Yatağan'da 446 Günlük Eylem - Son Dakika
Güncel

Yatağan'da 446 Günlük Eylem

Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde özelleştirme karşıtı 446 gün boyunca eylem yapan enerji ve maden işçileri, çeşitli protestolarla ülke gündemine geldi.

06.12.2014 14:21  Güncelleme: 15:27

Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde özelleştirme karşıtı 446 gün boyunca eylem yapan enerji ve maden işçileri, çeşitli protestolarla ülke gündemine geldi.

27 Ağustos 2013 tarihinde Yatağan- Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ve Maden ocaklarının satış ilanının Resmi Gazetede yayımlanması ardından başlayan eylemlerde iki kez Muğla'ya gelen dönemin Başbakanı Erdoğan'a ulaşmaya çalışan işçiler ile polis arasında arbede çıkmış, çok sayıda işçi gözaltına alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü geçiş güzergahında kendisine ulaşmak isteyen işçiler nedeniyle Cumhurbaşkanının konvoyu köy yoluna saparak yön değiştirmiş, işçiler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önüne baret bırakıp meclisin dikmen kapısında basın açıklaması yaparak bir ilke imza atmıştı.

446 gün sonra öne çıkan eylemler şöyle:

TBMM DİKMEN KAPISI ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI

5 Aralık 2012 Yatağan Maden-iş ve Tes-iş sendikaları şube yönetimleri ve temsilciler ile birlikte özelleştirmeye karşı ortak mücadele kararı alarak kamuoyuna duyuruda bulunuldu.

* 21 Aralık 2012 tarihinde İzmir'in Selçuk İlçesine bağlı Şirince köyünde "kıyamet dünyanın, özelleştirme işçinin sonudur" eylemi yapan enerji ve maden işçileri, Türkçe ve İngilizce olarak hazırladıkları basın bildirilerini dağıtarak tüm dünyanın ilgisini üzerlerine çekti.

* 9 Temmuz 2013 Milas ilçesinde yürüyüşte posta güvercini ile hükümete temsili haber salma eylemi gerçekleştirdi.

* 16 Eylül 2013 tarihinde Yatağan Termik Santrali önünde direniş çadırı kuran enerji ve maden işçileri, kesintisiz nöbete başladı. * 24 Eylül 2013 Milas'ta bulunan Sodra dağında bir basın açıklaması yaparak hükümete "bizi dinlemeniz için illa ki dağa mı çıkmamız lazım" mesajı verildi.

* 29 Eylül 2013 özelleştirmeye karşı toplanan 60 bin imza posta yolu ile meclise gönderen işçiler, 7 Ekim 2013 Büyük Ankara yürüyüşünü başlattı. Ankara'ya ulaşan işçiler önce Enerji Bakanlığı giriş kapısına baretlerini astı ardından TBMM Dikmen kapısı önünde bir basın açıklaması yaparak bir ilke imza attı.

Ankara yürüyüşünün ardından 25 Kasım 2013 tarihinde AK Parti Muğla İl Başkanlığına, 26 Kasım 2013 te ise AK Parti Milas ilçe Binasına yürüyen işçilere polis müdahale etti, yaralanan çok sayıda işçi hastaneye kaldırıldı.

9 Aralık 2013 tarihinde Yatağan Termik Santrali önünde açlık grevi başlatan işçiler, bu eylemlerini 30 Aralık tarihine kadar sürdürdü. 24 Ocak 2014 tarihinde tüm yasal izinlerini almalarına karşın işçilerin Ankara yürüyüşü Yatağan ilçe çıkışında polis tarafından engellenmiş ve işçiler aynı gün gece sabaha kadar yürüyerek Muğla'da bir basın açıklaması yaparak dağıldı.

KEFEN GİYDİLER

İşçiler 2 Mart 2014'deki eylemde; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Muğla mitinginde seslerini duyurmak isteyen işçilere polis müdahale etti ve yaklaşık 150 kişi gözaltına alındı.

10 Nisan 2014 tarihinde Ankara'daki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde Basın Açıklaması yaptıktan sonra Kurtuluş Parkı nöbet tutmaya başlayan işçilere polis müdahalesinde çok sayıda işçi yaralandı. 30 Nisan 2014 tarihinde Ankara Maliye Bakanlığı önünde kefen giyip kendilerini zincirleyen enerji maden işçileri polis müdahalesiyle dağıtıldı.

CUMHURBAŞKANI KONVOYU GÜZARGAH DEĞİŞTİRMİŞTİ

1 Mayıs 2014'te yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla "Özelleştirmeye Hayır Mitingi" düzenleyen işçiler, 18 Haziran 2014 tarihinde ikinci kez Muğla AK Parti İl binasına yürüyerek oturma eylemi yaptı.

5 Haziran 2014 tarihinde Muğla'ya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Bodrum'dan Muğla'ya geçeceği sırada yolu trafiğe kapatan işçiler nedeniyle konvoyun güzergah değiştirerek köy yoluna sapmak zorunda bıraktı.

6 Ağustos 2014 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçimi mitingi için Muğla'ya gelen dönemin Başbakanı Erdoğan ile görüşmek isteyen işçilere, polis müdahalesiyle 100 işçi gözaltına aldı.

30 Kasım 2014 tarihinden itibaren Yatağan Termik Santrali ve maden ocaklarında işçiler işyerini terk etmeme eylemi başlatarak işyerlerinin giriş ve çıkışlarını iş makineleri ile kapattı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yatağan'da 446 Günlük Eylem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement