her zaman taşımaya ve onların sesi olmaya çalıştım.

Yaklaşık 2 milyon çiftçimize sigortalı hale gelmeleri için 2008 yılında, her ay için 30 gün yerine, 15 gün üzerinden prim ödeme kolaylığı getirilmişti. 15 günlük süre her yıl 1 gün artırıldı ve günümüzde 20 güne çıkarıldı. Çiftçilerimiz, bu primleri ödemekte zorlanmaktadır. Sigorta primlerinde indirime gidilmesi ya da sigorta primi desteği verilmesi gerekmektedir."

"Sigorta primlerinde tarımda çalışan kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmalı"

Tarımda çalışan kadın çiftçilerin ödemesi gereken sigorta primleri için de pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Prim miktarının yüzde 60'ı devlet tarafından karşılanmalıdır. Böylelikle ülkemizde tarımda çalışan kadınların üretim alanındaki gelir düşüklükleri, sosyal güvenliğini olumsuz yönde etkilemeyecek, kadınları eşlerinin sosyal güvenliğine bağımlı kalmaktan kurtaracaktır" dedi.

Bayraktar, kadın çiftçilerin diğer sigortalı kadınlarda olduğu gibi doğum borçlanması kapsamında, hamilelikte geçen süreleri borçlanabilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılmasının fevkalade önemli olduğuna işaret ederek, "Konuyla ilgili mevzuat değişikliği önerimizi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ilettik. Üretimin her aşamasına aktif biçimde katılan kadın çiftçilerimiz için bunları yapmak zorundayız. Bunu boynumuzun borcu görmeliyiz" diye konuştu.

"Eğitimlerde kadın çiftçilerimizden çok olumlu yansımalar aldık"

Bayraktar, kadınların yatırım yapma ve risk alma yeteneklerini kısıtlayan, küreselleşme karşısında dezavantajlı konumda bırakan sorunlara çözüm bulmanın ve öneriler geliştirerek uygulamaya geçmenin büyük önem taşıdığını söyledi.

Gelir açısından eşlerine bağımlı kadın çiftçilerin sermayeye sahibi olmadıklarını aktaran Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bundan dolayı devletin yüzde 70 destekte bulunması sorunu çözmekte yetersiz kalmaktadır. Yatırım harcamasının başlangıçta tümünü yapmak, kredi için teminat göstermek kadınlarımız için imkansızdır. Unutulmamalıdır ki kadınlar ekonomik ve sosyal alanda güçlendirildiğinde, ekonomik büyümeyi, sosyal gelişmeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlarlar, liderlik ve değişimin temsilcisi olurlar. Sonuç olarak, kadın çiftçilerimize doğrudan eğitim vermeyi çok önemli buluyoruz. Kadınlarımıza en az erkekler kadar hatta onlardan daha fazla eğitim verilmesi, tarımımıza da çağ atlatır.

Düzenlediğimiz eğitimlere katılan kadın çiftçilerimizden çok olumlu yansımalar aldık. Sayın bakanlarımız uygun görürler ise TZOB Genel Başkanı olarak, kadın çiftçi eğitimlerinde 'yola devam' diyorum. 81 ilde en az 1 milyon kadın çiftçimize ulaşmak hedefimiz olsun. Gelin, 1 milyon kadın çiftçimize ulaşalım, onlara eğitim ve destek verelim. Hem onların hayatını hem de ülkemizin kaderini değiştirelim."

- Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement