Cavit Arı: İktidar 'Chp'li Belediyeleri Nasıl Çalıştırmayız' Derdinde Ama Şunu Bilin Ki Bu Halk, Sizin Yaptıklarınızı Görüyor. - Son Dakika
Güncel

Cavit Arı: İktidar 'Chp'li Belediyeleri Nasıl Çalıştırmayız' Derdinde Ama Şunu Bilin Ki Bu Halk, Sizin Yaptıklarınızı Görüyor.

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bugüne kadar 3 milyon civarında bir para kesilmesi gerekirken 330 milyon TL para kesilmiştir. Siyasetin şovunu siz yaptınız, borcunu biz ödüyoruz, Ankara halkı ödüyor, Antalya halkı ödüyor, Antalya Büyükşehir Belediyesi ödüyor. Adalet, sizin sadece parti isminizde var. İşte ne kadar adaletsiz olduğunuzun ne kadar açık olduğu, bu rakamlarda, ortada gözükmekte. İktidar, ‘CHP’li belediyeleri nasıl çalıştırmayız, nasıl cezalandırırız, hizmetlerini nasıl önleriz’ derdinde ama şunu bilin ki bu halk, sizin yaptıklarınızı görüyor. Bu haksızlığın, hukuksuzluğun faturasını yüce Türk milleti size ilk seçimde ödetecektir" dedi.

21.11.2022 16:16  Güncelleme: 21:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, " Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bugüne kadar 3 milyon civarında bir para kesilmesi gerekirken 330 milyon TL para kesilmiştir. Siyasetin şovunu siz yaptınız, borcunu biz ödüyoruz, Ankara halkı ödüyor, Antalya halkı ödüyor, Antalya Büyükşehir Belediyesi ödüyor. Adalet, sizin sadece parti isminizde var. İşte ne kadar adaletsiz olduğunuzun ne kadar açık olduğu, bu rakamlarda, ortada gözükmekte. İktidar, 'CHP'li belediyeleri nasıl çalıştırmayız, nasıl cezalandırırız, hizmetlerini nasıl önleriz' derdinde ama şunu bilin ki bu halk, sizin yaptıklarınızı görüyor. Bu haksızlığın, hukuksuzluğun faturasını yüce Türk milleti size ilk seçimde ödetecektir" dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçesi görüşülüyor. Komisyonda söz alan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, şunları söyledi:

"DENETİM YOK, KONTROL YOK, RİSK ÇOK; VAY MEMLEKETİN HALİNE"

"2021 yılında Liman ve Kıyı Yapıları Daire Başkanlığı'nca, 6 adet büyük yapı işinin kontrolünde sadece 6 teknik personele yol dahil toplam 59 gün görevlendirme, yani her bir iş için yol dahil sadece 10 gün iş başında bulunma görevi verilmiş. Filyos Liman, Rıhtım ve Geri Saha İnşaatı için 2021 yılında 11 gün, Rize İyidere Lojistik Liman İnşaatı için 25 gün; Hava Meydanları Yapım Daire Başkanlığı'nca yürütülen 8 adet yapım işinde 173 gün, 63 gün, 32 gün, 26 gün, 20 gün, 17 gün, 6 gün ve 5 günlük denetimler var. 2020 Sayıştay denetim raporunda da aynı durum tespit edilmiştir. 2021'de de aynı hususların devam ettiği yine Sayıştay tarafından ifade edilmektedir. Yani kısacası denetim yok, kontrol yok, risk çok; vay memleketin haline. Demek ki bu durumda yapılan işlerde biz Allah'a emanet durumdayız.

Sayıştay'ın bir başka önemli bulgusu, kurum tarafından yapılan ihalelere ilişkin bilgilerin Elektronik Kamu Alımları Platformu'ndan görüntülenemediğine dair. EKAP üzerinden ihale, ilan ve sözleşme bilgilerine erişilemeyen Mersin-Adana-Osmaniye- Gaziantep Yüksek Standartlı Demir Yolu Hattı, Ankara- İzmir Yüksek Standartlı Tren Hattı yapımı gibi 9 ihaleyle ilgili bilgilere ulaşılamadığına dair Sayıştay'ın raporu var. İhalenin sonuçlandırılmasına kadar olan sürecin ve seçilen ihale yönteminin mevzuata aykırı olduğu ya da şeffaf olmadığı gibi tespitler bulunmamaktadır. Bu ihalelerle ilgili saklanan nedir, neyi gizlemeye çalışıyorsunuz? Bu arada, önceki yılda Sayıştay tarafından tespit edilen önemli bulguların giderilmediği, eksikliklerin yerine getirilmediği de yine tespit edilmiş durumdadır.

"ANKARA HALKINI CEZALANDIRMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ. BU KADAR PARAYI HAKSIZ YERE KESİYORSUNUZ"

Ankara'da Çayyolu, Sincan ve Keçiören metrolarının hasılatı üzerinden yüzde 15 yerine İller Bankası payının yüzde 5'inin kesilmesinin haksız bir uygulama olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne faturası 2,7 milyar olmuştur. 2019'da 10 milyon 250 bin 805 TL kesilmesi gerekirken 123 milyon 497 bin TL, 2020'de 8 milyon 880 bin TL yerine 229 milyon TL, 2021'de 10 milyon 630 bin TL yerine 352 milyon 354 bin TL, 2022'de 23 milyon 630 bin TL yerine 603 milyon 56 bin TL, yani toplamda 53 milyon 400 bin TL yerine 1 milyar 308 milyon 800 bin TL kesilmiş durumdadır. Böylece 1 milyar 255 milyon 418 bin TL fazla ödeme alınarak Ankara halkına bu miktar kadar hizmet yapılması engellenmiştir. Ankara halkını cezalandırmaya çalışıyorsunuz. Bu kadar parayı haksız yere kesiyorsunuz.

Bakanlığınızca 2013 yılında proje çalışması başlatılıp 4 yıl sonra, 2017 yılında projesi tamamlanabilen, 2018 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla Esenboğa hattının birinci kısmı olan Keçiören-Kuyubaşı-Esenboğa Havalimanı-Yıldırım Beyazıt Üniversitesi arası, Ulaştırma Bakanlığı'nca üstlenilmiştir. Bakanlık 2020-2021-2022 yatırım programında yer alan ancak üç yıldır ihalesi çıkarılmamış projenin ve de bu projenin ikinci kısmı olan Kuyubaşı-Gar bağlantısının projelerinde Bakanlık tarafından hazırlanan projelerin ihaleye çıkarılmasını beklemektedir. Başta Çubuk halkı olmak üzere tüm Ankara halkının 2017'den beri beklentisi boşa çıkmıştır. Aynı haksız uygulama Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde de yaşanmış, rantabl olmayan; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, belediye başkanı tarafından siyaset malzemesi olarak kullanılan ve de devamlı zarar eden ikinci etap raylı sistem nedeniyle haksız uygulama burada da yapılmış.

"SİYASETİN ŞOVUNU SİZ YAPTINIZ, BORCUNU BİZ ÖDÜYORUZ"

Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bugüne kadar 3 milyon civarında bir para kesilmesi gerekirken 330 milyon TL para kesilmiştir. Siyasetin şovunu siz yaptınız, borcunu biz ödüyoruz, Ankara halkı ödüyor, Antalya halkı ödüyor, Antalya Büyükşehir Belediyesi ödüyor. Aynı şekilde İstanbul'da Levent-Hisarüstü Projesi'nde 2015, 2016, 2017, 2018'de toplam kesinti 3 milyon 418 bin TL iken sadece 2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 326 milyon 375 bin TL kesinti yapılmıştır. Adalet, sizin sadece parti isminizde var. İşte ne kadar adaletsiz olduğunuzun ne kadar açık olduğu, bu rakamlarda, ortada gözükmekte. İktidar, 'CHP'li belediyeleri nasıl çalıştırmayız, nasıl cezalandırırız, hizmetlerini nasıl önleriz' derdinde ama şunu bilin ki bu halk, sizin yaptıklarınızı görüyor. Bu haksızlığın, hukuksuzluğun faturasını yüce Türk milleti size ilk seçimde ödetecektir. Herkese eşit, tüm belediyelere hakkaniyetli, parti ayrımı yapmadan bütün vatandaşlarımıza adil davranacak bir iktidar, Millet İttifakı iktidarı gelecektir.

"KAMU ÖZEL İŞ BİRLİKLERİ BÜTÇEYE VE VATANDAŞLARIMIZA YÜK OLMAYA DEVAM EDİYOR"

Kamu-özel iş birlikleri, bütçeye ve vatandaşımıza yük olmaya devam ediyor. Bugün, 2023 yılı bütçesinde 55 milyar bir garanti ödemesi gözükmektedir. Doğru iş yapılmadığı için de birçok yatırımın yanlış planlanması nedeniyle de bu sistem, bütçemize yük olmaya devam etmektedir. Görüldüğü üzere de böyle giderse yük olmaya da devam edecektir. Sayın Genel Başkan'ımızın bu konuda bir açıklaması vardı, iktidara geldiğimizde bu şekilde bütçeye yük teşkil eden ve yüklenicisine ödemesi gerçekleştirilmiş olan yatırımların kamulaştırılacağını dair. O günler geldiğinde ülkemizi bu yükten kurtaracağız.

İktidarınız zamanında, gelmiş geçmiş tüm iktidarların harcadığı paranın neredeyse 3 katı para topladınız. 2 trilyon 450 milyar doları geçti topladığınız para. Bu paraları nereye harcadınız, sormak lazım. Devlet olarak yapamadığınızı kamu-özel iş birliğiyle yaptırıp yeni yükler getirdiğiniz açıkça ortada. Kamu-özel iş birliği projelerini nasıl yapıyorsunuz, nasıl hesap ediyorsunuz anlaşılır gibi değil. Bir projede yapılırken yüzde 3'lük, 5'lik, 10'luk belki de bir hata olabilir, ancak sizin öyle projeleriniz var ki yüzde 97'lere varan hata payları var. Ama devlet işinde maalesef bu hataları yaptınız, çünkü para devletten çıkıyor, para milletten çıkıyor, para yandaşa gidiyor. Zafer Havaalanı; 2022'nin ilk 10 ayında garanti edilen giden yolcu sayısı 1 milyon 98 bin. Peki soruyorum; giden yolcu sayısı kaç? Bizdeki bilgilere göre ortalama 25 bin 500 dolayında, yani hata payı yüzde 97 seviyelerinde. Yapım maliyeti 50 milyon euro, bugüne kadar 58 milyon 482 bin euro ödenmiş. 2044 yılına kadar ödenecek para 208 milyon euro. Yani böyle yüzde 90'lara, 97'lere varan hata paylarıyla birileri zengin edilmeye devam ediyor.

"ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARINA UYMAYA DAVET EDİYORUM"

Gerek Bakanlık gerekse iktidar olarak, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymaya davet ediyorum. Çünkü burada ülkemiz açısından çok önemli olan, stratejik bir durumda olan limanlarla ilgili, bu limanların özelleştirilmesiyle ilgili sürelerin 49 yıllık süreye kadar uzatılmasıyla ilgili bir kanun geçmişti. Biz, o kanun geçerken itiraz etmiştik; 'Bakın, bu yaptığınız Anayasa'ya aykırı, yapmayın bu işi'. Yani belki de o karara imza atan, o salonda bulunan milletvekili arkadaşlarımızın birçoğunun ömrünün bu sözleşmelerde uzatılan sürelerin sonunu görmeye yetmeyeceğini ifade etmiştik. Bakın, 2046'lara, 2047'lere, 52'lere, 61'lere ve 2070'li yıllara kadar uzatılan süreler vardı. Şimdi, Anayasa Mahkemesi burada bir haksızlık olduğunu ve ihalelerde eşitsizlik yaratacağını ifade ederek bunu iptal etti. Ancak geçtiğimiz haftalarda yeniden bir torba yasa olarak bu teklif getirilmişti, bizim direnmemizle muhalefetimizle torbadan çıkarıldı."

Cavit Arı: İktidar \'Chp\'li Belediyeleri Nasıl Çalıştırmayız\' Derdinde Ama Şunu Bilin Ki Bu Halk, Sizin Yaptıklarınızı Görüyor.
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Cavit Arı: İktidar 'Chp'li Belediyeleri Nasıl Çalıştırmayız' Derdinde Ama Şunu Bilin Ki Bu Halk, Sizin Yaptıklarınızı Görüyor. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement