Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliğinden Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliğinden Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş, Türkiye'nin 99 yıllık geçmişinde çok önemli kazanımlar elde ettiğini belirterek, Cumhuriyet'e sahip çıkma, bu yeni dönemdeki kazanımları güçlendirme ve ülkeyi ileriye taşıma kararlılığının bugün de sürdüğünü söyledi.

28.10.2022 18:11  Güncelleme: 19:35

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş, Türkiye'nin 99 yıllık geçmişinde çok önemli kazanımlar elde ettiğini belirterek, Cumhuriyet'e sahip çıkma, bu yeni dönemdeki kazanımları güçlendirme ve ülkeyi ileriye taşıma kararlılığının bugün de sürdüğünü söyledi.

Büyükelçi Göktaş'ın ev sahipliğinde, Cumhuriyet'in 99'uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Roma'daki Parco dei Principi Oteli'nde resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyona, Vatikan Devletler ve Uluslararası Kuruluşlarla İlişkiler Sekreteri (Dışişleri Bakanlığı) İkili İlişkilerden Sorumlu Müsteşar Monsenyör Miroslaw Stanislaw Wachowski, Vatikan Protokol Şefi Monsenyör Joseph Murphy, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, ABD'nin Vatikan Büyükelçisi Joe Donelly, Avustralya'nın Vatikan Büyükelçisi Chiara Porro'nun yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye ve Vatikan milli marşlarının çalındığı törende konuşma yapan Büyükelçi Göktaş, "29 Ekim 1923 bizler için önemli bir tarihtir. Benim için, bizler için, çok sevdiğimiz Cumhuriyet'imizin 99'uncu yılını, Vatikan nezdinde ülkemizin Büyükelçisi olarak görev yaptığım esnada kutlamak apayrı bir gurur kaynağıdır." dedi.

Türkiye'nin geride bıraktığı 99 yıl boyunca çok önemli kazanımlar elde ettiğini dile getiren Göktaş, "Milletimizin ve yöneticilerimizin, Cumhuriyet'e sahip çıkma, bu yeni dönemdeki kazanımları güçlendirme, ülkemizi her alanda daha ileriye taşıma kararlılığı, dün olduğu gibi bugün de aynen devam etmektedir." diye konuştu.

Türkiye ile Vatikan'ın 1960'tan itibaren diplomatik ilişki içerisinde olduğuna değinen Büyükelçi, şunları söyledi:

"Ülkelerimiz, dünyamızı ilgilendiren temel konuların çoğunda görüş birliği içerisindedir. Türkiye ve Vatikan, çevrenin korunması, iklim değişikliği, göç meselesi ve dini özgürlükler gibi konularda aynı hassasiyetleri paylaşmaktadır. Dinleri terörle özdeşleştirmenin de insanların dini kimliklerinden dolayı adeta düşman gibi görülmelerinin de kabul edilemez olduğunu vurguluyoruz. Antisemitizme, Hristiyanofobiye karşı olduğumuz gibi, İslamofobiyi ve İslam düşmanlığını da kaygı verici bir olgu olarak değerlendiriyoruz. Ülkeler, halklar, dinler ve kültürler arası ilişkilerde, çatışmanın değil karşılıklı saygının esas alınması gerektiğini savunuyoruz."

-"Terörün her türüne karşı olduğumuzu her fırsatta vurguluyoruz"

Büyükelçi Göktaş, Türkiye'nin zorlu bir coğrafyada bulunduğuna dikkati çekerek, "Bölgemizdeki ülkelerde yaşanan savaşların, çatışmaların ve terörün, halklar üzerinde nasıl yıkıcı bir etkisi olduğunu yıllardır yakinen müşahede ediyoruz. Terörün her türüne karşı olduğumuzu her fırsatta vurguluyoruz. Bir terör örgütüyle mücadele adına başka bir terör örgütüne destek vermenin yanlış olduğunu, müttefiklerimize her fırsatta hatırlatıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Ülkemizin çabaları, Vatikan'da da ilgiyle izleniyor"

Ukrayna ile Rusya arasında çatışmanın başlaması akabinde Avrupa'nın göbeğinde yaşanan savaşta Türkiye'nin uzlaşı zemini bulunması için yoğun çaba harcadığını aktaran Göktaş, şu değerlendirmede bulundu:

"Ülkemizin bu yöndeki çabalarının, Vatikan tarafından da ilgiyle izlendiğinin bilincindeyiz. Papa Franciscus, mayıs ayında beni özel olarak kabulü esnasında, Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın yapıcı rolünü, barışın tesisine yönelik çabalarını takdirle karşıladığını açıkça ifade etmiştir. Savaş ortamına rağmen Ukrayna ve Rusya arasında İstanbul'da imzalanan tahıl koridoru anlaşması, tüm dünya için müspet bir gelişme olmuştur."

Vatikan Büyükelçisi olarak görev yaptığı dört yıllık bu zaman zarfında, diplomasinin ve şahsi dostlukların ilişkileri güçlendirmede kilit rol oynadığını bir kez daha yakinen müşahede ettiğini anlatan Göktaş, "29 Ekim vesilesiyle, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyetimizin kuruluşuna katkı sağlamış tüm ecdadımızı minnetle yad ediyorum. Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun." dedi.

Büyükelçi Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet Bayramı mesajını da okudu.

Resepsiyonda davetlilere, Türk ve İtalyan mutfağından lezzetler ikram edildi.

Türkiye\'nin Vatikan Büyükelçiliğinden Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliğinden Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement