Ukrayna'da kriz giderek derinleşirken başkent Kiev'de yönetimin değişmesi ardından yeni gösterilerin merkezi Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Rusya'nın askeri müdahale hazırlığında olduğu iddia edildi. Kiev yönetiminin Kırım özel temsilcisi Sergey Kunitsın,""Kırım'da Rusya'nın 'askeri işgale" başladığını öne sürdü. Ukrayna Parlamentosu'nun yeni başkanı ve devlet başkanlığını görevini vekaleten yürüten Aleksandr Turçinov, "Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmek istediğini" öne sürerek, "Abhazya senaryosunun yinelendiğini" savundu. Turçinov, Rusya'ya derhal askeri birliklerini Kırım'dan çekme çağrısına bulundu.
Kırım Özerk Cumhuriyeti'de silahlı kişiler parlamento dahil kilit kamu binalarını kontrol altına alırken, yarımada sivil uçuşlara da kapandı. Ukrayna sınır güvenliği, Rusya'ya ait 10 helikopterin Kırım üzerindeki Ukrayna hava sahasına girdiğini ve 30 Rus savaş gemisinin Sevastopol'deki Rusya üssünde hazır duruma getirildiğini bildirdi. Rus tanklarının da Kırım'ın başkenti Simforopol'e doğru ilerlediği belirtildi. Bu arada okyanus ötesinden konuyla ilgili açıklama geldi. ABD Başkanı Barack Obama, "Ukrayna'nın egemenliğine yönelik her türlü ihlalin istikrarsızlığın derinleşmesine yol açacağını" söyledi. Washington'ın, "Ukrayna'ya yönelik her türlü askeri müdahalenin bedelinin ödeneceğine" dair uluslararası toplum ile birlikte garanti verdiğini belirten ABD'li lider, "Ukrayna halkı kendi geleceğini bağımsız olarak belirleme hakkına sahip" dedi.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın, Kiev'de Başbakanlığa atanan Arseni Yatsenyuk ile telefonda konuşarak Washington'ın konuyla ilgili desteğini ilettiğini söyleyen Obama, Moskova ile de Ukrayna'daki durum hakkında diyalog kurmaya devam edeceklerini kaydetti. Ukrayna Parlamentosu, Birleşmiş Milletler'e Kırım'daki durumu değerlendirmek için olağanüstü toplanma çağrısı yaptı. ABD Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Powder, BM'nin Kırım'daki durumun çözümüne yönelik arabulucuk yapması teklifinde bulundu.
Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin ise, Moskova'nın "Kırım'da arabuluculuğun dayatılmasına karşı olduğunu, konuyla ilgili Kırım yönetimine başvurulması gerektiğini" söyledi.
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki son durum ile ilgili İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile telefonda görüştü. Kremlin basın servisinden yapılan açıklamaya göre, telefon trafiğinde Ukrayna'da yaşanan krizdeki son gelişmeler tartışıldı. Şiddetin daha fazla tırmanmaması ve durumun biran önce normalleşmesine ise özel vurgu yapıldı. Açıklamada ayrıca tarafların kişisel temaslara devam edilmesi ve dışişleri bakanlıkları arasında işbirliğinin yoğunlaştırılmasına karar verildiği belirtildi.
BARIŞ VE HUZUR GÖZ ARDI EDİLMEYECEK
Kremlin İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu Başbakanı Sergey Aksenov'un, Rusya devlet Başkanı'ndan sınırları içerisinde barış ve huzurun korunması için yardım isteğinin göz ardı edilmeyeceğini söyledi. Rus haber ajansı Ria Novosti'de yer alan habere göre Kremlin İdaresi, "Rusya bu isteği göz ardı etmeyecektir" açıklamasını yaptı. - Kiev
Son Dakika › Güncel › Ukrayna İçin Putin ile Telefon Trafiği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?