Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya'ya karşı bir siyaset değil, bu ülkeyle siyasi işbirliğine girmek istediklerini söyledi.
Merkel, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Başbakanlık'ta yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Galler'de yapılan son NATO zirvesinde konuşulanların uygulanması ve bu kapsamda Polonya ve Baltık ülkeleri ile Romanya ve Bulgaristan gibi komşuların korunması için tedbir alınması gerektiğini ifade etti.
Almanya'nın orta ve doğu Avrupa'daki ülkelerle sadece kağıt üzerinde dayanışma içinde olmasını istemediğini söyleyen Merkel, bu konuda birçok sorumluluğu da üstlendiklerini kaydetti.
Merkel, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerle ilgili "Rusya'ya karşı bir siyaset değil, Rusya ile siyasi işbirliği istiyoruz. Birbirimize karşı çalışmazsak Avrupa'daki güvenliği daha iyi sağlarız" dedi. Ancak bu konuda belirli şartlara uyulması gerektiğine işaret eden Merkel, temel prensipler arasında toprak bütünlüğü gibi konuların yer aldığını, bunlara riayet edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Bu konularda Stoltenberg ile hemfikir olduğunu söyleyen Başbakan Merkel, "Bundan dolayı NATO-Rusya Kurucu Senedi'nin askıya alınmaması için çaba sarf ettim. Biz kendi yükümlülüğümüzü yerine getirelim, Rusya'nın da bir gün bunu yapacağını ümit ediyoruz" ifadesini kullandı.
Merkel, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerle ilgili Astana'da toplantı düzenlenip düzenlenmeyeceği sorusuna, "Böyle bir toplantı yapılması için gerçekten sonuç alınması için yeterli umut olması lazım. Ancak henüz oraya gelmedik. Bu konuda çalışılıyor. Ne kadar süreceği konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Bu tüm taraflarla ilgili bir konu" yanıtını verdi.
Stoltenberg de NATO'nun terörle mücadele konusunda önemli rol oynadığını belirterek bu konuda üye ülkeler arasında bilgi alışverişini güçlendirdiklerini söyledi.
Toplumları tehdit eden "yabancı savaşçılar" konusunda daha yakın işbirliğinde bulunulması konusunda anlaştıklarını aktaran Stoltenberg, bu konuda eğitim misyonu gerçekleştirildiğini ve teknoloji değişiminin yapıldığını kaydetti.
Stoltenberg, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerle ilgili olarak, burada uluslararası hukukun ihlal edildiğini ifade eden Stoltenberg, Rusya'dan Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesini, Minsk Anlaşması'na uymasını ve Ukrayna'daki ayrılıkçılar üzerinde etkili olmasını istedi.
"Biz Rusya'yla ilgili yapıcı ve işbirlikçi rol geliştirmek istiyoruz. Ancak Rusya'nın da bunu istemesi lazım" diyen Stoltenberg, Rusya'nın Avrupa'da geliştirilmeye çalışılan değerlere saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.
Başbakan Merkel ile NATO bünyesinde hızlı müdahale gücü oluşturulması konusunu da görüştüklerini belirten Stoltenberg, bununla ittifak ülkelerini her türlü tehdide karşı savunacaklarını sözlerine ekledi. - Berlin
Son Dakika › Güncel › Merkel-Stoltenberg Görüşmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?