Türk Dünyasının Gençleri Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Türk Dünyasının Gençleri Bir Araya Geldi

Türk Dünyasının Gençleri Bir Araya Geldi

Türk Dünyasının gençleri "Dilde, Fikirde, İşte Birlik" sloganıyla bir araya geldi.

17.03.2014 11:34

2013 yılında Eskişehir'de başlayan Türk Dünyası Gençlik Buluşması kapsamında gerçekleştirilen "10 Bin Kardeş El Ele" gecesi dün akşam Haliç Kongre Merkezi'nde Bosna'dan Özbekistan'a binlerce Türk gencini bir araya getirdi. Geceye Türkiye'nin yanı sıra Karadağ, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek, Yunanistan, Kırım, Bulgaristan ve Azerbaycan'dan bakan ve milletvekili düzeyinde temsilciler de katıldı. Büyük kültür buluşmasına Saraybosnalı, Azerbaycanlı, Özbekistanlı, Kırımlı ve Türk sanatçılar da şarkılarıyla renk kattı. Gençler Türkçe şarkıları hep bir ağızdan söyledi.

Türk Dünyası Gençlik Buluşmaları kapsamında düzenlenen "10 Bin Kardeş El Ele" gecesinde Balkan ülkelerinden, Kırım'dan, Azerbaycan'dan, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gençler bir araya geldi. Eskişehir Valiliğinin ev sahipliğinde düzenlenen geceye; Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Karadağ Başbakan Yardımcısı Rafet Hüsoviç, Yunanistan Milletvekili Ahmet Hacıosman, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ve Kosova Çevre Bakanı Mahir Yağcılar ve pek çok üst düzey ülke temsilcisi katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, el ele, gönül gönüle bir arada olmanın heyecanı içinde olduklarını ifade ederek; Sağduyusu ile önyargıları yıkan atalarının izinde yürüyen gençliğimiz, sevgi şehri Eskişehir'de buluştu. Sevgimiz sınırlarımızı aşıp kardeşlerimize ulaştı. Yaptığımız her işte iyilik ve güzellik için girdiğimiz her yarışta Yunus Emre, Mevlana misali insanlar sizlere eşlik eder. Bu gece bu kardeşlerimiz ile beraber tek bir yürek olmak bizler için gurur verici" dedi.

Kosova Cumhuriyeti Çevre ve Alan Bakanı Mahir Yağcılar ise böyle anlamlı bir gecede gençlerin bir arada olmasının anlamlı olduğunu ifade ederek; "sevgiyi, dostluğu, kardeşliği öğrenmek gelecek için önemlidir. Bugün olduğu gibi yarın da bu kardeşler el ele olmalıdır. Ben bir devlet adamı olarak her zaman yanımızda bir dostun varlığını hissettiğimizi ifade etmek istiyorum, bu dost Türkiye Cumhuriyeti'dir" şeklinde konuştu.

"Bu gençler bizim de evlatlarımız"

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı dünyanın en kapsamlı projelerinden biri olan Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında Özbekistan, Bosna, Azerbaycan, Arnavutluk ve pek çok ülkeden gençlerin birbirlerini tanıma fırsatı bulduğunu ifade etti. Avcı; "Bu gençler birbirlerinin ülkelerini ziyaret ederek aslında tarihlerinin, kültürlerinin birbirlerine ne kadar yakın olduğunu fark ettiler. Bugün buraya gelen bu çocuklar evlerine döndüklerinde bu deneyimlerini çevreleri ve aileleri ile paylaşacaklar. Ülkeler arasındaki mesafe gönüller ile kapanacak. Birbiriyle kardeş olan bu gençler bizlerin de evlatlarıdır. Birbirleri ile el ele, gönül gönüle bir arada olan gençlerimiz ile beraber olmak bizler için de gurur vericidir" dedi.

"10 Bin Kardeş El Ele" gecesinde, Bosna-Hersek ve Balkan ülkelerinin sınırlarını aşarak sesi, dünya sahnelerinde tanınmaya başlayan Saraybosnalı solist Amira Medunjanin Boşnakça seslendirdiği parçalar ile gençlere duygusal anlar yaşattı. Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin "Çırpınırdı Karadeniz" şarkısını tüm salonla beraber söyledi. Türk Halk Müziği repertuarına derlemeleri ile kaynak sağlayan Türk Halk Müziği'nin değerli sanatçısı olan Esat Kabaklı'nın seslendirdiği türkülere gençler de eşlik etti. Popüler Özbek müziğinin sevilen sanatçılarından Gülzoda Khudoynazarova ve Kırım kültürünün müzik elçisi sanatçı Selma Agat da geceye şarkılarıyla, türküleriyle renk kattılar.

Geceye katılan isimler arasında Karadağ Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Feyziç ve Karadağ Heyeti, Kosova milletvekilleri ve Başkonsolos, Makedonya Türk Demokrat Parti Genel Başkanı Dr. Kenan Hasip, Makedonya Heyeti ve Makedonya İstanbul Başkonsolosu yer aldı. Bunun yanında Bosna Hersek Federasyonu Kültür ve Spor Bakanı Salmir Kaplan, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Bulgaristan Hürriyet ve Şeref Partisi Kurucu Başkanı Kasım Dal ile Kırım Milli Tatar Meclisi Başkan Yardımcısı Aslan Ömer Kırımlı geceye katılanlar arasındaydı.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hakkında

2010 yılında İstanbul'da düzenlenen "Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 10.Zirve Toplantısı" sırasında TÜRKSOY tarafından önerilen "Türk Dünyası Kültür Başkenti" uygulaması oy birliği ile kabul edildi. Türk dili konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkiler kurarak, ortak Türk kültürünü, dilini, tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini araştırarak ortaya çıkarmak, geliştirmek, korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve kalıcı kılmak adına kurulan Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamasının 2012 temsilcisi Astana, 30 Kasım 2012 Kapanış Töreni ile 2013 temsilciliğini Eskişehir'e devretti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türk Dünyasının Gençleri Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement