Seecp Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Seecp Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı

Arnavutluk'ta düzenlenen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (SEECP) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Türkiye'yi temsil eden Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Türkiye'nin Suriye ile sınırları üzerinde, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana en büyük insanlık trajedisine tanıklık ediyoruz.

24.02.2015 15:44

Arnavutluk'ta düzenlenen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (SEECP) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Türkiye'yi temsil eden Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Türkiye'nin Suriye ile sınırları üzerinde, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana en büyük insanlık trajedisine tanıklık ediyoruz. Hayatta kalmak için kaçan kadınlara, erkeklere ve çocuklara kapılarımızı açmak dışında bizler için başka yol olmadığı aşikar. Kapımız, bu insanlık trajedisi devam ettiği sürece de açık kalacak" dedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, başkent Tiran'daki Sheraton Hoteli'nde düzenlenen toplantının basına kapalı yapılan oturumunda söz alan Kılıç'ın evsahibi Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Buşati'ye bu toplantıyı düzenlemekte gösterdiği çabadan dolayı teşekkür etti.

Toplantının, geçen Eylül ayında BM Genel Kurulu marjında yapılan son dışişleri bakanları toplantısından sonra yaşanan gelişmelerin takibini yapmak için iyi bir fırsat sunduğunu ifade eden Kılıç'ın, Türkiye olarak SEECP'nin katılımcı ülkeler arasındaki bölgesel işbirliği, diyalog, dayanışma ve iyi komşuluk ilişkilerini güçlendirme yönünde eşsiz bir forum olarak kalmasını sağlamak için Arnavutluk ile yakın çalışmayı sürdürmeye kararlı olduklarını söyledi.

Bakan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ortak, parlak bir geleceğe dair iyimserliğimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Hırvatistan'ın AB'ye katılmasını müteakip, Karadağ da katılım müzakereleri yolunda istikrarlı bir biçimde ilerlemektedir. Sırbistan ile AB'ye katılım müzakerelerinin başlatılması ve Arnavutluk'a aday ülke statüsü verilmesi kaydedilen en son gelişmelerdir. AB'nin geçtiğimiz günlerde Bosna Hersek'in AB entegrasyon sürecini canlandırma yönündeki girişiminden bahsetmek de yerinde olacaktır. Bütün siyasi parti liderlerinin bu girişimi onayladığını görmekten çok memnunuz. Ayrıca bu ay Belgrad- Priştine diyalog sürecinde müzakerelerin başbakanlar düzeyinde yeniden başladığını takdir ettiğimi belirtmek isterim. Yargı sistemi üzerinde mutabakata varılmasından memnuniyet duyuyoruz. Şimdi, geriye kalan meselelerin masada çözülmesi için Brüksel Anlaşması'nın uygulanmasının tam zamanıdır. Hepimiz, AB'nin bölgemizdeki dönüştürücü etkisinin yarattığı bu olumlu iklimi sürdürmeye odaklanmalıyız."

Terörizm Ortak Bildirisi

Bölgede hakim olan bu olumlu iklime rağmen işsizlik, iyi yönetişim eksikliği, yolsuzluk, organize suç, aşırı milliyetçilik ve yabancı düşmanlığı gibi çeşitli problemlerin hala yaygın olduğuna işaret eden Kılıç, tüm bunların yakın izlemeyi gerektiren ciddi risk arz ettiğini vurguladı.

Kılıç, bugünkü toplantının ardından Terörizm Ortak Bildirisi'ni kabul edeceklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Terörizm, az önce işaret ettiğim tırmanan istikrarsızlık unsurlarının sonuçlarından biridir. Terörizmin haklı bir gerekçesi olamaz ve her ne suretle olursa olsun kınanmalıdır. Öte yandan, terörizmi herhangi bir din veya etnik grup ile bağdaştırmak tamamen yanlıştır. Bu nedenle, dini kullanan terörist gruplar için uygun görüldüğü şekilde 'Cihat Yanlısı, İslamcı veya Sünni' gibi terimler kullanılmasını kabul etmiyoruz. Suriye ve Irak'taki gruplar yüzünden karşı karşıya kaldığımız terörist tehlikesi, çoktan küresel terörist ağları ile birleşmiştir. Kapsam ve büyüklük olarak çok ciddi olmakla birlikte, Yabancı Terörist Savaşçılar genel tehlikenin sadece bir bölümünü oluşturmaktadır"

Kılıç,  çok çeşitli araçlar gerektirecek uzun bir mücadele için hazırlıklı olmak gerektiğini belirterek, "Ortak Bildirimiz, bölgesel aidiyet ruhuyla bu sorunu ele alma ihtiyacının kabul edilmesi hususunda uygun ve doğru zamanlamaya sahiptir. Bildiride de bahsi geçtiği üzere, Türkiye'nin Suriye ile sınırları üzerinde, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana en büyük insanlık trajedisine tanıklık ediyoruz. Hayatta kalmak için kaçan kadınlara, erkeklere ve çocuklara kapılarımızı açmak dışında bizler için başka yol olmadığı aşikar. Kapımız, bu insanlık trajedisi devam ettiği sürece de açık kalacak" ifadesini kullandı.

Ülkeye kabul edilen Suriyelilerin sayısının 1.6 milyonu aştığına dikkati çeken Bakan Kılıç, onlara sadece sığınak değil aynı zamanda sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarını da karşılandığını vurguladı.

Kılıç sözlerini şöyle tamamladı:

"Kabul gören inanışın aksine; tarihin çeşitli noktalarında Balkanlar çeşitli etnik kökenlerin ve dinlerin bir arada olduğu, kültürlerarası uyum, hoşgörü ve  barışın var olduğu, ekonomik,toplumsal ve kültürel alanlarda dinamizm ve yenilikçiliği içinde barındıran uzun  süreli dönemler yaşamıştır. İnanıyorum ki, bu değer ve kazanımlar bizim ortak çağdaş hedeflerimiz arasında yer alacaktır. Bu hedeflere ulaşmak konusunda doğru yolda olduğumuz kanaatindeyim."

Türkiye'yi Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın temsil ettiği toplantıya Kosova, Karadağ, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Makedonya dışişleri bakanlarının yanı sıra diğer üye ülkelerin temsilcileri de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Seecp Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement