Türkiye Jeotermal Zengini, Kullanım Fakiri - Son Dakika
Güncel

Türkiye Jeotermal Zengini, Kullanım Fakiri

Türkiye, dünyada jeotermal zenginliği ile 7. sırada yer alıyor, ancak jeotermal kaynak potansiyelinin ancak yüzde 12'sini kullanabiliyor.

28.04.2014 09:30  Güncelleme: 08:01

Türkiye, dünyada jeotermal zenginliği ile 7'inci sırada yer alıyor, ancak jeotermal kaynak potansiyelinin ancak yüzde 12'sini kullanabiliyor

Geçen yılın Şubat ayında 362 milyon 960 bin kilovatsaat elektrik ithalatında bulunan Türkiye'nin, bu yılın aynı ayında 803 milyon 324 bin kilovatsaat elektrik ithal etmesi dikkat çekerken; doğal gaz arzında da son 10 yılda yüzde 91 oranında artış yaşandığı tespit edildi. Türkiye'de 2018 yılına kadar 1 milyon konutun alternatif enerji kaynaklarından jeotermal enerji ile ısıtılmasının hedeflendiğini belirten Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurdan Yıldırım Özcan, hedefe ulaşıldığı takdirde 32 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğün sağlanabileceğini hatırlattı.

-KAPASİTEMİZİ KULLANAMIYORUZ-

Türkiye'nin jeotermal kaynak potansiyelinin ancak yüzde 12'sini değerlendirebildiğini belirten Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurdan Yıldırım, jeotermal yatırımlarının artmasının hem çevreye hem de ekonomiye büyük katkılar sağlayacağını söyledi. Yıldırım şu bilgileri verdi:

"Türkiye, dünyada jeotermal zenginliği ile 7'inci sırada yer alıyor ve ısıtmada ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayabilecek potansiyelinin olduğu biliniyor. Türkiye Jeotermal Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre de Türkiye 60 bin megawatlık bir jeotermal ısı potansiyeline sahip. Bugün 100 bin konutun jeotermalle ısıtılması neredeyse 200 milyon metreküp doğalgaza eşdeğer. Yani jeotermal konut ısıtması ile doğalgaz konut ısıtması bedellerini karşılaştırdığınız zaman jeotermal enerjinin doğalgaza göre ısınmada yüzde 42 oranında daha ekonomik olduğu görülmekte. Ayrıca 100 bin konutun jeotermal ile ısıtılması halinde ise 600 bin motorlu aracın egzos emisyonu açısından trafikten men edilmesine eşdeğer karbondioksit azalması söz konusu. 2014-2018 dönemi Türkiye'nin Jeotermal Değerlendirme Projeksiyonu'na göre 2018 yılına kadar 1 milyon konutun jeotermal enerji ile ısıtılması hedefleniyor. Bu projeksiyona göre jeotermalin elektrik üretimi, konut ve termal tesislerde ısıtma ile termal turizm gibi alanlarda kullanılması için 5,53 milyar dolarlık yatırım hedeflendi. Buna karşılık 32 milyar dolarlık ekonomik büyüklük sağlanması hedefleniyor."

-İZMİR'DE 5 KAT FAZLA KONUT ISITILABİLİR-

İzmir'in mevcut potansiyelini de değerlendiren Nurdan Yıldırım, şehrin mevcut potansiyeli ile 5 kat fazla konutun ısıtılabileceğini söyledi. Yıldırım, "İzmir'de jeotermal enerjinin yüzde 59 gibi büyük kısmı konut ısıtmaya yönelik kullanılmakta. İlde yapılan yatırımlar ve jeotermal enerji potansiyeli temel alındığında, potansiyelin yaklaşık yüzde 60'ından yararlanıldığı ve mevcut elektriksel üretim potansiyelinin ise henüz değerlendirilmediği görülmekte. İzmir'deki jeotermal kaynaklar sıcaklık açısından çeşitlilik göstermektedir. Balçova ve Narlıdere'deki kaynakların gelecekte 100 bin konutu ısıtmaya yetebilecek bir potansiyele sahip olduğu belirlendi. Çeşme'deyse 9 bin konutluk potansiyel mevcut olmasına karşın şu an için kullanılamamakta. Seferihisar, Balçova ve Dikili kaynakları ise elektrik üretimi için uygundur. İzmir ilinde mevcut jeotermal alanlardaki jeotermal potansiyelin kullanılır hale gelmesi ile birlikte, 5 kat fazla konutun ısıtılabileceği görülmekte" dedi.

-JEOTERMAL ENERJİ NERELERDE KULLANILIYOR-

-Evsel ve bölgesel ısıtma

-Tarımsal uygulamalar (sera ısıtması, toprak ısıtma)

-Su ürünleri sektöründeki uygulamalar

-Endüstriyel uygulamalar (proses sıcak suyu sağlama, ürün kurutma)

- Termal turizm

-Kar eritme

Türkiye Jeotermal Derneği'nin yapmış olduğu araştırmaya göre ülkemizde jeotermal enerji ile ısıtılabilecek potansiyel yerleşim birimleri ve kapasiteleri şöyle:

Ege'de

- Denizli ve civarı 120 bin konut

- Aydın ve civarı 120 bin konut

- Balıkesir ve civarı 25 bin konut

-Afyonkarahisar ve civarı 50 bin konut

- Manisa ve Turgutlu 40 bin konut

- Salihli 30 bin konut

- Alaşehir 15 bin konut

- Kütahya ve civarı 25 bin konut

- Nazilli 25 bin konut

-Dikili ve Bergama 25 bin konut

- Aliağa 15 bin konut

Diğer İller

- Çanakkale ve civarı 15 bin konut

-Bursa ve civarı 75 bin konut

- Bolu ve civarı 10 bin konut

- Yozgat ve civarı 25 bin konut

- Sivas 20 bin konut

- Bingöl 20 bin konut

- Erzurum 10 bin konut

- Şanlıurfa 20 bin konut

- Kırşehir 20 bin konut.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Türkiye Jeotermal Zengini, Kullanım Fakiri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement