15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü - Novi - Son Dakika
Güncel

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü - Novi

İsviçre, Brüksel, Almanya, ABD ve Sırbistan'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla etkinlikler gerçekleştirildi.

16.07.2017 05:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsviçre, Brüksel, Almanya, ABD ve Sırbistan'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla etkinlikler gerçekleştirildi.

İsviçre'de, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan 250 kişi anısına 250 hatim okundu.

Bern Merkez Camisi'ndeki mevlide, Türkiye'nin Bern Büyükelçisi İlhan Saygılı ile İsviçre'deki Türk sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Brüksel

AK Parti Brüksel Temsilciliği'ndeki 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programında, Gazi Abdil Muhsin Türkmen ve Gazi Fatih Zengin, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlattı.

Etkinlikte konuşan AK Parti Brüksel Temsilcisi Ruhi Açıkgöz, şehit ve gazilerin 15 Temmuz'da gösterdikleri kahramanlıkla tarihi değiştirdiklerini söyledi.

Programın ardından çok sayıda vatandaş, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği önünde buluşarak İstiklal Marşı okudu.

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay da vatandaşların yanına gelerek onlarla sohbet etti.

Almanya

Türkiye'nin Köln Başkonsolosluğundaki törende de şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu ve gıyabi cenaze namazı kılındı.

ABD

Türkiye'nin Chicago Başkonsolosluğu'nda düzenlenen etkinliğe, Chicago Başkonsolosu Umut Acar, Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal, Amerika Zekat Vakfı Başkanı Halil Demir, Orta Asya Verimlilik Araştırma Merkezi (Central Asian Productivity Research Center CAPRC) Başkanı Harry Lepinske, Amsterdam&Partners Hukuk Bürosundan John Martin, Pakistan'ın Chicago Başkonsolosu Faisal Tırmizi'nin yanı sıra çok sayıda yabancı misyon şefi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile vatandaşlar katıldı.

Başkonsolos Acar, 15 Temmuz'u "Türkiye'nin 11 Eylül'ü" olarak nitelendirdi.

Acar, 15 Temmuz gecesi yaşanan ihanet ve vahşeti kelimelerle ifade etmenin çok zor olduğunu söyledi.

Darbe girişimi sırasında yaşananları da özetleyen Acar, kanlı terör örgütü FETÖ'nün lideri Gülen'in Pensilvanya'da yaşadığını hatılattı.

Acar, Gülen'in iadesi ve terör örgütünün faaliyetlerinin kısıtlanması noktasında ABD'nin hiçbir somut adım atmadığını ifade etti.

Gülen'in ABD'de yaşamasının ötesinde örgütün, farkında olmayan Amerikalı vergi mükellefleri tarafından finanse edildiğini de dile getiren Acar, geçen sene Türkiye'de yaşananların, FETÖ'nün dünya ve ABD için ne kadar büyük bir tehlike olduğunu herkese gösterdiğini vurguladı.

Acar, ABD'nin Gülen'i iade etmediği gibi faaliyetlerini de kısıtlamadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bugün FETÖ üyeleri medyada ve sosyal medyada yarattıkları mağdur hikayeleriyle Türkiye'nin adını lekelemek için yoğun bir karalama kampanyası yürütüyor. Ben inanıyorum ki iki NATO müttefiki Türkiye ve ABD, gerek DEAŞ'ın gerekse FETÖ ve PKK'nın üstesinden gelmek için birlikte çalışmayı sürdüreceklerdir."

USCMO Genel Sekreteri Cemal de Türkiye'nin bölge ve Müslüman ülkeler için taşıdığı öneme dikkati çekti.

Darbe girişimini öğrendiği sırada yaşadıklarını anlatan Cemal, "Türkiye'yi, Suriye, Filistin, Somali, Irak, Rohingya ve dünyadaki tüm masum Müslümanların duaları korudu." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından davetliler, AA foto muhabirlerinin 15 Temmuz'da ve sonrasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergiyi gezdi.

Etkinliğe Türk bayraklarıyla süsledikleri limuzin araçlarıyla gelen Türk şoförler, kent merkezinde tur attı.

Chicago'nun simgelerinden ünlü Michigan Caddesi'nden de geçen konvoy çevredekilerin ilgisiyle karşılaştı.

Sırbistan

Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesindeki Novi Pazar'da düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında AA foto muhabirlerinin çektiği fotoğraflar sergilendi.

Novi Pazar Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele de Sırbistan'daki Boşnak siyasilerin yanı sıra Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Belgrad Koordinatörü Mehmed Bayrak katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da panele gönderdiği video mesajda, Novi Pazarlıları selamlayanrak, şunları kaydetti:

"Biz, Sırbistan'da yaşayan kardeşlerimizin, ülkemizi ne kadar sevdiklerini, Türkiye'de yaşanan olaylara ne kadar üzüldüklerini ve acımızı gönüllerinin derinliklerinde paylaştıklarını biliyoruz. Cesur Türk halkı, hain darbecilere karşı mücadele verirken, sizlerin de başta Novi Pazar olmak üzere, Sancak'ın farklı şehirlerinde demokrasi nöbetinde bulunduğunuzu asla unutmayacağız.

Bu nedenle halkın iradesine verdiğiniz desteğin Türk halkının hafızasında büyük bir yer edindiğini bilmenizi isterim. Bugün burada, demokrasi uğruna şehit olmuş vatandaşlarımızı da minnetle anıyoruz."

Çavuşoğlu, darbe girişiminin, Türkiye'ye, dost ve düşmanlarını tanıma fırsatı sunduğuna işaret ederek, Türkiye'nin, sivillere karşı ölümcül silahlar kullanmaktan çekinmeyen FETÖ mensuplarından arınmak için zor bir mücadele verdiğini kaydetti.

Darbe girişimini kınayan ilk ülkeler arasında yer alan Sırbistan'a teşekkürlerini ileten Çavuşoğlu, "FETÖ'nün, Sancak'a sığınmasını önleyeceğinizden hiç şüphemiz yok." dedi.

Novi Pazar'daki etkinliğe konuk olan 15 Temmuz gazisi İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Cengiz Demircan da yaşadıklarını anlattı.

Demircan, emniyet mensubu olmasına rağmen 15 Temmuz gecesine kadar silahsız insanların bu kadar cesur olabileceğine inanamadığını belirtti.

Boşnak Ulusal Konseyi (BNV) Başkanı Sulejman Ugljanin de Türk halkına yönelik her saldırının, Sancak'ta hüzün ve endişeye sebep olduğunu söyledi.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü - Novi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü - Novi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement