Albümleri Satmıyor Ama Dünyaya Sesleniyorlar" - Son Dakika
Yerel

Albümleri Satmıyor Ama Dünyaya Sesleniyorlar"

Dünya müzik tarihinde 1980'li yıllarda popülerliği tepe noktasına ulaşan "wave" tarzında müzik yapan She Past Away, sözleri Türkçe olmasına rağmen, Türkiye'den çok yurt dışında ilgi görüyor İlk ve tek albümleri Yunanistan'da basılan, Türkiye'deki albüm satışı 100'ü bile bulmayan grup, Almanya başta 13.

30.11.2014 12:01

EMRE UMURBİLİR - Dünya müzik tarihinde 1980'li yıllarda popülerliği tepe noktasına ulaşan "wave" tarzında Türkçe sözlü müzik yapan She Past Away grubu, Türkiye'den çok yurt dışında ilgi görüyor.

She Past Away, 2006 yılında kurulmasının ardından, 2010'da "Kasvetli Kutlama" adlı EP'lerini dijital ortamda satışa sunarak, dinleyiciyle buluştu.

The Cure, Joy Division, Sisters of Mercy gibi müzik endüstrisinde 1980'li yıllarda tepe noktasına ulaşan "new wave" ve alt türleri ile post punk tarzındaki gruplardan etkilenen grup, "yenilikçi müzikal yaklaşım"larının Avrupa'da dikkatleri çekmesiyle ilk albümlerini Yunanistan merkezli Fabrika Records'tan çıkarma fırsatı buldu.

"Belirdi Gece" adlı albümleri, 2012 yılı sonunda ilk olarak plak formatında 500 kopya basıldı ve kısa sürede tükendi.

Geçen sürede gördüğü ilgi üzerine, plak formatında iki kez daha 500'er kopya halinde yayınlanan albüm, ayrıca CD formatında yaklaşık 2 bin dinleyiciye ulaştı.

" Barış Manço'nun Japonya turnesinin minimal yansıması"

Grubun vokalisti Volkan Caner, AA muhabirine, plağın yayınlanmasıyla yurt dışından konser teklifleri geldiğini ve ilk yurt dışı konserini, Almanya'nın Leipzig kentinde düzenlenen ve alanında Avrupa'nın önde geleni olan "Wave-Gotik-Treffen" festivalinde verdiklerini söyledi.

İlk konserin ardından ilginin artarak devam ettiğini belirten Caner, şöyle konuştu:

"Birçok festivalde sahne alma şansı bulduk. Almanya ve İspanya'da turneye çıktık, Portekiz, İtalya, Yunanistan, Avusturya, Fransa, İsviçre, Belçika, Macaristan, Hollanda, İsveç ve İngiltere'de konser verdik. Güney Amerika'dan çok talep geliyordu. Ekim ayında Meksika'da iki gece sahne aldık, imza günü düzenledik. Meksika konserlerimiz, Barış Manço'nun Japonya turnesinin minimal yansımasıydı diyebiliriz. Önümüzdeki yıl Meksika dışında, Brezilya, Şili, Peru ve Arjantin'i kapsayan turneye çıkmak istiyoruz."

"Hiç beklemediğim taraftan, yurt dışından, Türkçe'ye güzel tepki geldi"

Volkan Caner, Türkiye'de basma fırsatı bulamadıkları albümün satışının da 100'ü bulmadığına işaret ederek, "Türkiye'de 500 albüm satılsaydı, (Türkiye'de fena değiliz) diyebilirdik" ifadesini kullandı.

Dağıtım olanağı bulamadıkları albümlerine, İstanbul'daki birkaç dükkan ile internet üzerinde ulaşılabildiğine dile getiren Caner, Kadıköy'deki bir plak dükkanı sahibinin de Atina gezisi sırasında Türk gruba ait olduğunu öğrenmesiyle 20 plak alıp iş yerinde satışa çıkardığını anlattı.

Caner, genelde Türk müziğine ait ögelerin kullanımı ve İngilizce sözlerle yurt dışında başarılı olunabileceği ön yargısının bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Türkçe konuşuyoruz, hissediyoruz, söylüyoruz. Ne dinlediysek ondan beslendik. Birkaç Türk enstrümanını eklememiz yurt dışında ilgi çeker belki ama bu, bizim için hoş fikir değil. Müziği, bizden bir şeyler katalım, yurt dışında tutsun diye yapıyorsan, anlamı yok. Mühim olan hissettiğini yapmak. Biz, bunu en doğru şekilde yaptığımızı düşünüyoruz. Belki böyle de birkaç kişinin dikkatini çekip Türkiye'de insanların bu müziği takip etmesini sağlayacağımızı tahmin ediyorduk ama hiç beklemediğim taraftan, yurt dışından, Türkçe'ye güzel tepki geldi. Sözlerimizin Türkçe olması, yurt dışında en çok ilgi çeken noktalardan biri. Hiçbir şeyi planlamadık, Türkçe yapmak istedik, çıkan biçim de bu oldu."

Sözlerindeki genel temayla ilgili "depresif" tanımlanmasının yanlış olacağını, şarkılarının "kara" ve "aşırı gerçekçi" sözlerden oluştuğunu dile getiren Caner, "Seyircimizin hepsi toplum dışı insanlar, bu net. Değişik tarzda müzik dinleyenler, konserlerimize geliyor. Seyircimiz genelde 30 yaş üstü. 80'li yılları yaşayan 40 yaş üstü seyirciden de çok iyi tepkiler alıyoruz" diye konuştu.

Volkan Caner, Türkiye'de popüler olmayan tarzda müzik yapanların, genelde zaman içinde müziği bıraktıklarını belirterek, "Yurt dışından gelen ilgi, yola devam etmemizi sağlıyor. Türkiye'de popüler müzik yapmayıp yıpranmamak çok zor" ifadesini kullandı.

Çalışmaları süren yeni albümlerinin, ilkbaharda yayınlanmasının planlandığını kaydeden Caner, hissiyatının aynı olacağını ifade ettiği albümde, biraz daha yavaş şarkıların da bulunacağını sözlerine ekledi.

Grup, aralık ayında da ilk kez Rusya'da sahne alacak. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Albümleri Satmıyor Ama Dünyaya Sesleniyorlar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement