2017 yatırımlarını anlatmak için kentteki gazetecilerle bir araya gelen Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, MHP İl Başkanı Baki Ersoy'un, "Talas'ı alacağız" sözlerine karşı, "Buna seçmen karar verir" şeklinde yanıt verdi.
Talas'taki tarihi Feyzioğlu Konağı'nda gerçekleştirilen toplantıda Başkan Palancıoğlu, 2017 yatırımları ve 2018'de gerçekleştirilecek olan projelerle ilgili bilgi verdi. Ayrıca basın mensuplarının da sorularını yanıtlayan Başkan Palancıoğlu, geçen günlerde MHP İl Başkanı Baki Ersoy'un, "Talas'ı alacağız" şeklindeki sözlerine, "31 Mart 2019'a kadar seçilmiş bir belediye başkanıyım. Şu anda çok erken olduğu için bir şey söylemek durumunda değilim. Partimiz 2019 seçimlerinde kimi aday göstereceğine dair açıklamalar yapması da önemli. Her parti elbette bir aday gösterecek. Herkese hayırlı olsun. Talas'ta yaptığımız işler ortada. Bizim de partililerimizin de yapacağı bir şey yok, seçmen karar verecek" şeklinde yanıt verdi.
2017 ve 2018 bütçelerinin hemen hemen birbirine yakın olduğunu kaydeden Başkan Palancıoğlu, Belediye bütçesi dışında, hayırseverlerden destek aldıklarını, Avrupa Birliği ve Kalkınma Ajansı Projelerinden de kaynak edindiklerini söyledi. Başkan Palancıoğlu, "Ortalama bütçemiz her iki yılda da 95 milyon TL. En önemli avantajlarımızdan biri Kayseri'de hayırsever desteğinden en çok faydalanan ilçe olduk. Sağlık ocaklarımız, okullarımız, camilerimizin pek çoğu hayırsever desteğiyle gerçekleştirildi. Neredeyse kendi bütçemiz kadar hayırsever desteğinden faydalandık. Aynı zamanda AB projelerinden, Kalkınma Ajansı projelerinden faydalandık" diye konuştu.
Mevlana Mahallesi yılsonunda tramvay hattına kavuşacak
Talas Mevlana Mahallesine yeni tramvay hattı için 2018 yılında çalışmalara başlanacağı müjdesini veren Başkan Palancıoğlu, yılsonuna kadar tramvay çalışmasının sona erdirileceğini belirtti. Başkan Palancıoğlu, diğer yatırımlara dair şunları söyledi:
"Bayanlar spor yaparken çocuklarını bakım evine bırakabilecek"
"Osmanlı Evi'nin karşısında bayanlarımız için, Kadın Kültür Merkezi ve Kapalı Çocuk Parkı yatırımı yaptık. Aynı binanın içinde bayanlar eğitim almak ya da spor yapmak istiyorsa yapabilecek. Ücretsiz kurslarımız var. Aylık, üç aylık, altı aylık plates, zumba gibi spor imkanlarından yararlanacakları, bayanların mahremiyetinin sağlandığı çok nitelikli bir tesis olacak. Evde bunalan bayanlarımızın kullanacakları, toplantı yapabilecekleri bir kafeteryamız da var. Tesiste bayan arkadaşların çocuklarını bırakabileceği, akşam geç saatlere kadar da açık olacak bir çocuk bakım evimiz de olacak."
Talas'ın tüm duraklı ATM'li olacak
"Büyükşehir Belediyesinin daha önce hizmete sunduğu ATM'li taksi duraklarını Talas'a da kazandırdık. Bu dönem içerisinde 5 adet ATM'li taksi durağı yaptık, geri kalan taksi duraklarını da iyi bir konuma getirmek istiyoruz."
Modern WC ve abdesthaneler
"Sayıları 11'e çıkan, 8'ini tamamladığımız WC oluşturduk. Birçoğu da hayırseverlerin desteğiyle yapılıyor. Sıcak sulu, güneş enerjisi santrali olan, tuvalet kağıdından havlusuna kadar tüm hizmetlerin olduğu, her şeyden önce de iki saatte bir temizlenen 11 WC ve abdesthaneyi de Talas'a kazandırmış olacağız."
Eğitim yatırımları öncelikli
"Talas'ın en önemli problemlerinden biri de eğitimdi. Bilindiği üzere ilçemizde nüfus artışı çok hızlı. Diğer ilçelerde nüfus artışı yüzde 1-2 civarında iken, Talas'ta bu oran yüzde 7-8 arasında değişiyor. Bu da tabi ki cami, okul, sağlık ocağı, alt yapı ihtiyaçlarını artırıyor. Biz de göreve geldiğimizden bu yana Büyükşehir Belediyesi, hayırseverler ve Belediyemiz işbirliği ile yapılan altı yeni okulu hizmete açtık. Yapılan bu okullar, Talas dahilindeki tüm okulların yüzde 16'sına tekabül ediyor. Şu anda 3 adet inşaatı devam eden ve 4 adet de yatırıma aldığımız okulumuz var. Büyükşehir Belediyesi ve hayırseverlerin katkılarıyla Halil Bayraktar Camii'nin karşısına, Mayıs ayında büyük bir başka okulun da temelini atacağız. Yeni imar revizyonunda da 13 adet yeni okul alanı çıkardık. Bu esnada özel okullarda yatırım yapıyor. İstanbul'dan Mektebim Okulları Bahçelievler'de yatırım yapıyor. 2018'de onlar da eğitime başlayacak."
Sağlıkta atılım
"9 yıldır depo olarak kullanılan Miraboğlu Sağlık Ocağı'na 500 milyar yatırım yaptık. Şu anda içinde 4 diş hekimi, diyetisyen, psikolog ve hepsinden en önemlisi Kayseri'nin ikinci kanser tarama merkezi buraya kuruldu. 5 tane de ayrı sağlık ekibi var. Şu anda burası küçük bir devlet hastanesi gibi çalışıyor. Bir diğeri İzzet Bayraktar 112 Acil ve Aile Sağlık Merkezi. Bu da yine Belediyemiz tarafından Mevlana Mahallesinde yapılan bir yatırım. Yine hayırseverlerimizle işbirliği ile yapılan Fatma Kirazgiller ve Servet Ziya Ustaoğlu Aile Sağlık Merkezi. İki sağlık ocağı da Mevlana Mahallesinde. Jeneratörü, asansörü olduğu gibi, diyetisyenden dişe kadar da tüm birimler olacak burada."
Talas'a 8 yeni cami
"Başka bir rekor hizmetimiz de camilerle ilgili. Şu ana kadar 8 camiyi tamamladık, 6'sının açılışını yaptık. Bir diğerinin açılışını da Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki'nin katılımı ile önümüzdeki günlerde yapacağız. Son kalan 8'inci camide 30 Mayıs da açılmış olacak. Ayrıca 3 farklı camiyle alakalı çalışmamız var. Böylece dönem içerisinde yaptığımız cami sayısı 11'e ulaşmış olacak. Bu rakam da Talas'taki tüm camilerin yüzde 15'ine tekabül ediyor. Eski Sosyete Pazarının köşesindeki Müşerref İsmail Yavuz Camiimiz de mimarı olarak en ilginç cami. Bu camimiz İstanbul Karacaahmet'teki Şakirin Camii'ne benziyor. Oranın mimarıyla görüşüp gerekli izinleri aldık. Tam olarak kopyası değil ama hafif benzerlikler var. Başakpınar'da büyük bir cami açtık. Yine 14 ay gibi kısa bir sürede bitirilen Halil Bayraktar Camii'ni de hizmete açtık; ki bu camimiz de Diyanet tarafından örnek proje seçildi ve Türkiye'de yaygınlaştırılacak. Bir diğeri de Reşadiye'deki Şehit Furkan Doğan Camimiz. Bir kadın hayırseverimizin desteğiyle yaptığımız 3 bin 500 kişilik Abdülhamit Han Camiimiz de 600 kişilik konferans salonu; bay, bayan ve çocuklara yönelik Kur'an-ı Kerim kursları ile çok büyük bir kompleks. Burayı okullar konferans salonu olarak kullanabiliyor, kermesler düzenlenebiliyor. Çok faal bir şekilde kullanacağımız camilerden bir tanesi burası. Bir diğeri üniversitedeki TOKİ'nin hemen arkasına Muzaffer Ercan tarafından yapılan camimiz. Onun da inşallah bu yazın açılışı yapılacak."
İlçelere bile futbol sahası
"3 tane de futbol sahası kazandırdık Talas'ımıza. Biri Başakpınar'da 2 buçuk milyon TL'ye mal olan Kayseri'nin en lüks stadı. Burada amatör ligdeki maçlar yapılıyor. Ayrıca Kepez'de 2-3 bin kişilik stadyum inşa ettik. Eski Talas Stadyumunu da yeniledik. Talas Gücü Belediyespor ve diğer takımlar tarafından kullanılıyor."
Ölüye de proje var
"Yine Talas'a en az 30 yıl hizmet edecek biçimde, Büyükşehir Belediyemizle birlikte, Tugay'ı geçer geçmez bir mezarlık yaptık. En fazla 2 ay içerisinde burası kullanıma açılacak."
Mahalle fırınları imece kültürünü yaşatıyor
"Mahalle fırınlarımızın sayısını 2018'de 20'ye çıkaracağız. Bayanlar ekmeklerini imece usulü bizim fırınlarımızda pişiriyor. Belediye binamız komple yenilendi; konferans salonumuz ve tüm birimler çok daha faal, güzel hale geldi."
2018 yazında Ali Dağı 60 derece projesi tamamlanacak
"Ali Dağı 360 derece projesi kapsamında 10 kilometrelik bir yolu açmıştık. Burada bisiklet, yürüyüş parkurlarının alt yapısı tamamlanma aşamasında. 2018'in yazı itibariyle burası da faaliyete geçmiş olacak."
Enerjisini kendisi üreten Talas
"Süleymanlı Mahallemizde 1 megavatlık güneş enerjisi santrallerini kurduk. ORAN Kalkınma Ajansı'ndan destek aldık, aynı zamanda İller Bankasından kredi kullandık. Şu anda Kayseri'deki en verimli güneş enerjisi santrali olduğunu söyleyebiliriz. Mart'ta açmamıza rağmen belediyemize 900 bin TL faydası oldu. Belediyemize 30 yıl hizmet edecek bir proje ve yaklaşık 6 yılda da kendisini amorti ediyor."
Araç filoları yenilendi
"Araç filomuzu yeniledik; yaklaşık 7 milyon TL'lik kamyonlar, iş makineleri satın aldık. Bunlar da kendisini yaklaşık 6 yılda amorti edecek."
Talaslılar artık temiz su içecek
"Yollar ve kaldırımlar konusunda çok hassasız. Talas tarihinde en fazla alt yapı yapan belediye olduk. Örneğin KASKİ ile başlattığımız çalışma sonucunda, 49 kilometrelik kanserojen asbestli boru hattının 48 kilometresinin değişimini yaptık. Sadece bağlantı hatları kaldı. Geri kalanı da önümüzdeki yıllarda peyderpey değişecek. Talas genelinde toplamda 250 kilometre yol yaptık; yeni caddeler ve yeni kaldırımlar açtık. Malatya yolu bağlantısını yaptık. Süleymanlı- Tomarza yolu otoban şeklinde yapıldı. Yeni nesil oyun gruplarımız her tarafa döşeniyor. 2018'de 21 yeni park yapacağız. Ayrıca tüm kent mobilyalarını da yeniliyoruz."
"İmar revizyonu çalışmamız Türkiye'ye örnek olacak"
"Çalışmalarımız içerisinde, Kayseri'ye de Türkiye'ye de örnek olacak bir başka çalışmamız imar revizyonu. Bu, 2 buçuk yıldır üzerinde çalıştığımız bir konu. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Özhaseki de kentsel dönüşüm çalışmalarına çok önem veriyor. Talas'ın şu anda 2017 sonu itibariyle önü açılmış oldu. Talas'ta büyük bir seferberlik başlıyor. Eskiden 3-5 katlı olan yerlerin imar sorunları çözüldü. Bundan sonra Talas'taki eski yapıların birçoğu değişmiş olacak. Amaç sadece yerinde dönüşüm değil; arsa üzerinde sitelerin olduğu, yolların genişlediği, yeşil alanın arttığı, jeneratörlü, daha nitelikli binaların yapılması."
"Tarihi eserlere sahip çıkıyoruz"
"Tarihi eserlerin olduğu bölgelere sahip çıkıyoruz. Talas'ın en eski mahallerinden biri olan Tablakaya Mahallesinin açılışını bahara doğru yapacağız. Kırk yıldır burada alt yapı değişmemiş, doğalgazın olmadığı bir yerdi Alt yapı tamamen değişti, sokak sağlıklaştırması yapıldı. Aynı zamanda binaların dış yüzeylerin de yenileştirildi. Tablakaya Meydanındaki eski belediye binasının alt katını nikah salonu, üst katını kabul evi yaptık."
Sucuk ekmek Talas'ta da yenir
"Kınalar, düğünler ve çeşitli organizasyonlar için hazırladığımız Esma Hatun Kongre Merkezimiz var. Kayseri'deyiz ama Erciyes haricinde gidip sucuk-ekmek yiyebileceğimiz bir yer yoktu. Talas'ta sucuk ekmek satıyoruz. TOKİ'lerin yanı başında güzel bir tesis kurduk. Fayton için de güzel bir tesis oluşturduk. Mart ayından itibaren orası da tekrar faaliyete başlayacak."
7724 kütüphane hizmeti geliyor
"24 saat, 365 gün açık olacak. 8 bin metrekare alanda, bin 800 metrekare avlusu olan, dev ekranda dışarıda etkinlik yapılabilecek; kafeteryasında, restoranına 24 saat yaşam alanı olarak kullanılacak bir kütüphane. 30 civarında oda olacak. Bu odalarda öğrenciler çalışabilecek; dernekler, kulüpler toplantılarını yapabilecek. Temeli 2018 Nisan ayında atılacak, 2019'da da bitirilmiş olacak."
Bahçelievlere spor kompleksi müjdesi
"Yine Büyükşehir Belediyemiz ile belediyemizin yüzme havuzuna, bay -bayan fitness salonları olan bir merkez yapılıyor. Burası Bahçelievler Mahallesinde, şu anda kaba inşaatı bitmiş durumda, 2018'de de açılışı yapılmış olacak."
Kırsal alanlara da yatırım
"Kırsal alanda da sosyal tesis inşaatlarımız devam ediyor. Akçakaya'da havuzu olan bir sosyal tesis yaptık. Sakaltutan'da yine bir kültür evi projemiz var. Endürlük'te kabası biten bir sosyal tesisimiz daha var. güneş enerjisi santrali yaptığımız Süleymanlı Mahallesinde bir başka tesisimiz var. Bunların hepsi düğün salonu gibi organizasyonlarda kullanılabileceği gibi muhtar odalarının da olduğu; muhtarların gerek duyduğunda toplantı yapabileceği sosyal tesisler. Mengücek'te de bir sosyal tesis yapacağız." - KAYSERİ
Son Dakika › Güncel › Talas Belediye Başkanı Palancıoğlu 2017 Yatırımlarını Anlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?