Mersin Çevrecilerden Termik Santral ve Çimento Fabrikası Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Mersin Çevrecilerden Termik Santral ve Çimento Fabrikası Tepkisi

Mersin Çevrecilerden Termik Santral ve Çimento Fabrikası Tepkisi

Çevrecilerden termik santral ve çimento fabrikası tepkisi Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Silifke İlçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan termik santraller ve 2'nci çimento fabrikasına tepki gösterdi.

09.02.2016 21:02

Çevrecilerden termik santral ve çimento fabrikası tepkisi

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Silifke İlçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan termik santraller ve 2'nci çimento fabrikasına tepki gösterdi. MERÇED yönetimi, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde bir toplantı düzenlendi. Dernek üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan MERÇED Başkanı Sebahat Arslan, kentin turizm ve tarım merkezi olan Silifke İlçesi'ne Akdere Termik Santrali ile 2'nci bir çimento fabrikasının yapımının planlandığını söyledi. Arslan, Türkiye'nin ABD'nin ve Avrupa'nın kirli yatırımlarının çöplüğü haline getirilmeye çalışıldığını belirterek, "Akdere'de yapılan ve işletmeye alınan çimento fabrikasında ve planlanan termik santrali ile 2'nci çimento fabrikasında kullanılmak üzere Güney Afrika'dan kömür gelecektir. Bu kömür çok zehirli olduğu gerekçesiyle artık AB ülkelerinde kullanılmamaktır. Çimento fabrikasında ve termik santralde günlük 21 bin ton zehirli Güney Afrika kömürünün yanması sonucunda başta Silifke, Gülnar ve Aydıncık olmak üzere bölgemize her yıl 110 bin ton kül, 15 bin ton karbon monoksit gazı ve 900 bin kükürt dioksit, 650 bin ton katı parçacıklar, 520 bin ton azot oksit, 5 bin ton hidrokarbon havamıza, suyumuza ve toprağımıza karışacaktır. Her gün santralin baca gazından ve küllerinden radyasyon yayılacaktır. Her gün binlerce ton zehirli gaz, asit yağmuru olarak doğanın üzerine yağacaktır" dedi.

Arslan, termik santral ve çimento fabrikasının yakınlığı nedeni ile uluslar arası RAMSAR Sözleşmesi ile korunan Göksu Deltanı, 1'nci derecede arkeolojik sit bölgesi olan Hisar - Gedik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda büyük zarar vereceğini dile getirdi. Arslan, temiz hava ve çevrenin insanın en temel hakkı olduğunu ifade ederek, "Tüm dünya artık alternatif enerji alanlarına yönelmektedir. Doğru enerji politikaları ve düzgün projelerle, doğa ve yaşam alanlarımızı etkilemeden, enerji ihtiyacı ve tüketimimizin programlanması mümkündür. Bizler bölgemizde yapımı planlanan Akdere Termik Santraline ve 2'nci çimento fabrikasına karşıyız. Yetkililerden kalkın karşı olduğu yatırımlara izin vermemelerini istiyoruz. Dernek olarak bunlara karşı mücadelemiz devam edecektir" diye konuştu.

Arslan, konuşmasının sonunda 11 Şubat Perşembe günün saat 13.30'da Akdere Mahallesi'nde yapılan olan termik santrali ÇED toplantısına bölgede yaşayan toplumun her kesiminden insanı da davet etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mersin Çevrecilerden Termik Santral ve Çimento Fabrikası Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement