MALATYA VALİSİ HULUSİ ŞAHİN: 5,6 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM BİZİ PSİKOLOJİK OLARAK VURDU - Son Dakika
Güncel

MALATYA VALİSİ HULUSİ ŞAHİN: 5,6 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM BİZİ PSİKOLOJİK OLARAK VURDU

MALATYA Valisi Hulusi Şahin, 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremin ardından şehrin normalleşmeye başladığı sırada 5,6 büyüklüğündeki depremin meydana geldiğini belirterek, "Malatya hızlı toparlandı.

02.03.2023 12:52  Güncelleme: 16:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MALATYA Valisi Hulusi Şahin, 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremin ardından şehrin normalleşmeye başladığı sırada 5,6 büyüklüğündeki depremin meydana geldiğini belirterek, "Malatya hızlı toparlandı. Ta ki 5,6 yeni bir deprem bizi vurdu. Bu 30 kadar binamızı yıktı, bunlar ağır hasarlı binamız zaten. Ama 2 vatandaşımız eşyalarını alırken vefat etti. Ama psikolojimiz tamamen yıkıldı. Bu bitmeyecek mi şeyi oluştu. İnsanlar yavaş yavaş normal hayata dönerken, AVM açılmıştı, marketler açılmıştı, eczaneler açılmıştı, normal hayat başlamıştı. Bu son depremden sonra sil baştan yeniden döndük."dedi.

Malatya Valisi Hulusi Şahin, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde kente gelen sanatçıları ağırladı.

Vali Şahin, insanların psikolojik desteğe çok ihtiyacının olduğunu belirterek, "Şimdi son dönemlerde bizim psikososyal desteğe ihtiyacımızın ne kadar fazla olduğunu görüyoruz. Bununla ilgili de adımlar atıyoruz. Aslında sizlerin ziyaretini de biz bu kapsamda çok değerli buluyoruz ve devamının da gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu psikososyal destek, birden bir ziyaret, bir moralle bitmiyor. Bunu sistematik bir şekilde, düzenli bir şekilde yapmak lazım. Çünkü travma sonrası stres bozukluğu çok yoğun bir şekilde günler geçtikten sonra artarak ortaya çıkıyor. Biz de depremzedeyiz. Kendi içimizde de görüyor ve yaşıyoruz. Dolayısıyla sizlerin ziyaretleri çok değerlidir, değerli olacaktır."diye konuştu.

'SANKİ DÜNYA ALLAK BULLAK OLUYORDU'

7,7 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından yaşananları anlatan Vali Şahin, "6 Şubat sabaha karşı hepimiz bir sarsıntıyla uyandık. Ama bu bir sarsıntı gibi değildi. Sanki dünya allak bullak oluyordu, üstümüze sanki bina etrafımızdan dolanıyor gibi geliyordu. Biz çıktık, hızlı bir şekilde valiliğe geldik. Süreci yönetelim diye. Çok soğuktu. Malatya'nın ekstra bir problemi de aşırı soğuk ve tipi kar yağışı vardı."dedi.

O sırada hafif sartı olması üzerine Vali Şahin, şöyle konuştu: "Bu arada bir küçük depremler oluyor. Rahat olun. Bir sıkıntı yok. Burası çelik bir binadır. Sallanır ama bir şey olmaz, endişe etmeyin. Güneye açılan yolu yani bütün Akdeniz'e açılan yolu kapanmıştı. Oradaki bir tünelde yaşanan sorundan dolayı. Tren yolu bağlantımız oradaki viyadükte yaşanan problemden dolayı kapanmıştı. Sivas ve Ankara istikametimiz tipi kapanmıştı. Bir anda şehir kendi kaderiyle baş başa gibi kaldı. İşte o dönemde Elazığ yolu o da yani 45 dakikada gideceğimiz yol 5-6 saatte ancak ulaşılabilir bir seviyedeydi, ama yine de Elazığlı komşularımız bize hayat öpücüğü oldular. Gerçekten sağ olsunlar O arada saat 13.25 sıralarıyla biz valilikteydik. Çok yoğun bir ikinci büyük depremi yaşadık. Bunu çok daha şiddetli yaşadık. Çünkü bize daha yakındı."

HER 4 BİNADAN BİRİSİ YIKILDI VEYA AĞIR HASAR GÖRDÜ

Vali Şahin, Malatya'yı 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremin etkilediğini belirterek, "Malatya'nın yıkımı çok büyük oranda ikinci depremde oldu. O nedenle Malatya ölü sayısı itibariyle diğer şehirlere göre daha avantajlı bir duruma geldi. Çünkü insanlar sokaktaydı. Evlerini boşaltmışlardı. Yoksa yıkım olarak Malatya, gerçekten çok büyük bir yıkım gördü. 414 bin bağımsız bölüm var bu şehirde.. Şu ana kadar gördüğümüz 100 bini buldu; yıkık, ağır hasarlı ya da acil yıkılacak. Her 4 binadan 1 tanesi yıkıldı ya da ağır hasar gördü. 800 bin nüfuslu bir şehirden bahsediyoruz. Bunu siz eğer nüfusa vursanız aslında çok ne kadar büyük bir ne badire atlattığınızı görürsünüz, ama 1200 civarında vefat sayımız var. Ama tüm kapasite elimizden çıktı. Hamamlar yıkıldı, fırınlar yıkıldı, lokantalar yıkıldı, oteller yıkıldı ya da kullanılamaz hale geldi. Gerçekten çok zor bir süreçten geçti. Bu şehrin inşallah güzel günlerde gelirsiniz, gösteririz. Beydağı'nın hemen eteklerinde böyle kayadan devasa bir su çıkar, bir pınar çıkar, tertemizdir. Tüm şehir arıtılmaya gerek olmayan, tertemiz. su içer. Bu su çamur akmaya başladı. Yüzde 10'lara düştü oran olarakta. Bildiğiniz çamur geldi. Su içemedik. Su veremedik vatandaşlarımıza. O ilk bir iki günlük dönemi açtıktan sonra yavaş yavaş komşularımız yetişmeye başladı. Erzincan geldi, Sivas geldi, Van yetişti. Derken bir anda bütün gücüyle milletimiz Malatya'nın yardımına koştu. Çok hızlı bir şekilde toparlanmaya başladık. Tabii ihtiyaçlar bitmiyor. Yani bir daha aşıyorsunuz, bir başka dağ, bir başka dağın zirvesiyle karşılaşıyorsunuz. İlk anda arama kurtarmayla uğraşıyorsunuz. Canları enkazın altından almaya çalışıyorsunuz. Bir süre sonra insanlar yaşayacak su istiyor, yemek istiyor, barınacak yer istiyor. Isı istiyor, bir ısıtmanız lazım insanları. Birini aşıyorsunuz, öbürü geliyor."diye konuştu.

5,6 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM BİZİ PSİKOLOJİK VURDU

Vali Şahin, Malatya'nın ilk iki deprem sonrası hızlı toparlandığını ancak 5,6 büyüklüğündeki depremin psikolojik olarak insanları yıktığını vurguladı. Vali Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Malatya hızlı toparlandı. Taa ki 5,6 yeni bir deprem bizi vurdu. Bu 30 kadar binamızı yıktı, bunlar ağır hasarlı binamız zaten, ama 2 vatandaşımız eşyalarını alırken vefat etti. 34 vatandaşımız enkaz altında kaldı, fakat çok hızlı reaksiyon gösterdik ve 32 vatandaşımızı canlı aldık. 30 kadar binamız yıkıldı, ama psikolojimiz tamamen yıkıldı. Bu bitmeyecek mi şeyi oluştu. İnsanlar yavaş yavaş normal hayata dönerken, AVM açılmıştı, marketler açılmıştı, eczaneler açılmıştı, normal hayat başlamıştı. Bu son depremden sonra sil baştan yeniden döndük. Şöyle bir psikoloji oluştu, bitmeyecek mi? Yine mi? Yine mi? Bunu aşmaya çalışıyoruz. Şimdi en büyük bariyerimiz, psikolojik bir bariyer. Onu aşabilirsek,gün geçtikçe, artçılar azaldıkça, tekrar yerine oturmaya başlıyor. Buralarda sizlerin destekleri çok önemli. Morale ihtiyacımız var. Diğer her şeyi çözüyoruz. Ama moral lazım. Bir omuz lazım. Başımızı koyacağımız ve teselli bulabileceğimiz bir omuz lazım. O açıdan da sizlerin ve bütün dostlarımızın, milletimizin bölgeye desteğini çekmemesi lazım. Hepsinin desteğe ihtiyacımız var."

(

MALATYA VALİSİ HULUSİ ŞAHİN: 5,6 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM BİZİ PSİKOLOJİK OLARAK VURDU
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel MALATYA VALİSİ HULUSİ ŞAHİN: 5,6 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM BİZİ PSİKOLOJİK OLARAK VURDU - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement