28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat dönemine ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan 103 sanığın yargılandığı davanın 84'üncü duruşması sona erdi.

21.04.2016 20:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

28 Şubat dönemine ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan 103 sanığın yargılandığı davanın 84'üncü duruşması sona erdi.

Davayı 18-19 Temmuz 2016'ya erteleyen mahkeme, dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in beyanının alınması için yeniden çağrı kağıdı çıkarılmasını kararlaştırdı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın ayrılmasının ardından sanıklar ile sanık ve müşteki avukatları söz aldı.

Sanıklardan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın avukatı Erol Aras, Ergenekon davasında Yargıtay 16. Ceza Dairesinin bozma kararını anımsatarak, "Genelkurmay Başkanının nerede yargılanacağı kanunlarda yazılı. Bu mahkemenin Genelkurmay Başkanını yargılama yetkisi yok. Bu davanın da diğer kumpas davalarıyla aynı zihniyette açıldığı, hukuki temelden yoksun olduğu açık. 2005'ten beri Türk yargısı ve istihbaratı kullanıldı." dedi.

Aras, 54. Hükümetin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in dinlenmesinden vazgeçilmesini ve davanın kısa sürede karara çıkarılmasını istedi.

Diğer bazı sanık avukatları da Yargıtay'ın, Ergenekon davasının temyizinde, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinde yargılanması gerektiği yönündeki kararını hatırlatarak, davanın, görevsizlik kararıyla Yargıtay'a gönderilmesini talep etti.

Sanık Çevik Bir'in avukatı Ümit Kara da bir buçuk yıldır Tansu Çiller'in dinlenmesini beklediklerini bildirerek, "Çiller'in dinlenmesi talebimizden vazgeçiyoruz." dedi.

Kara, davanın delilleri arasında bulunan ve bilirkişilerin "genel bütünlüğünün şüpheli, içindeki iki dokümanın bütünlüklerinin bozulduğu, adli bilişim açısından güvenilir olmadığı" raporu verdikleri CD5'teki evrakın çıktılarının dosyadan ayrılmasını talep etti.

Sanık Çetin Doğan da "Bence Tansu Hanım'ın söyleyeceği, olayları değiştirebileceği bir şey yok." ifadesini kullandı ve davanın karara çıkarılmasını istedi.

Müşteki avukatlarından Necip Kibar, davanın seyri açısından eski Çiller'in muhakkak dinlenmesi gerektiğini söyledi.

Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Levent Savaş, dosyaya gelen bilgi ve belgelere diyeceği olmadığını bildirdi, talepleri mahkemenin takdirine bıraktı. Savaş, "aleni iddia ve sözler konusunda da yetkili mercilere bildirimde bulunulmasını" istedi.

Ara kararlar

Mahkeme, beyanların alınmasının ardından ara kararını açıklamak üzere bir süre ara verdi.

Aranın ardından mahkeme, kararlarını açıkladı. Buna göre, eski Başbakan Tansu Çiller hakkında "tanık" sıfatıyla çağrılması için yeniden çağrı kağıdı çıkartıldı.

Duruşmada, 28 Şubat döneminde REFAHYOL Hükümetinin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın danışmanlığını yapan İlnur Çevik'in "tanık" olarak dinlenmesi için çağrı kağıdı çıkartılmasına karar verildi.

AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek ve müdahillik talebinde bulunan kişilerden Emine Bilir, Belkis Geyik, Fisun Sevinç ve Zehra Bilsen Elçi'nin davaya katılma talebinin kabulüne karar veren mahkeme, Nevin Yılmaz, Engin Yayla, Seyfullah Yücesoy, Ayşe Sümeyra Ünaldı ve İlhami Tekeçi'nin katılma taleplerini reddetti.

Mahkeme, 54. hükümet döneminde kurulan "Sürekli İzleme Merkezi", 56. hükümet döneminde kurulan "Başbakanlık Uygulamayı Takip Kurulu" ve 57. hükümet döneminde kurulan "Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu" toplantı ve karar tutanaklarının dijital ortamda istenmesi için Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğüne yazı yazılmasına karar verdi.

MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünden 1996-1997 yıllarına ilişkin ve suç tarihinden öncesi ve sonrasında Genelkurmay Başkanlığına gönderilen irticai tehditle ilgili istihbarat bültenlerinin ilgili kurumlardan istenmesini talep eden mahkeme, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ve 60. hükümetler döneminde yapılan MGK toplantılarında kararların alındığı toplantılara ait basın bildirilerinin ilgili birimlerden istenilmesini kararlaştırdı.

Milli Güvenlik Siyaset belgesinin 1995, 1996, 1997, 1998, 2003 ve 2004 yıllarına ait belgelerin CMK 125. Devlet Sırrı Niteliğindeki Belgelerin Mahkemece İncelenmesi maddesi gereğince istenilmesini kararlaştıran mahkeme, BÇG'nin 28 Şubat 1997'deki MGK kararlarının alınmasını sağladığı yönünde 1994-2000 yılları arasında hazırlanmış olan herhangi bir bilgi, belge ve istihbarat raporunun olup olmadığının MİT, İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığından sorulmasına hükmetti.

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu raporlarının TBMM'den istenmesini kararlaştıran mahkeme, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Salim Dervişoğlu'nun ifadelerinin İstanbul'da alınması için talimat yazılmasına karar verdi.

Mahkeme, 6 Mayıs 1997 tarihli Batı Harekat Konsepti ve 27 Mayıs 1997 tarihli Batı Eylem Planı nüshalarının kurallara uygun olarak arşivlenip arşivlenmediğinin sorulması için ilgili birimlere yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement