Bakan Yıldırım: Krizlerden Denizciliğimizin En Az Etkilenmesi İçin Her Türlü Çalışmayı Yapıyoruz - Son Dakika
Güncel

Bakan Yıldırım: Krizlerden Denizciliğimizin En Az Etkilenmesi İçin Her Türlü Çalışmayı Yapıyoruz

Bakan Yıldırım: Krizlerden Denizciliğimizin En Az Etkilenmesi İçin Her Türlü Çalışmayı Yapıyoruz

* Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Küresel anlamda devam eden krizlerden denizciliğimizin en az etkilenmesi için Bakanlık olarak gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz, gereken her türlü desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz" Haber-Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi 'nin 'Geleneksel Balık Günü'ne katıldı.

12.12.2015 16:16

* Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,

"Küresel anlamda devam eden krizlerden denizciliğimizin en az etkilenmesi için Bakanlık olarak gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz, gereken her türlü desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz"

Haber-Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi 'nin 'Geleneksel Balık Günü'ne katıldı. Üniversitenin Tuzla'daki yerleşkesine gelişinde bando takımı tarafından karşılanan Yıldırım burada etkinliğe katılan mezun öğrencilerle tokalaşarak selamlaştı.

Etkinlikte konuşan Yıldırım, hayatı boyunca İTÜ ve denizcilik ailesinin bir mensubu olmaktan hep gurur ve mutluluk duyduğunu söyledi.

Yıldırım, "Bu toplantı geçmişte Türk denizciliğine çok büyük hizmet etmiş denizci büyükleri buluşturmakla kalmadığı gibi aynı zamanda denizlere açılmayı bekleyen onların kardeşlerini onlarla bir araya getiriyor. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz. İşte geçmiş burada, gelecek de burada" dedi.

"SİYASETTE DE DENİZCİLİK GALİP GELDİ"

Denizciliğin bir sevda ve yaşam tarzı olduğunu belirten Binali Yıldırım denizlerin zorluklarla mücadele etmeyi ve kısmetine razı olmayı öğrettine dikkat çekti. "Bu nedenle denize sevdalananlar bir daha iflah olmaz" diyen Yıldırım, "Hayatım boyunca hep denizle iç içe oldum, denizcilik alanında birçok görevler üstlendim. 2002'de siyasete atıldığımda artık denizlerden ayrı düştüğümü zannederdim. Ancak siyasette de yine denizcilik galip geldi, mevlam denizcilikten koparmadı" ifadelerini kullandı.

DENİZ SINIRLARI KARA SINIRLARINININ 3 KATI

Yıldırım, Türkiye'nin deniz sınırlarının kara sınırları uzunluğunun neredeyse 3 katı olduğunu belirterek, bu nedenle denizciliğin ülkenin ana konularından biri olduğunu, ecdadın cihana hakim olmasının arkasında da denizcilikle ilgili başarılarının yattığını vurguladı.

"GEREKEN DESTEĞİ VERİYORUZ"

Yıldırım, "Bugün, bütün dünya da olduğu gibi bizim denizciliğimizin de bazı sorunları var. Dünyada barışın ve istikrarın kaybolması en önce dünya ticaretini, ikinci olarak da tüm taşımacılığın yüzde 85'inden fazlasının gerçekleştiği denizcilik sektörünü etkiliyor. Küresel anlamda devam eden krizlerden denizciliğimizin en az etkilenmesi için Bakanlık olarak gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz, gereken her türlü desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz"dedi.

"EĞİTİM CAMİAMIZA YAPTIĞIMIZ YATIRIMLAR DEVAM EDECEK"

Denize yatırım yapılmasına devam edilmesini isteyen Binali Yıldırım şöyle konuştu:

"Bu sıkıntılar gelip geçicidir. Uzun vadede mutlaka sektörde kararlılığını sürdüren, ayakta kalmayı başarabilen gelecekte çok daha etkin konuma gelecektir. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, "En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği, Türk'ün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız" demiştir. İşte denizciliğimiz için amaç ve vizyon budur. Bu vizyon etrafında İTÜ Denizcilik Fakültesi ve eğitim camiamıza yaptığımız yatırımlar devam edecek."

HOCALIK YAPTIĞI YILLARI ANLATTI

Konuşmasında İTÜ Denizcilik Fakültesi'ne yabancı olmadığını da kaydeden Binali Yıldırım, fakültenin İTÜ'ye dahil olduğu ilk yıllardan bugüne kadar fakülte ile ilişkilerinin devam ettiğini söyledi. Okulda derslere girdiğini ve denizci kardeşlerine bilgi ve tecrübelerini aktardığını dile getiren Yıldırım, burada gerçekleştirdikleri bazı faaliyetleri anlattı. Yıldırım, fakültenin önemli eksiklerinden olan yurt konusunda başlattıkları çalışma sonucu güzel bir yurdun fakülteye kazandırıldığını hatırlattı.

FAKÜLTEYE 'STAJ GEMİSİ' MÜJDESİ

Fakültenin en önemli sorunlarından birisinin 'staj gemisi' olduğunu bildiğini belirten Binali Yıldırım, "Genç denizci kardeşlerimizin staj konusunda çok daha büyük sıkıntılar içine düşeceği aşikardır. Bu konuyu buraya gelmeden önce arkadaşlarımızla konuştuk ve bugün burada geleneksel balık gününde sizlere sevgili denizci öğrencilere müjdemi açıklıyorum. Sizin 7 denizde gezebilecek en güzel bir staj gemisini sağlamak için gereken neyse onu yapacağız hayırlı uğurlu olsun. Ayrıca bayan denizci öğrencilerimiz için de pozitif ayrıcalık uygulayacağız. Onların denizcilik ailesinde daha fazla yer almaları, stajlarda daha fazla imkan bulmaları için özel bir program geliştireceğiz" diye konuştu.

DENİZCİLİKTE 'KARA LİSTE'DEN 'BEYAZ LİSTE'YE GEÇİŞ

Binali Yıldırım, konuşmasının son bölümünde Türk denizcilik sektöründe son 13 yılda yaşanan gelişmeyi anlattı. Yıldırım, "2002'de Bakanlığa geldiğinde Türk denizciliğinin kara listedeydi. Limanlarımızdan açılan gemiler en yakın limanda tutuluyordu Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren denizcilerin Bakanlıkta daha fazla yer alması için gereken adımları attık. Gemi tutulmalarında yüzde 84 azalma sağladık. Türk denizciliğinin ve gemilerinin beyaz listenin en üst noktalara çıkardık. Türkiye'nin Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) son yıllarda en yüksek oyla seçilen üyesi olduk. Artık dünya denizcilik camiasında sözümüz daha fazla geçiyor. Bu yıl iki denizcilik kardeşimizi de IMO'da istihdam edilmek üzere gönderiyoruz. Orada sizlerin uluslararası sorunlarınızı yakından takip edecekler" dedi.

"DIŞ TİCARET TAŞIMACILIĞINDA DENİZCİLİĞİN PAYI YÜZDE 74"

Türkiye'nin 2023'te ilk 10 ekonomi arasında olma hedefini hatırlatan Yıldırım, denizcilerin Türkiye'nin hedeflerinden her zaman bir adım önde gittiğini söyledi. Deniz ticaretinde önemli mesafeler katettiklerini vurgulayan Yıldırım, dış ticaret taşımacılığında da denizciliğin payının yüzde 74'lere ulaştığını aktardı.

"3 DENİZ 3 BÜYÜK LİMAN" HEDEFİ

Yıldırım, "Cumhuriyet'in 100. yıl dönümüne giderken 3 denizimizde 3 büyük liman hedefimizi gerçekleştiriyoruz. Karadeniz'de Kilyos, Akdeniz'de Mersin, Ege'de Kuzey Ege limanlarını hayata geçirmek için adımları attık ve böylece Türkiye gelişen ekonomisiyle, gelişen taşımasıyla limanlarını, liman altyapılarını daha da geliştirmiş olacak" diye konuştu.

FAKÜLTE NİŞANININ TAKDİM EDİLMESİ

Geleneksel Balık Günü etkinliğine Binali Yıldırım'ın yanı sıra İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, fakültenin mezunları, öğrencileri ve ögretim görevlileri katıldı. Mezunlar adına bir konuşma yapan Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Başkanı Baybora Yıldırım, 130 yıldır süren geleneğin desteklerle devam ettiğini belirterek, etkinliğin düzenlenmesinde desteği olan kişi ve kurumlar teşekkür etti.

'İNSANSIZ SU ÜSTÜ ARACI' MAKETİNİ İNCELEDİ

Konuşmaların ardından Binali Yıldırım ve diğer konuşmacılar, 40'ıncı, 50'nci ve 60'ıncı yıl mezunlara fakülte nişanı takdim etti. Öte yandan etkinlik öncesi öğrenciler tarafından oluşturulan standları gezen Binali Yıldırım burada fakültenin armasının bulunduğu bir adet köstekli saat satın aldı. Ayrıca öğrencilerin yaptığı kendi kendine yönünü tayin edebilen 'İnsansız Su Üstü Aracını" adlı maketi dikkatle inceleyen Yıldırım, öğrencilerden çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Yıldırım: Krizlerden Denizciliğimizin En Az Etkilenmesi İçin Her Türlü Çalışmayı Yapıyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement