Adana'da kendilerini polis, cumhuriyet savcısı ve askeri personel olarak tanıtarak dolandırıcılık yaptığı iddia edilen 5'i tutuklu 12'si firari 83 kişi hakkında 3 yıldan 181 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda, Adana Emniyet Müdürlüğünce yürütülen soruşturma kapsamında 25 Temmuz 2017'de Adana merkezli Adıyaman, Ankara, Elazığ, Kırklareli, İstanbul, İzmir, Sivas ve Şanlıurfa ile bu illere bağlı 6 ilçede telefonla dolandırıcılık yapan 5 ayrı çeteye yönelik operasyonla ilgili soruşturma tamamlandı.
Soruşturma aşamasında tutuklanan 42 kişiden 37'si ara kararla tahliye edilirken, cumhuriyet savcısı 5'i tutuklu 12'si firari 83 şüpheli hakkında "Kişinin kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta, kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurumlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle dolandırıcılık ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından iddianame hazırladı.
Şüphelilerin 3 yıldan 181 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianame Adana 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 33 kişinin müşteki olarak bulunduğu iddianamenin giriş bölümünde sanıkların telefon açtıkları kişileri nasıl dolandırdıkları anlatıldı.
Sanıkların, dolandırıcılık olaylarında, üçüncü şahıslar adına bilgileri dışında açılmış "açık hat" olarak bilinen SIM kartları kullandıkları ifade edilen iddianamede, bu kartların takılı olduğu telefonlarla vatandaşları arayıp kendilerini polis, cumhuriyet savcısı ve askeri personel olarak tanıttıkları belirtildi.
İddianamede, sanıkların telefon açtıkları kişilere "Sizin kimlik bilgileriniz PKK terör örgütü tarafından kopyalanmış, kimlik bilgileriniz üzerinden örgüte para aktarılıyor. Adınız FETÖ/PDY'ye karışmış, biz sizin düzgün bir vatandaş olduğunuzu biliyoruz. Biz bu şahısları yakalamak için savcılıkla irtibatlı olarak operasyon yapacağız. Ancak sizin bize yani devlete yardımcı olmanız gerek, yardımcı olmazsanız başınız belaya girer. Size terörden işlem yapılır, uzun yıllar hapis yatarsınız." diyerek korkuttukları sonra da ikinci aşama olarak dolandırıcılık olayına geçtikleri anlatıldı.
Sanıkların, dolandıracakları kişileri korkuttuktan sonra da "Operasyon çok gizli bu konudan eşiniz dahil kimseye bilgi vermeyin. Hemen evden çıkın ve bizim söylediklerimizden başka bir şey yapmayın aksi halde operasyonu mahvedersiniz" diyerek hileli sözlerle vatandaşları bankalara, PTT şubelerine yönlendirerek temin ettikleri hesaplara havale yaptırdıkları kaydedildi.
Şüphelilerin ayrıca altın veya paraları poşet içinde kendi alabilecekleri park, bahçe, cadde ve sokakta bir yerlere bıraktırmak ya da vatandaşların evlerine gönderdikleri elemanları aracılığıyla aldırtarak dolandırıcılık yaptıkları da aktarıldı.
Sanıkların dolandırıcılık olaylarında gizliliğe son derece önem verdikleri de anlatılan iddianamede, genellikle takma isimler kullandıklarına işaret edildi.
Yapılan teknik ve fiziki takip sonucunda beş ayrı grup örgütün tespit edildiği belirtilen iddianamede, bu çetelerin de birbiriyle bağlantılı olduğu vurgulandı.
İddianamede, yapılan teknik ve fiziki takipte sanıkların Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi merkezli olarak hareket ettikleri de aktarıldı.
Polisin yaptığı tespitte sanıkların 10 kişiyi 500 bin lira dolandırdığı, düzenlenen operasyon sayesinde de 30 vatandaşın ise 2 milyon lirasının alınmasının engellendiği kaydedildi.
Sanıklar önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.
Son Dakika › Güncel › Telefonla Dolandırıcılık Çetesi' Şüphelilerine Dava - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?