Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Batman, Siirt ve Bitlis il ve ilçe ziraat odası başkanlarından oluşan heyet, Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bölge milletvekilleriyle elektrik ve desteklemelerde yaşanan sorunları görüştü.
Tarımsal sulama kullanılan elektrikte yaşanan sorunlara ve bundan kaynaklı destekleme ödemelerinin bloke edilmesine çözüm bulmak amacıyla Ankara'da temaslarda bulunan Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da bulunan 7 ilden gelen il ve ilçe ziraat odası başkanları, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile konuyu değerlendirdi.
Ankara, bölge milletvekilleriyle görüşen daha sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'u ziyaret eden başkanlardan oluşan heyet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da konuyu iletti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile bir araya gelen oda başkanları, destekleme ödemelerinin bloke edilmesinin bu yıl kuraklık, don, dolu afetleri yaşayan çiftçiyi mağdur ettiğini, destekleme ödemeleri üzerindeki blokenin kaldırılması, ödemelerin yapılmasını istedi.
ZİRAAT ODASI BAŞKANLARI NE İSTİYOR
Soruna çözüm bulunmasını bekleyen oda başkanları şu konulara dikkat çekti:
"Destekleme ödemelerinin bloke edilmesi, bu yıl kuraklık, don, dolu afetleri yaşayan çiftçiyi mağdur etti. Destekleme ödemeleri üzerindeki bloke kaldırılmalı, ödemeler yapılmalıdır. Üreticilerimizin hak ettiği destekleme ödemelerini alabilmeleri gerekir.
Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar, 2014 yılında yapılması gereken tarımsal destekleme ödemelerinin verilmemesi çiftçiyi zor durumda bırakır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (Dicle EDAŞ) pamuk ve mısırda 2013 yılı için dekar başına 90 lira olarak belirlediği elektrik bedeli yüksektir. Elektrik bedelleri düşürülmeli ve aşağı çekilmelidir.
Cazibe sulama olmadığı için fazla elektrik kullanılarak metrelerce yer altından su çekilmekte, sulama yapılmaktadır. Bu sulama şekli üretim maliyetlerini artırmaktadır. Çiftçimiz için büyük bir yük oluşturmaktadır.
Büyük miktarlara ulaşan elektrik borçları yapılandırılmalıdır. Bunlar yapılandırılmazsa, destekleme ödemeleri yapılmazsa önümüzdeki yılın üretimi tehlikeye girer.
Çitçimiz hasattan sonra yeni üretim dönemine hazırlanacak. Çiftçimiz hasatta ürünü toplamak ve biçmek için para harcayacak. Hasattan sonra da tarlasına kültürel işlemler yapacak, girdi kullanacak, yeni üretim sezonuna hazırlanacak. Bütün bunlar parayla olacak. Çiftçimize finansman olanağı oluşturmalı, destekleme ödemeleri yapılmalı ki gelecek yılın üretim sezonuna hazırlansın." - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Ziraat Odası Başkanlarının Ankara Temasları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?