Poaş'ta Akaryakıt Kaçakçılığı" Davası - Son Dakika
Güncel

Poaş'ta Akaryakıt Kaçakçılığı" Davası

Petrol Ofisi'nde (POAŞ) örgütlü şekilde akaryakıt kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan aralarında iş adamı Aydın Doğan ve Ersin Özince'nin de bulunduğu 47 sanığın yargılanmasına devam edildi.

27.11.2017 12:00

Petrol Ofisi'nde (POAŞ) örgütlü şekilde akaryakıt kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan aralarında iş adamı Aydın Doğan ve Ersin Özince'nin de bulunduğu 47 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 6. duruşmada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı avukatı ile sanıkların avukatı hazır bulundu.

Aralarında Aydın Doğan ve Ersin Özince'nin de bulunduğu sanıklar, duruşmaya katılmadı. Duruşma mahkemeye gelen evrakların okunmasıyla başladı.

Sanıklar David Charles Davies, Gerhard Dr. Roiss, Klaus Jurgen Schneider, Manfred Mag. Dr. Madl ve Manfred Mag. Leitner'ın savunmalarının alınabilmesi için Avusturya yetkili makamına yazılan istinabeye cevap geldiği, söz konusu cevabın tercüme işlemlerinin devam ettiği belirtildi.

Sanıklardan İmre Barmanbek'in ise savunması için yurt dışına yazılan talimatın henüz dönmediği kaydedildi.

Bunun üzerine söz alan sanık Barmanbek'in avukatı, müvekkilinin adresinin değiştiğini belirterek, yeni adresini mahkemeye bildirdi. Duruşmada söz alan diğer sanık avukatları da davaya ilişkin taleplerini içeren dilekçelerini mahkemeye sundu.

Cumhuriyet Savcısı Bilgin Uysal ise savunmayı ilgilendirmesi nedeniyle bir kısım sanık avukatlarının kovuşturmanın genişletilmesi taleplerin kabulü ile gümrük müdürlüklerine beyannamelerle ilgili yazıların yazılmasını talep etti.

Ara karar

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, sanık avukatlarının taleplerini de göz önüne alarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrük Müsteşarlığına, davaya dayanak iddianameleri de eklemek suretiyle yazı yazılmasına karar verdi.

Bakanlığa gönderilecek yazıda, suç tarihlerinde akaryakıt ithalinde vergilendirmenin ne şekilde yapıldığı, yapılan vergilendirmenin ithalatçı firmanın bildirmiş olduğu fiyatlar üzerinden mi yoksa dönem itibariyle TÜPRAŞ'ın referans fiyatlarının mı esas alınarak vergilendirmenin yapıldığının istenmesine karar verildi.

Mahkeme, söz konusu yazıda ayrıca, akaryakıt ithalinin gümrük vergisine tabi olup olmadığı, muafiyet sağlanıp sağlanmadığı, buna ilişkin belge olup olmadığı, yine gümrük vergisine tabi değilse hangi tür vergilendirmeye tabi olduğu, gümrük vergisi veya TÜPRAŞ fiyatlarına eşitleme yapmak amacıyla yurt dışı gideri olarak yapılan ek gümrük kıymeti kapsamında ne kadar gümrük vergisi veya başka bir vergilendirme var ise bu verginin ne kadarının ödendiği ve SDGB ile eklerinin gönderilmesinin talep edilmesini karara bağladı.

Heyet, iddianameye dayanak olan suça konu 56 kargoya ilişkin kaçak eşyaya mahsus tespit varakasının düzenlenip düzenlenmediği, düzenlenmiş ise bir örneğinin gönderilmesinin istenmesine, düzenlenmemiş ise düzenlenmeme sebebinin ilgili gümrük idarelerinden sorulmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, diğer eksikliklerin de giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, POAŞ'ın 2001-2008 yılları arasında yurt dışından Türkiye'ye akaryakıt ithalatı yaptığı ve Gümrük Birliği olmayan ülkelerden yapılan ithalatı birlik üyesi olan İngiltere'den yapılmış gibi gösterdiği öne sürülerek, gümrüklere sahte belge ibraz ederek vergi muafiyeti sağlandığı, vergi kaçırıldığı ve devletin POAŞ tarafından zarar uğratıldığı öne sürülüyor.

POAŞ'ın 2000 yılından sonra Ukrayna ve Rusya gibi AB üyesi olmayan ülkelerden akaryakıt aldığı, eksik ithalat vergisi ödemek üzere merkezi Bahamalar'da olan fakat İngiltere'de faaliyet gösteren Point isimli bir şirket kurduğu belirtilen iddianamede, Avrupa Birliği ülkelerinden alınan mamullerdeki vergi muafiyetinden yararlanıldığı ve böylece vergi kaybına yol açıldığı aktarılıyor.

İş adamları Aydın Doğan ve Ersin Özince'nin "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 8 yıl 6 aydan 24 yıl altışar aya kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, iş kadını Hanzade Vasfiye Doğan Boyner'in de aralarında bulunduğu 45 sanığın "örgüte üye olmak", "Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 7 yıl 6 aydan 21 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İddianamede sanık olarak yer alan isimler şöyle sıralanıyor:

"Hakkı Ersin Özince, Aydın Doğan, Dr. Gerhard Roiss, Mahmut Magemizoğlu, Ali Erdal Aral, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, Yurdaer Üge, İmre Barmanbek, Adnan Bali, Cevdet Bayram, Özgün Çınar, Mevlüt Tufan Darbaz, Ali İhsan Karacan, Ali Rıza Temuroğlu, Yahya Üzdiyen, Yener Şenok, Jan Nahum, Hakan Mumcu, Nesrin Karaman, Kemal Meço, Ertuğrul Tuncer, İshak Şengül, Caner Çimenbiçer, İsmail Tokaç, Ahmet İzzet Karacahisarlı, Vural Akışık, İrfan Taşköprü, David Charles Davies, Manfred Mag. Dr. Madl, Manfred Mag. Leitner, Klaus Jurgen Schneider, Serdar Ayırtman, Asım Barlın, Ali Tuzla, Hüseyin Kılınç, Ömer Lütfi İskefyeli, Gökhan Küçükgirgin, Zeynep Hansu Uçar, Murat Erdoğan, Murat Bekler, Sibel Bircan, Reha Talu, Sibel Fatma Elekdağ, Tamer Özdamar, Cezmi Ölekli, Azmi Ölekli, Fahri Kayhan Söyler ve Ali Ertan Çakır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Poaş'ta Akaryakıt Kaçakçılığı' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement