CHP Genel Sekreteri Sındır: Tek Milletiz Ama Tek Adama Karşıyız - Son Dakika
Güncel

CHP Genel Sekreteri Sındır: Tek Milletiz Ama Tek Adama Karşıyız

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, 'Evet tek milletiz, tek bayrağımız var, tek devletiz ama tek parti sistemine geçilsin, tek adam sistemine geçilsin, tek iradeye geçilsin, tek kişi, tek akıla geçilsin istemiyoruz.

05.04.2017 16:07

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, 'Evet tek milletiz, tek bayrağımız var, tek devletiz ama tek parti sistemine geçilsin, tek adam sistemine geçilsin, tek iradeye geçilsin, tek kişi, tek akıla geçilsin istemiyoruz. Bu getirilmek istenen sistemin ülkemizin geleceğine, hayrına olmadığını özellikle belirtmek istiyorum' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri ve aynı zamanda İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, partisinin Kayseri il teşkilatını ziyaret etti. Ziyarette Sındır, CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, İl Başkanı Feyzullah Keskin'in yanı sıra ilçe başkanları ile birlikte basın toplantısı düzenledi. CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, konuşmasına, 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutlayarak başladı. Sındır, '5 Nisan 1923'te Baro'nun kuruluşu ile başlayan süreçte büyük önder, Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ün avukatlara ilan ettiği bir gün. O nedenle yargıda olmaz makam olan savunma makamı avukatların gününü kutluyoruz. Tabii ki avukatlık zor bir meslek. Hele hele hukuk devletinden, hukukun üstünlüğünden ve gittikçe adaletten uzaklaşan bir ülkede avukatlık mesleği yapmakta zor bir zanaat. 155 gündür haklarındaki iddianameyi görememiş gazetecilerin içerde olduğu ve haklarındaki iddianameyi halen göremedikleri, ve göremedikleri için de savunma haklarının bile olmadığı, bir hakimin bir savcının görüşü doğrultusunda serbest bıraktığı Mustafa Aksoy, Atilla Taş gibi çok değerli insanların, dışarı çıkarılmadan o hakimin görevden alınıp, yerine başka bir mahkeme kurularak içerde tutuluyor olması Türkiye'de hukuk üstünlüğü adına gerçekten vahim bir ortamda olduğumuzu söylemek gerekir' diye konuştu.

16 Nisan'da yapılacak referandumun hukuk anlamında da önemli olduğunu belirten Sındır, şöyle konuştu:

'Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyesinden 12'sini partili bir Cumhurbaşkanı'nın belirleyeceği, diğer 3'nünde aynı kişinin, tek kişinin Meclis üzerindeki baskısıyla belirleneceği, ülkenin en yüksek makamı olan, hukuk kurumu olan Anayasa Mahkemesi'nin tamamının bir kişi tarafından belirleneceği bir anayasa değişikliği söz konusu. Bir siyasi partinin, diğer siyasi partileri sürekli eleştiren dışlayan, iktidar mücadelesi içinde olan bir genel başkanının hukuk kurulu üyelerini belirliyor olması, Türkiye'de çok temel değişmez olan ülkemizin demokratik, laik, hukuk devleti ilkesini zaten başından ortadan kaldıran bir düzenleme haline geliyor. Maalesef diyorum, bu anayasa değişliği teklifi bir siyasi partinin genel başkanının cumhurbaşkanlığı hükümeti, tek adamlık hükümet haline dönüştüren, bakanlar kurulunu, Başbakanı ve bizim bildiğimiz milli iradenin arasından seçilmiş hükümet anlayışından, bir kişinin seçilmişliği üzerinden kurulan bakanların atama sonucu belirlendiği bir durum söz konusu. Bu Bakanlar kurulu ne Başbakan'ın artık Türk Dil Kurumu sözlüğünden bile çıkarılsa yeridir. Hiçbir şekilde ifade edilmeyecekleri bir yönetim anlayışı, bir sistem değişikliği, tek adam rejimi gündemimize getiriliyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım'ın, 'Türkiye Cumhuriyet'i devam edecektir' yönündeki açıklamalarını da tek başına yetersiz bulduklarını kaydeden Sındır, 'Bunun yanında dileriz ki demokrasiyi de dileriz ki özgürlükleri de, adaleti de, eşitliği de, hukuk devletini de din ve vicdan özgürlüğünü de, laikliği de ve daha bütün diğer Cumhuriyetin ilke ve değerlerini de bizim diğer cumhuriyetlerden, bir ıraktan, bir Suriye'den bir İran'dan, Mısır'dan, Libya'dan ayıran temel ilke ve değerleri de yaşatacağız demeleri de gerekiyor. Buna dair bir değişiklik teklifi getirmeleri gerekirdi. Doğrusu da budur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bir kişinin 2 dudağı arasına, kaderi ve geleceği sadece devletin değil, milletin kaderi, geleceği bu ülkede, bu coğrafyada yaşayan bir arada kardeşçe asırlardır yaşayan, kadim topraklarda birlikte yaşayan milletimizi bir siyasi parti liderinin hegemonyası altına girmiş Meclis'i, bir yargı sistemini, bir hukuk sistemini dolayısıyla adaletsizliği, tek adamlık hükümet anlayışını kabul etmiyoruz. Evet tek milletiz, tek bayrağımız var, tek devletiz ama tek parti sistemine geçilsin, tek adam sistemine geçilsin, tek iradeye geçilsin, tek kişi, tek akıla geçilsin istemiyoruz. Bu yapılmak istenen değişikliğin ülkemizin geleceğine, hayrına olmadığını özellikle belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

16 Nisan'da yapılacak referandumun devletin, milletin bekası için önemli olduğunu anlatan Sındır, şunları söyledi:

"Bu ülkede, bu vatan topraklarında, şehitlerimizin kanıyla, canıyla gazilerimizin yürekli mücadelesiyle kurduğumuz, koruduğumuz, cumhuriyetimizin bekası, milletimizin bakası geleceği için, sandıktan hayır çıkmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Hayır kullanacak ya da evet kullanacak yurttaşlarımız ile biz bir milletiz. Evet kullanma hakkı ne kadar varsa hayır kullanma hakkı da vardır. Sonuçta bu demokratik bir tercih yöntemdir. Sandıktan çıkacak sonuç, başımızın üstünde olacaktır. Bizi asli görevimizi yerine getiriyor ve milletimizi, evet diyecekleri yeniden düşünmeye davet ederek, hayır demelerini arzu ediyoruz. 16 Nisan'da çıkacak sonuca herkesin mutlak suretle saygı duyması gerektiğini belirtiyoruz. Ayrımla, aramıza nifak tohumlarının girmesini istemiyor ve millet olara ülkemizin yoluna devam etmesini istiyoruz. Şimdiden hayırda hayır vardır diyoruz. Milletin bakası için hayırda hayır vardır diyoruz?

CHP'Lİ ARIK: "VATANDAŞLARDA ENDİŞE VAR"

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık da, referanduma 10 günlük bir sürenin kaldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Günlerdir alanlardayız ve vatandaşlarımıza hayırda hayır varı anlatıyoruz. Evet diyene de hayır diyene de saygı gösterilmesi gerektiğini söylüyoruz. Ne yazık ki, evet uğruna hiçbir hukuk ya da kural tanımayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Örneğin Çandır'da miting için taşımalı eğitime ara verildiği, çocuklarımızın taşımalı eğitimde kullanılan araçların miting için kullanıldığı ve çocuklara okula değil mitinge gelin dendiği belirildi. Bunlar bizi üzüyor. Başkanlık uygulamasının mini provaları da sahada yapılıyor. Öyle bir baskı var ki anket yapıyoruz denilerek, evler aranıyor, vatandaşlar korkuyor, (Hayır bile diyemiyoruz) diyorlar. Öğretmenler, (endişe duyuyoruz) diyor. (Çocuğumuz var, acaba mimleniyor muyuz) diyen vatandaşlarla karşılaşıyoruz." - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP Genel Sekreteri Sındır: Tek Milletiz Ama Tek Adama Karşıyız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement