Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-2

1)ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜN TEMELİ YARIN ATILIYORAVRUPA ve Asya kıtalarını bir kez daha birleştirecek olan Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temeli yarın atılıyor.

17.03.2017 10:51

1)ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜN TEMELİ YARIN ATILIYOR

AVRUPA ve Asya kıtalarını bir kez daha birleştirecek olan Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temeli yarın atılıyor. 2023'te tamamlanarak açılması planlanan köprü dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Proje kapsamında Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün yanı sıra yapılacak 354 kilometrelik otoyolda 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üst geçit köprüsü yapılacak. Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'te açılması planlanan köprü, dünyanın en uzun asma köprüsünün temeli yarın atılıyor. Çanakkale Deniz Savaşları zaferinin 102.'inci yıldönümünde yapılacak törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın aralarında bulunduğu protokolün katılması bekleniyor.

DÜNYANIN EN UZUN ASMA KÖPRÜSÜ OLACAK

Çanakkale Köprüsü, ayakları arasındaki açıklık 2 bin 23 metre. Köprü bu özelliği ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü tabliyeleri 36 metre genişlikte ve 5 metre yükseklikte planlanıyor. Köprünün toplam boyu ise 3 bin 869 metre olacak. Köprü üzerinde 2x3 taşıt şeridi bulunacak. Ayakları deniz içine inşaat edilecek 1915 Çanakkale köprüsünün Lapseki tarafındaki yaklaşım viyadüğü 650 metre, Gelibolu tarafındaki yaklaşım viyadüğün ise 900 metre uzunluğunda olacak.

VİYADÜKLER, TÜNELLER, KÖPRÜLÜ KAVŞAKLAR İNŞAA EDİLECEK

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale- Savaştepe Otoyolu Projesi Malkara-Çanakkale (1915 Çanakkale Köprüsü dahil) kesimi, yap-işlet-devret modeli kapsamında ihale edilmişti. Köprü için yapılan ihalede en düşük süreyi Daelim (Kore) - Limak - SK (Kore) - Yapı Merkezi OGG teklif etmişti. Ortak girişim grubu köprü ve otoyol yapımı için 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira proje bedeli ve 5,5 yıllık yapım süresi dahil toplam 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklif etmişti. Köprü ve 100 kilometrelik kısmın 2023'te hizmete açılması hedeflenen otoyolun, toplam uzunluğunun 354 kilometre olacak. Yol, İstanbul Silivri'den başlayıp, Balıkesir'in Balya ilçesindeki otobanla birleşecek. Otoyol projesi kapsamında Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün yanı sıra toplam 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üst geçit köprüsü yapılacak. Köprüden geçiş ücretinin ise otomobiller için 15 Euro artı KDV olması planlanıyor.

DÜNYANIN EN UZUN KÖPRÜSÜNE İLK HARÇ ASYA'DAN KONACAK

ÇANAKKALE Boğazı'na yapılacak 'Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temeli, Asya kıtasındaki Lapseki İlçesi Şekerkaya Mevkiinde atılacak. 2023'e kadar tamamlanması planlanan köprü, Çanakkale Boğazı'nda Asya ile Avrupa kıtasını ilk kez birbirine bağlayan geçiş yolu olarak hizmet verecek. 2023 metre ayak açıklığıyla dünyanın en uzun köprüsü olacak 'Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temelinin atılacağı Lapseki İlçesine bağlı Şekerkaya Mevkiindeki hazırlıklar, tüm hızıyla sürüyor. 18 Mart Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilecek olan temel atma töreni için Şekerkaya Mevkii'nde yaklaşık 1 ay önce başlatılan çalışmalar son aşamaya geldi. Yurt dışından yabancı konukların katılımıyla gerçekleşecek temel atma töreni için sahil kesimine tören alanı hazırlandı. İş makineleriyle düzlenen alana asfalt döküldü. Helikopter pisti, tören alanı ve giriş yolları yapılan alan, Cumartesi günü binlerce kişiyi ağırlayacak. Henüz kesinleşmeyen programa göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenecek törenlere katılacak. Başbakan Binali Yıldırım ise Lapseki'de tören alanında olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, telekonferans yöntemiyle alana bağlanıp, Başbakan Yıldırım ile birlikte temeli atacak. Ardından Başbakan Binali Yıldırım'ın, bölgede bir miting yapması bekleniyor. Boğazın Asya yakasındaki Lapseki İlçesi Şekerkaya mevkii ve Avrupa yakasındaki Gelibolu İlçesi Sütlüce mevkileri arasına yapılacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün 2023 yılında tamamlanması bekleniyor. Köprünün toplam uzunluğu 3 bin 860 metre, yaklaşım viyadükleri ile 5 kilometre olacak. 18 Mart günü, sadece köprünün değil 101 kilometrelik Malkara - Çanakkale otoyolunun da temeli atılmış olacak. Projenin tamamını kapsayan Kınalı - Tekirdağ - Çanakkale - Gelibolu-Balıkesir-Savaştepe otoyolunun toplam uzunluğu ise 352 kilometre olarak planlanıyor.

ERDOĞAN VE YILDIRIMLI BİLBOARDLAR HEDEFİ OLDU

Öte yandan; köprünün temel atma törenine davet niteliği taşıyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım resimlerinin de yer aldığı billboardlardaki afişlerin birçoğu hedef oldu. Üzerinde 'Daha Güçlü Türkiye'nin Temelli Çanakkale'de atılıyor. 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun temelleri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın katılımlarıyla atılıyor, Türkiye geleceğe emin adımlarla yürüyor' yazılı afişlere, gece kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişiler, 'Hayır' yazıları yazdı. Durum dün fark edildi. İnönü Caddesi üzerinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Anafartalar Kampüsü bahçe duvarı önünde bulunan billboardlardaki afişlere 'Hayır' yazılarının yanı sıra 'Üniversite Başkanlığa Hayır' diyor yazılı sticker yapıştırıldığı görüldü.

Görüntü Dökümü

------------------------------

Köprünün yapılacağı bölgenin havadan çekiymiş görüntüleri

1915 Çanakkale köprüsünün temelinin atılacağı alandaki çalışmalardan görüntü

Afişlerden ve hayır yazılarından görüntü

Genel ve Detay görüntü

Haber-Kamera: Ali AKSOYER- Burak GEZEN- Mustafa SUİÇMEZ/ ÇANAKKALE,

===========================================================

2)FETÖ ŞÜPHELİSİ 24 SAĞLIK MEMURU ADLİYEDE

KAYSERİ'de, FETÖ/PDY soruşturmasında gözaltına alınan 24 sağlık personeli, polisteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.FETÖ/PDY soruşturması kapsamında ByLock kullandıkları iddiası ile 14 Mart Tıp Bayramı'nda gözaltına alınan ve daha önce bu gerekçeyle görevlerinden ihraç edilen 24 sağlık memuru, Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerin ardından sağlık kontrolü için Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tabipliği'ne getirildi. Zanlılar sağlık kontrolünün ardından adliyeye götürüldü.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Zanlıların Adli, Tabipliğe getirilişi ve çıkarılışları

-Genel detaylar

Haber-Kamera: Olcay DÜZGÜN/KAYSERİ DHA)

DV 1 DOSYA, 2 dakika 12 saniye/70 MB

================================================

(ÖZEL)

3)KUYRUĞUNU KESİP, KIRBAÇLA KÖR ETTİKLERİ ATI SOKAĞA ATTILAR

GAZİANTEP'te, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, kuyruğunu kesip kırbaçla bir güzünü kör ettikleri atı ağaca bağlayarak terk etti. Ölüme terk edilmiş haldeki at, görenlerin ihbarıyla Canlı Hayatı İyileştirme Derneği görevlilerince tedavi edilerek barınakta koruma altına alındı. İbni Sina Mahallesi'ndeki bir parkta sol gözü kör olmuş ve ağaca bağlanmış haldeki atı gören vatandaşlar, durumu Canlı Hayatı İyileştirme Derneği görevlilerine bildirdi. İhbarın ardından parka gelen dernek çalışanları, atın kuyruğunun kesildiğini ve ayaklarına zarar verildiğini belirledi. Parka çağrılan kamyonetle dernek bakım evine götürülen ata veteriner tarafından müdahale edilerek ilaç tedavisi uygulanmaya başlandı.

Ölüme terk edilen hayvanın tedavisini yapan veteriner Gizem Yıldırım, atın sol gözünün kamçı darbesiyle kör olmuş olabileceğini söyledi. Atın kuyruğunun da kesildiği için kendini temizleyemediğini kaydeden Yıldırım, "At yaptığımız ilk müdahalede sol gözünün kör olduğunu belirledik. Körlüğün sebebi büyük ihtimalle kamçı darbesi. Ayrıca kuyruğu da kesilmiş ve arka bacaklarında darbe izleri var. Sahibinin atı kör olduktan sonra ağaca bağlayarak ölüme terk ettiğine inanıyoruz. Gözünün eski hale gelmesi çok zor. Yüzde 90 ihtimalle kör kalacak. Bunun dışında diğer bakımları yaparak tedavi etmeye çalışıyoruz" dedi.

Derneğin yöneticilerinden Cemal Tosun ise atın 3 gündür aynı yerde bağlı vaziyette bırakıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Biz bu hayvanı bir parkta bulduk. 3 gündür bir ağaca bağlanmış ve soğuktan ve yağmurdan etkilenmişti. Perişan haldeydi. Gözü aldığı darbe nedeniyle çok kötüydü. Darbeden sonra göz enfeksiyon kapmış ve göremediği için de terk edildiğini düşünüyoruz. Aynı zamanda arka ayakları yaralı olan atın kuyruğunu da kesmişler. Biz şimdi atımızı iyileştirerek güzel bir yere bir çiftliğe yuvalandırmaya çalışıyoruz."

Görüntü Dökümü

------------------------------

Yaralı bulunan at

Ata bakım yapılması

Veterinerin atın kör olan gözüne ilaç tedavisi uygulaması

Cemal Tosun'un konuşması

Veteriner Gizem Yıldırım'ın konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber - Kamera: Eyüp BURUN -GAZİANTEP -DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 134 MB

==========================================================

4)SORUYU BİLEN SINIFA GİRİYOR

MANİSA Bilim ve Sanat Merkezi'ndeki Fen Bilimleri öğrencisi Ceyna Alkan, öğretmeni Selman Ülker ile birlikte kapı kilit mekanizması üretti. Mekanizma, fen bilimleri dersiyle ilgili soruları doğru yanıtlayanlara kapının açılmasını sağlıyor. Manisa Bilim ve Sanat Merkezi Fen Bilimleri ve Teknoloji Öğretmeni Selman Ülker ve 11'inci sınıf öğrencisi Ceyna Alkan'ın icat ettiği kapı kilit mekanizması ile sınıfa girmek istiyenler fen bilimleri sınavına tabi tutuluyor. Derse girecek öğrenciler ekranda çıkan sorulara doğru cevabı verene kadar kapıda bekliyor. "Aşağıdakilerden hangisi tek hücreli canlıdır? (amip)", "Elektriği kim buldu? (Edison)" gibi soruların bulunduğu mekanizmanın merkezde öğrenim gören öğrencilerin ilgi odağı olduğunu söyleyen Fen Bilimleri ve Teknoloji öğretmeni Selman Ülker, "Bizim bu projeyi yapmaktaki amacımız fen sınıfına gelen öğrencilerin eğlenirken öğrenmelerini sağlamak ve dersleri ilgi çekici hale getirmek. Sınıf kapısı önünde duran tabletteki fen bilimleri sorularına doğru cevap verebilen öğrenciler sınıfa girmeye hak kazanıyor. Soruya doğru cevap verildiğinde, tabletin bluetooth ile bağlı olduğu ardunio destekli kapı kilit mekanizması otomatik olarak açılıyor ve sınıfa giriş sağlanıyor. Soru yanlış cevaplandığında kapı kilidi açılmıyor. Soruyu ilk hakkında bilen öğrenci alkış sesi, ikinci ve üçüncü denemesinde bilen öğrenci yanlış alarmı sesi ile sınıfa girebiliyor. Bu sistem öğrencilerin ilgisini çekmekte ve eğlenirken öğrenmelerini sağlamaktadır. Bu sistem farklı yerlere entegre edilebilir. Kilit sistemi evlerde hırsızlığa önlem olarak bile kullanılabilir. Karekod ile ilişkilendirilerek eve giriş sağlanabilir. Ayrıca bu mekanizma sayesinde anahtarlarını evde unutanlar kapıda kalmaktan kurtulabilir" dedi.

PROJELER SERGİLENECEK

Manisa'da üst düzey öğrencilerin yeteneklerini geliştirmeleri için okul dışında eğitim aldıkları Manisa Bilim ve Sanat Merkezi'nin Müdürü Özgür Ekmeksiz ise, merkezde 517 öğrencinin eğitim gördüğünü ifade ederek, "Öğrencilerimiz eğitim programların en üst aşaması olan proje üretme aşamasında da çalışmalarını sürdürüyor. Bizler de bu aşamada öğrencilerimizin kendilerini geliştirmeleri ve kapasitelerini en üst düzeyde kullanabilmeleri için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Tüm projelerimizi mayıs ayında TÜBİTAK 4006 bilim şenliğinde sergileme fırsatı bulacağız. Aynı zamanda bakanlığımız tarafından düzenlenen bilim ve sanat festivalinde Manisa'yı temsil ederek, projeleri sergileme imkanı bulacağız" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Sınıftan genel görüntü,

-Kapıdaki mekanizmadan görüntü

-Öğrenciler tabletteki soruları cevaplayıp sınıfa girerken görüntü

-Fen Bilimleri ve Teknoloji Öğretmeni Selman Ülker ve öğrencisi Ceyna Alkan, mekanizmayı incelerken görüntü

-Fen Bilimleri ve Teknoloji Öğretmeni Selman Ülker açıklama

-Manisa Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Özgür Ekmeksiz açıklama

Haber-: Ersan ERDOĞAN/MANİSA,

================================================

5)OKULLARI SOYAN HIRSIZ ÇETESİ YAKALANDI

DİYARBAKIR'da, güvenlik görevlisi bulunmayan 7 okulu soyan hırsızlık çetesi yakalandı. Girdikleri okullarda diz üstü bilgisayar ve televizyonları çalan hırsızlık çetesinin bir okuldan matkabı da çaldıkları belirtildi.Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Bürosu ekipleri, değişik tarihlerde merkez Bağlar ve Kayapınar İlçelerinde bulunan 7 ayrı okulda gerçekleşen soygun üzerine çalışma başlattı. Hırsızlık bürosu polislerinden oluşan özel ekip güvenlik görevlisi bulunmayan okullara gece giren hırsızların izini sürmeye başladı. Okullardaki güvenlik kameralarını insaniye saniye inceleyen polis, detaylı çalışma yaparak soygun sırasında hırsızların parmak izi ve eşkal belirlemelerini gerçekleştirdi. Yapılan araştırmalar sonucu polis, yaşları 15 ile 17 arasında değişen 6 kişilik hırsızlık çetesi üyelerini belirledi. Polis hırsızlık olaylarına karıştıkları belirlenen Y.B., Ş.T., E.C.D., M.H., M.Y. ve M.A.U'yu gözaltına alındı. Yaşları küçük olan şüpheliler, Çocuk Şube Müdürlüğüne sevk edilirken, şüphelilerden E.C.D çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.Hırsızlık çetesinin okullardan çalınan 5 adet diz üstü bilgisayar, 2 adet televizyon, hard disk monitörlerin yanı sıra bir okuldan matkap çaldıkları tespit edildi. Çalınan malzemeleri ele geçiren polis, çalıntı malzemeleri satın alan kişilere yönelik te işlem yaptı. Çalıntı mal almaktan haklarında işlem yapılan M.A., N.Y,M.T, M.B. ve B.D. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Yüzleri maskeli hırsızların okulların kapısını kırarak içeri girmesi

-TV ve Laptopları çalmaları

-Okul içinde gezmeleri

-Kapıları kırmaları

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Canan ALTINTAŞ/DİYARBAKIR,

======================================================

6)KAR ALTINDAKİ LEYLEK YUVALARINI YAPIYORLAR

Muş'un merkeze bağlı Muratgören köyünde yaşayanlar, leylek yuvalarını kardan temizleyip, onarım yapıyorlar.

Mart ayının ortasına gelinmesine karşın Muş'un bazı köylerinde kar kalınlığı hala yer yer 1 metreyi buluyor. Merkeze bağlı Muratgören köyünde yuvalarının kar altında olması nedeniyle gelen leylekler zor durumda kalınca köylüler harekete geçti. Köy halkı kar altındaki leylek yuvalarını kardan ve pislikten temizleyerek leyleklerin yuvalarında rahat bir şekilde barınması için yardım ediyorlar. Köyün gençleri çatılar, direkler üzerinde bulunan leylek yuvalarına çıkarak yuvaları temizleyip onardıktan sonra yuvalarına ekmek, balık gibi yiyecekler bırakıyor.

Köy etrafındakı dere sularının hala don olması nedeniyle leyleklerin yiyecek bulamadığını belirten Köy Muhtarı Alican Arslan, "Köylü gençlerimizle yuvaları onarma kararı aldık. Önce yuvalar onarılıyor daha sonra günlük yiyecekleri yuvalara bırakılıyor. Bu yıl çok karlı ve uzun bir kış yaşadık. Her yıl leylekler geldiğinde köyde kar olmazdı ancak şimdi 1 metre kar var. Bu kadar karı gören leylekler bile sanırım şaşırmıştır" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Köylü gençlerin leylek yuvalarını onarmalarından detaylar

-Köyden detaylar

-Yuvalar yerine evlerin çatılarına konan leyleklerden detaylar

-Röportaj

(KJ: Haber-Kamera: Eser AYDIN/ MUŞ,

=====================================================

7)İSLAHİYE'DE DİPLOMALI ÇOBANLAR YETİŞİYOR

GAZİANTEP'in İslahiye İlçesi'nde, 'Sürü yönetimi elemanı' eğitimi ile diplomalı çobanlar yetiştiriliyor.İslahiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Sürü yönetimi elemanı' kursuna katılanlara, 15 gün süreyle 120 saat teorik ve pratik eğitimi veriliyor. Kurs sonunda başarılı olan kursiyerlere de çobanlık yapabileceklerine dair sertifika belgeleri veriliyor.

İlçede 4 yıldan bu yana uygulanan eğitim kapsamında bu güne kadar 145 kişiye belge verilirken, yeni açılan kursa da 16 çoban adayı katıldı. Hava koşullarına bağlı olarak ağılda yemleme, mera alanlarında yönlendirme, hayvan sağlığı, sağım, ırk seçme, bakım, besleme, çoğaltabilme, hastalıklara karşı koruyabilme ve mücadele edebilme konularında çoban adaylarına eğitimleri verilirken broşürler dağıtılıyor.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde oluşturulan sınıfta kursiyerlere ilk dersi Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlik Müdürü Veteriner Hekim Ali Rıza Demirel verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yüksel Şahin, kursiyerleri donanımlı hale getirdiklerini belirterek, "İslahiye'de bugüne kadar 140 kursiyerimiz belge aldı. Kurslarımızda teorik ve pratik olarak eğitimlerin veriliyor. Kursiyerlerimize sahada karşılarına çıkacak sorunları ve baş edebilme yöntemleri anlatılıyor. Eğitimini tamamlayan kursiyerlerimiz daha modern ve bilinçli hayvancılık yapabilecek" dedi.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Çoban adaylarına ders verilmesi

Eğitim alan kursiyerler ile rop.

İlçe Tarım Müdürü Yüksel Şahin ile rop.

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Kadir ÇELİK-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU : 124 MB

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement