Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği davası devam ediyor - Son Dakika
Güncel

Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği davası devam ediyor

İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği hakkındaki fesih davası, provokatif sözler nedeniyle mahkeme salonu önünden uzaklaştırılan bir grup tarafından protesto edildi. Duruşma 6 Mayıs tarihine ertelendi.

08.01.2024 13:15  Güncelleme: 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GAYE ŞEYMA CAN

Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği (TTM) hakkında "hukuka ve ahlaka aykırılık" gerekçesiyle açılan fesih davasına bugün İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya izleyici olarak katılan ve derneğin kapatılmasını isteyen eski AKP Milletvekili Metin Külünk'ün de bulunduğu bir grup duruşma sonrası provokatif sözler söyledikleri gerekçesiyle polis ve güvenlik güçleri tarafından mahkeme salonu önünden uzaklaştırıldı. Duruşma 6 Mayıs tarihine ertelendi.

İstanbul Beyoğlu'nda faaliyet gösteren Tarlabaşı Toplumu Destekleme Derneği hakkında, "hukuka ve ahlaka aykırılık" gerekçesiyle açılan fesih davasına, İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bugün devam edildi.

Davanın 7'inci duruşmasına İçişleri Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekilleri ve TTM vekilleri katıldı. Duruşmaya dernek gönüllülerinin yanı sıra derneğin kapatılmasını isteyen aralarında eski AKP Milletvekili Metin Külünk de bulunduğu bir grup izleyici olarak katıldı. Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delagasyonu da davayı takip etti. Mahkeme, talep edilen ek bilirkişi raporunun geldiğini bildirdi.

"SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI BAĞLAMINDAN KOPARILDI"

Dernek avukatı Sermin Cansu Demir, sosyal medya paylaşımlarının bağlamından koparıldığını savunarak, Birleşmiş Milletler Çocuk Komitesi'nin Türkiye hakkındaki raporunda; "Çocuk haklarını savunan STK'ların üzerinde baskılar sona erdirilmeli" ifadelerine yer verildiğini belirtti.

"CİNSEL YÖNELİME DAİR DEĞİŞİKLİKLER KABUL EDİLEMEZ"

Dava sonucunda verilecek karardan etkilenme ihtimali olduğunu düşünen ve bu nedenle davaya müdahil olmak isteyen Hüseyin Hacıoğlu isimli kişinin avukatı, cinsel yönelime dair değişikliklerin kabul edilemez olduğunu ifade etti ve müdahillik taleplerinin kabul edilmesini istedi. Avukat, ayrıca Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi Özlem Doğan'ın da tanık olarak dinlenilmesini istedi.

DURUŞMA 6 MAYIS'A ERTELENDİ

Mahkeme, dernek hakkında devam eden soruşturma dosyalarının akıbetlerinin sorulmasına karar vererek, duruşmayı 6 Mayıs 2024 tarihine erteledi.

Duruşma çıkışında aralarında eski AKP Milletvekili Metin Külünk'ün de bulunduğu bir grup ile dernek üyesi ve gönüllüleri arasında mahkeme salonu önünde tartışma yaşandı. Külünk'ün da aralarında bulunduğu grup, dernek üyeleri ve gönüllülerine sözlü saldırıda bulundu. Gruptan bir kişi ise kendilerini uzaklaştırmaya çalışan polis memuruna hakarette bulunarak, TTM üyelerine karşı sözlü tacizlerini sürdürdü. AKP'li grup, adliyede görevli polis memurları ile güvenlik görevlileri tarafından mahkeme önünden uzaklaştırılırken, Özlem Doğan'ın da dernek üyelerine bağırarak parmak sallayıp tehdit ettiği görüldü.

"TARLABAŞI TOPLUM MERKEZİ KAPATILAMAZ"

Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapan TTM Gönüllüsü Naci Emre Boran, şöyle konuştu:

"Bugu¨n burada Tarlabas¸ı Toplumunu Destekleme Dernegˆi -bilinen adıyla Tarlabas¸ı Toplum Merkezi'ne- 'hukuka ve ahlaka aykırılık' gerekçesiyle açılan 'derneğin feshi' davasının 7. durus¸ması için bir aradayız. Yaklas¸ık 2,5 yıldır hukuksuz ve hiçbir gerekliği olmayan iddialarla biz, c¸ocuk ve insan hakları mücadelesi verenleri, hak ihlallerine karşı duranları, ses çıkaranları, Tarlabas¸ı'nda ve dünyada başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanıp bunun için emek veren bizleri susturmaya ve korkutmaya çalışıyorlar. Neşenin, saygının, umudun ve nezaketin her an hissedildiği Tarlabas¸ı Toplum Merkezi'nin, bahsi geçen suçları işlemediği bu suçları yoktan var edenler tarafından dahi biliniyor olmasına rağmen, TTM yine bu asılsız suçlamalar nedeniyle kapatılma tehdidi altındadır. Fakat bu suçları yoktan var edenler, şunu da bilmelilerdir ki; TTM yalnızca bir taş duvardan ibaret değildir. TTM insan haklarının ihlal eden ve tu¨m kırılgan gruplara yas¸amın her alanını daraltmaya c¸alıs¸anlara kars¸ı, hergu¨n kendisini de umudunu da bu¨yu¨tmektedir. 17 yıldır Tarlabas¸ı'ndaki tu¨m kırılgan grupların ihtiyac¸ duydugˆu gu¨venli alanı Tarlabas¸ı'nda yas¸atmaya c¸alıs¸an bizler, hak ihlallerine ve s¸iddete maruz bırakılan c¸ocukların, kadınların ve LGBTI·+ların yas¸amlarını savunmak, bir arada yas¸amı ve dayanıs¸mayı bu¨yu¨tmek ic¸in, bir kez daha yineliyoruz; Tarlabas¸ı Toplum Merkezi Kapatılamaz!"

Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği davası devam ediyor
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği davası devam ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement