Dha Yurt Bülteni - 11 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 11

Dha Yurt Bülteni - 11

Bakan Zeybekci'den asgari ücret açıklaması: "Zeytini silkelerken dalını, budağını kırmamak lazım"EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) önümüzdeki yıl asgari ücretin 1600 liraya yükseltilmesini isteğiyle ilgili olarak, "İstemenin sonu yok.

13.11.2016 19:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakan Zeybekci'den asgari ücret açıklaması: "Zeytini silkelerken dalını, budağını kırmamak lazım"

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) önümüzdeki yıl asgari ücretin 1600 liraya yükseltilmesini isteğiyle ilgili olarak, "İstemenin sonu yok. Ekonominin realitelerini unutmamak lazım. Zeytini silkelerken dikkat etmek gerekiyor.

Dalını, budağını kırmamak lazım ki seneye de zeytin verebilsin" dedi.

Temel atma töreni ve çeşitli açılışlara katılmak için dün (Cumartesi) Denizli'ye gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugün ilk olarak yapımı süren Acıpayam- Çameli Karayolu'nda incelemelerde bulundu. Önümüzdeki yıl içinde bitirilmesi planlanan ve 76 milyon liraya mal olacak karayolundaki incelemeleri sırasında Batan Zeybekci'ye Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, AK Parti Denizli Milletvekilleri Şahin Tin ve Cahit Özkan, AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da eşlik etti. Karayolu şantiyesinde ilk olarak bilgi alan Bakan Zeybekci, daha sonra inşaat çalışmalarını yerinde inceledi. Bakan Zeybekci, 12 yıldır bitirilemeyen Acıpayam-Çameli Karayolunun 46 kilometrelik bölümünün 2017 yılı içinde bitirileceğini söyledi. Bakan Zeybekci, daha sonra Çameli İlçesi'ne geçerek kaymakamlığı ziyaret etti.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, Türk-İş'in 2017 yılı için asgari ücretin 1600 liraya yükseltilmesini

istemesiyle ilgili olarak değerlendirmede bulundu. Bakan Zeybekci, istemenin sonu olmadığını belirterek, "Şimdi aslında sendikalarımız bunu talep edebilir, bunda bir mahsur da yok. İstemenin sonu yok biliyorsunuz. Ama ekonominin realitelerini de unutmamak lazım. . Zeytini silkelerken dikkat etmek gerekiyor. Dalını, budağını kırmamak lazım ki seneye de zeytin verebilsin. Alanı da korumak lazım, o anlamda. Milli gelirine oranla, dünyada en yüksek asgari ücreti olan ülkedeyiz. Bundan şikayet etmek anlamında söylemiyorum ama buna da dikkat etmek lazım" dedi.

"CARİ AÇIĞI ARTTIRICI HİÇBİR ADIMA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

Kredi kartlarındaki faizlerin düşürülmesiyle ilgili de açıklama yapan Bakan Zeybekci, " Merkez Bankası'nın tüketim kanallarındaki, tüketim boyutundaki aşırı tedbirli yapıyı değiştirmek, tüketimi destekleyecek, teşvik edecek adımları atması sonuna kadar destekliyoruz. Hane halkı tüketimde onda bir olduğumuz ülkeler var. Beşte bir, dörtte bir olduğumuz ülkeler var. Biz o anlamda şu an en tedbirli ülkeyiz. Bu kapsamda baştan beri aşırı tedbirli yapıyı desteklemedik. Bu anlamda gerek Merkez Bankamızı, gerek diğer bankaları gerek diğer finans grupları, kamuya disiplin, kamu harcamalarına disiplin, kamuda tasarrufa sonuna kadar, bütçe disiplininden asla taviz vermeyeceğiz. Mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz, cari açığı arttırıcı hiçbir adıma hiçbir şekilde müsaade etmeyeceğiz. İllaki sanayi üretimini arttırmak, bunu da kesinlikle özel sektör eliyle yapmak için 'Bu anlamda her türlü adımı destekleyeceğiz' diye 65. Hükümetimiz'in programına bunu koymuştuk. Önümüzdeki günlerde genel kredi faizlerinin ucuzlamasıyla ilgili Merkez Bankası'nın muhtelif zamanlarda daha adımların olacağını belirtmiştir. Merkez Bankası'nın orada bir boş alan oluşturmakla ilgili hükümet olarak da, reformlarda, kapsamlı aldığımız tedbirlerde, gerek enflasyonu düşürücü tedbirler almada da kararlı adımlarımızı devam ettireceğiz" dedi.

"4.3 SEVİYELERİNDE CARİ AÇIK VERECEĞİZ"

Bütçe açığıyla ilgili olarak da konuşan Bakan Zeybekci, şunları söyledi:

"Bütçe açığımız 1.2, bu Maastricht kriterlerine göre, genel kabul görmüş kriterlere göre makul görünen üçtür. Biz 2017-2018 ve 2019 orta vadeli programda, 2017'yi 1.9 olarak öngördük. Tabi bu maksimum tavan. Yani 2017-2018 ve 2019 orta vadeli programda ortaya koyduğumuz rakamlar. Negatif anlamda bizim için en son sınırlar. 2017'de kamu yatırımlarında, bakın kamu harcamalarında demiyorum, bilinçli bir adım atıyoruz. Kamu yatırımlarında bir artış öngörüyoruz. Onun için bütçe açığında kabul edilebilir, kontrollü 2018'de 1.6, ondan sonra da kontrollü bir şekilde birlere doğru çekme gibi kararlığımızı sürdüreceğiz. Cari açıkla ilgili muhtelif zamanlarda hep dile getirmeyi faydalı gördüm. 2016'da yüzde 4.3 seviyesinde bir cari açık vereceğiz. Bunun biraz daha altta olacağına yani 4'e biraz daha yaklaşacağına inanıyorum. Çünkü iyileştirmelerimiz devam ediyor. İthalatla ilgili iyileştirmelerimiz halen devam ediyor. Bunun etkilerini Ekim, Kasım ve Aralık aylarında daha net bir şekilde göreceğiz. Bundan 10 yıl önce Türk Lirası'nın dış ticarette kullanımı yüzde birlerdeydi. 2016 yılı sonu itibariyle yüzde 7'ler seviyesine girecek. Bu hakikaten çok başarılı bir rakam. Bunu şunun için söylüyorum, cari açığımız yüzde 4.3 olsa dahi, burada önemli cümle şu, cari açığın yabancı finansman ihtiyacı duyan bölümü, bu da yüz 3, hatta daha altında olacak. Çünkü, milli parayı kullandığınız zaman, bu size rezerv para özelliği veriyor. Kendi paranızla finanse ettiğiniz bir cari açık verdiğiniz zaman, bu hiç problem değil. Bunu şöyle söyleyeyim, toplamda yüzde 4 civarında cari açık dediğimiz zaman, cari açığın milli gelire oranı dediğimiz zaman, yaklaşık 30 milyar dolar civarında. Yani yüzde 10'un üzeri seviyesine çıktığı zaman, dış ticaretimizdeki ithalat-ihracattaki, yani 400 milyar doların yüzde 10'unu milli parayla yaptığımız zaman, cari açığın yabancı finansman ihtiyacı olan bir açık, tehlikeli bir açık olmaktan çıkıyor. Hizmet gelirlerimizde beklenmedik düşüşler yaşadık. İthalat düştü, ihracat düştü, ama turizm gelirleri çok daha düştü, gelirlerimizde böyle bir düşme olmasına rağmen, enerji fiyatları 2015 yılındaki baza göre hemen hemen eşit dengede devam etmesine rağmen, cari açığımızı düşürmeyi başardık." Bakan Zeybekci, daha sonra Çameli Belediyesi ve AK Parti İlçe Başkanlığı'nı ziyaret etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Bakan Zeybekci'nin yol çalışması incelemesinden görüntü

Bakan Zeybekci'nin açıklamalarından görüntü

Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Ramazan ÇETİN/ DENİZLİ,

==========================

Başbakan Yardımcısı Kaynak: 2007'de Cumhurbaşkanı seçtirmediğinizde düşünecektiniz (2)

OKUL AÇILIŞI YAPTI

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kahramanmaraş'ta toplu temel atma ve açılış törenin ardından Onikişubat Belediyesi tarafından Ilıca Mahallesi'nde yaptırılan İmam Hatip Ortaokulu'nun açılışına katıldı. Okul bahçesinde toplananları selamlayan Veysi Kaynak, çocukların oluşturduğu mehter takımının gösterisini seyretti. Okulun açılışında konuşan Kaynak, terörle mücadelenin süreceğini Suriye'nin Halep iline bağlı DEAŞ denetimindeki El Bab'a yönelik operasyona değinerek, Suriye topraklarından Türkiye'yi tehdit edecek terör örgütlerinin ortadan kaldırılacağını kaydetti. Kaynak, terör örgütlerinin kimseye dost olmayacağını da ifade ederek beraberindekilerle açılışını yaptığı okulun sınıflarını dolaştı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

Veysi Kaynak'ın konuşması

Mehter takımı

Kaynak'ın vatandaşlarla sohbet etmesi

Okulun açılması

Haber-Kamera: Metin Faruk TAMER-KAHRAMANMARAŞ-DHA)

====================

KİRALIK SANDAL ALABORA OLDU, 3 AMATÖR BALIKÇI BOĞULDU

BURSA'nın Gemlik İlçesi Gemport Limanı yakınlarında kıyıya vuran 3 erkek cesedi bulundu. Yapılan inceleme sonucu ölenlerin, dün akşam saatlerinde Gemlik'ten balık avlamak için kiraladıkları sandal alabora olan 3 amatör balıkçı olduğu belirlendi. Gemlik Gemport limanı yakınlarında çalışan işçiler, bugün saat 09.00 sıralarında kıyı yakınlarında denizde bir erkek cesedi görünce durumu Sahil Güvenlik ve polis ekiplerine bildirdiler. Dalgıçlar tarafından ceset çıkarıldıktan sonra bölgedeki incelemeler sürdürülünce 2 erkek cesedi daha ve parçalanmış sandal bulundu.

Cesetler, Cumhuriyet Savcısının incelemesinin ardından Bursa Adli Tıp Kurumu'na gönderilirken, Emniyet Müdürlüğü ekipleri de araştırma başlattı. Yürütülen soruşturma sonucu cesetlerin, dün akşam saatlerinde Gemlik İskelesi'nden avlanmak için sandal kiralayan 23 yaşındaki Yaşar Başkal ile arkadaşları 46 yaşındaki Süleyman Demir ve 35 yaşındaki Abdullah Cenkçi'ye ait olduğu belirlendi.

Üç arkadaşın, avlanmak için açıldıkları sandalın dün geceki fırtına sonucu devrildiği tahmin ediliyor. Olayla ilgili çok yönlü soruşturma sürdürülüyor.

Haber: GEMLİK (Bursa), -

====================

Yaşadığı kamyonetin kasasında ölü bulundu

BURSA'nın merkez Yıldırım İlçesinde, 61 yaşındaki Saim Coşkun, yıllardır içinde yaşadığı kamyonetin kasasında ölü bulundu. Coşkun'un şüpheli ölümü üzerine savcılık soruşturma başlattı.

Olay, merkez Yıldırım İlçesi Mollarap Mahallesi Orman Yolu Caddesi'nde meydana geldi. İddiaya göre uzun yıllardır hurda bir kamyonetin kasasında yaşayan Saim Coşkun, sokakta yaşayan arkadaşları tarafından kamyonetin kasasında ölü bulundu. Olay yerine gelen polis ekipleri Saim Coşkun'un şüpheli ölümü üzerine inceleme yaptı.

İki kardeş olduğu öğrenilen Saim Coşkun'un erkek kardeşi, teşhis yapmak üzere olay yerine geldi. Burada ifadesi alınan Saim Coşkun'un kardeşi İrfan Coşkun, "Abim yaklaşık 30 yıldır bu kamyonette yaşıyor. Burada şişe ve hurda toplayarak para kazanıyor. Çok kez eve çağırdık ama kabul etmedi. Yıllardır ikna edemedik." dedi. Coşkun'un cesedi kesin ölüm sebebinin belirlenmesi üzere Bursa Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı.

Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-----------------------------------

-Yaşlı adamın cesedinden görünt

-Olay yeri ve polis ekiplerinden görüntü

-Kamyonetten görüntü ve detaylar

Haber: Berktuğ ÖNCÜ/BURSA, -

====================

Şehidin oğluna halı saha sürprizi

ADANA'da 2004 yılında şehit olan Uzman Çavuş Ali Bezik'in oğlu 12 yaşındaki Berke'nin son dönemdeki şehit haberlerinden etkilenmesi üzerine annesi Nilgün Bezik'in girişimleri ile Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ın da katıldığı sürpriz bir futbol maçı düzenledi.

28 Haziran 2004'te bölücü terör örgütü PKK tarafından kurulan mayınlı pusunun ardından açılan çapraz ateş sonucu boynu ve kalbinden vurularak şehit olan Kıdemli Uzman Çavuş Ali Bezik, geride eşi Nilgün, 14 aylık oğlu Berker ve 7 yaşındaki kızı Batın Bezik'i bıraktı. Babası şehit olduğunda 14 aylık olan Berker Bezik, son dönemdeki şehit haberleri nedeniyle üzüntüsü artınca içine kapanmaya başladı. Bunun üzerine harekete geçen annesi Nilgün Bezik, durumu Adana Valisi Mahmut Demirtaş'la paylaştı. Vali Demirtaş, çocuğun içine kapanmaması için bir etkinlik düzenlenmesini istedi. Bunun üzerine asker, polis ve şehit yakınlarının birlikte olacağı bir futbol maçı organize edildi. Organizasyondan Berker Bezik'e haber verilmeyerek sürpriz yapıldı. Maç günü geldiğinde anne Bezik oğluna halı sahaya gideceklerini söyleyerek maç yapılacak yere getirdi. Berker Bezik, asker, polis ve şehit yakınlarını görünce çok sevindi. Maçın başlama vuruşunu yapan Vali Demirtaş, şehit ailelerinin her zaman yanlarında olduklarını belirterek, "Onlarla sosyal aktivitelere katılarak çocuklara babalarının yokluğunu hissettirmemeye çalışıyoruz. Bu tarz etkinliklere devam edeceğiz" dedi. Anne Nilgün Bezik ise oğlunun son zamanlarda babasının yokluğundan kaynaklı durgunluğu olduğunu anlatarak, "Bu konuyu komutana aktardım. Onlar da bir futbol maçı yaparak Berker'in durgunluğunun önüne geçmeye karar verdiler" diye konuştu. Berker Bezik ise yapılan sürprizden çok mutlu olduğunu söyledi. Şehit yakınlarıyla, asker ve polislerden oluşan takımların karşılaşması ise 3-3 berabere bitti.

Görüntü Dökümü

-------------------------

İzleyicilerden genel ve detay

Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ın gelişi

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı

Valinin maça katılanlarla birlikte görüntüsü

Vali Demirtaş'ın konuşması

Maçtan genel ve detay görüntüler

İzleyenlerin görüntüsü

Şehit eşi Nilgün Bezik ile röp.

Şehit oğlu Berke'nin maçta görüntüleri

Şehit oğlu Berke ile röp.

Haber-Kamera: Salih ÜÇTEPE/ADANA,

======================

Şenlik için gittikleri Kara Ada'da erkek cesedi buldular (2)

OTOPSİ YAPILACAK

Bodrum'da bu yıl 7'ncisi bugün düzenlenen Kara Ada Şenlikleri'ne katılanlar tarafından sahilde bulunan ve bir mülteciye ait olduğu sanılan çıplak erkek cesedi, Sahil Güvenlik ekibinin olay yerindeki incelemelerinin ardından otopsi için Muğla Adli Tıp Kurumu Morgu'na götürüldü.

Haber: Yaşar ANTER/ Muğla - Bodrum,

===================

Şehit Yüzbaşı'nın ailesine şehadet belgesi

MUĞLA Valisi Amir Çiçek, Hakkari Çukurca'da şehit düşen Yüzbaşı Özgür Özekin'in Fethiye İlçesi'nde yaşayan ailesini ziyaret edip, annesi Aliye Özekin ve eşi Müge Özekin'e 'şehadet belgesini' verdi.

Vali Çiçek, geçen 25 Eylül'de Hakkari'nin Çukurca İlçesinde düzenlenen bombalı saldırıda ağır yaralandıktan sonra, tedavi gördüğü Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 4 gün sonra şehit diyen Yüzbaşı Özgür Özekin'in, Fethiye'nin Tuzla Mahallesi'ndeki evini ziyaret etti. Ziyaret sırasında Vali Çiçek'e Muğla Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan ve eşi Dilek Özfidan, Muğla Emniyet Müdür Vekili Ahmet Yeniçeri, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ile Fethiye Emniyet Müdürü Hakan Aşık eşlik etti.

Muğla İl Jandarma Komutanlığı'ndan bir askerin Kur'an-ı Kerim okuduğu ziyarette Vali Çiçek, Özekin'in şehadet belgesini annesi Aliye ve eşi Müge Özekin'e verdi. Çiçek şehidin oğlu 1 yaşındaki Yağız Pars'ı kucağına alarak bir süre sevdi.

Vatanın birliği ve bütünlüğü için canlarını feda eden şehitlerin haklarını ödeyemeyeceklerini belirten Vali Çiçek, "Bize düşen şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmak ve korumaktır. Vatanımızın bölünmez bütünlüğünü sonuna kadar koruyacak, bayrağımızın göklerde dalgalanmasını sağlayacağız. Aileleri bize emanettir. Her zaman yanlarında olacağız" dedi.

Haber: Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), -

=================

Dağcılar, Erfelek Şelalerine tırmandı

SİNOP'ta bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen ve yaklaşık 200 dağcı sporcunun katıldığı 'Ulusal Dağcılık ve Erfelek-Tatlıca Şelaleleri Tırmanış Şenliği' sona erdi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu'nca organize edilen Sinop Valiliği, Sinop Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Sinop Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü işbirliğinde dördüncüsü düzenlenen 'Ulusal Dağcılık ve Erfelek-Tatlıca Şelaleleri Tırmanış Şenliği'nde yaklaşık 200 sporcu 28 takım halinde Erfelek İlçesinde bulunan Tatlıca Şelaleleri'ne tırmanış gerçekleştirdi. Yaklaşık 4 saatte tamamlanan zorlu etap sonrası sporcular Sinop'tan ayrıldı.

15 ilden yaklaşık 200 dağcı sporcunun katıldığı şenlik hakkında bilgi veren Sinop Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü İl Temsilcisi Ersan Çetin, "Bugün şelale tırmanışımızı yaptık. Bu tırmanış için özellikle sonbaharı seçiyoruz ki Erfelek'in ve şelalenin bütün güzelliği tam bu zamanalar da oluyor. Çok güzel bir manzara var. İsterim ki daha fazla ilden arkadaşlarımızda katılsın gelsin hep birlikte bu güzellikleri paylaşalım" dedi.

Haber: İbrahim ASLAN/ERFELEK (Sinop), -

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 11 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement