"HDP'liler milletvekilliği yapamıyor" iddiasına PAB heyetinde bulunan HDP'li vekille yanıt - Son Dakika
Güncel

"HDP'liler milletvekilliği yapamıyor" iddiasına PAB heyetinde bulunan HDP'li vekille yanıt

TBMM Parlamentolararası Birlik (PAB) Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı, Parlamentolararası Birliğin (PAB) İnsan Hakları Komitesinin "HDP'liler milletvekilliği yapamıyor" iddiasını, HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy'un PAB heyetinde bulunması ve...

03.11.2022 11:09  Güncelleme: 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Parlamentolararası Birlik (PAB) Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı, Parlamentolararası Birliğin (PAB) İnsan Hakları Komitesinin "HDP'liler milletvekilliği yapamıyor" iddiasını, HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy'un PAB heyetinde bulunması ve birlikte programa katılmalarının çürüttüğünü söyledi.

AA muhabirine konuşan Kavakcı, Ruanda Cumhuriyeti'nin Kigali kentinde düzenlenen Parlamentolararası Birliğin 145. Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri değerlendirdi.

Toplantının ana temasının "Barışçıl ve daha güvenli bir dünya için parlamentolarda kadın-erkek eşitliğinin sağlanması" olduğunu anlatan Kavakcı, kadın-erkek eşitliği üzerine konuşmalar yapılan toplantıda aynı zamanda parlamentolarda göç, insan kaçakçılığı sorunlarının önüne geçmek için neler yapılabileceğinin de ele alınan konular arasında olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın da toplantının gündeminde olduğunu dile getiren Kavakcı, " Türkiye'nin de destekleriyle Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının yanlış olduğuna dair bir acil gündem maddesi kabul edildi." bilgisini aktardı.

"Birçok ülke Türkiye'nin çalışmalarına verdiği önemi dile getirdi"

"Türkiye olarak bu Genel Kurulda kendimizi farklı bir konumda hissettik." diyen Kavakcı, Türkiye ile Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Ukrayna ve Rusya arasında imzalanan "Tahıl Koridoru Anlaşması"nın önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Ukrayna ve Birleşik Krallık heyetleriyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildiren Kavakcı, "Hem tahıl krizinin çözülmesi hem de esirlerin değişiminin Türkiye üzerinden yapılması toplantıya damgasını vurdu." diye konuştu.

Kavakcı, birçok ülkenin Türkiye'nin çalışmalarına verdikleri önemi dile getirdiğini aktardı.

Türkiye'nin, İsrail, Yeni Zelanda, Kanada gibi ülkelerin de bulunduğu Parlamentolararası Birliğin Twelve Plus Grubu'nun içinde olduğunu belirten Kavakcı, "Twelve Plus Grubu'nda Türkiye'ye hem Grup Başkanı teşekkür etti hem de birebir görüşmelerde teşekkür ettiler." dedi.

Parlamentolararası Birlik Türk Grubu adına bir diplomatik başarının da yaşandığını açıklayan Kavakcı, Kadın Parlamenterler Forumu'nun yönetiminde kendi şahsında TBMM'nin temsil edileceğini söyledi.

"HDP'li milletvekillerinin Türkiye aleyhine vermiş oldukları 64 dosya mevcut"

AK Parti İstanbul Milletvekili Kavakcı, PAB'ın Türkiye raporunda yer alan "HDP'nin kapatılması ihtimalinden derin endişe duyulmaktadır" ifadelerine ilişkin şunları kaydetti:

"Parlamentolararası Birliğin en aktif komitelerinden bir tanesi; Parlamenterlerin İnsan Hakları Komitesi. Bu Komite, insan hakkı ihlaline uğradığını düşündüğü parlamenter adına ya kendisi ilgili ülkelerle irtibata geçiyor ya da şikayet başvurularını kabul ediyor. Parlamenterlerin İnsan Hakları Komitesinde, HDP'li milletvekillerinin Türkiye aleyhine vermiş oldukları 64 dosya mevcut. Bu sefer de aynı dosyalar hem Genel Kurulda gündeme geldi hem Komitede gündeme geldi. Biz, sürekli Komiteye, Türkiye'deki süreçlerle alakalı arzu ettikleri bilgilendirmeleri yapıyoruz. Bu sefer de Genel Kurulda aynı şikayetler gündeme geldiğinde HDP'li üyemizin de bizimle oluşu, Parlamentolararası Birlikteki bu kıymetli Komitenin raporunu çürüttüğünü, gerçekleri yansıtmadığını göstermiş oldu. Çünkü rapordaki iddialara göre Türkiye'de HDP'li milletvekillerinin, milletvekili olarak vazife yapmasına imkan sağlanmadığı söyleniyordu. Ama Mecliste grubu bulunan her partinin bizde üyesi var. 9 üye 5 partiyi temsil ederek toplantılara katılıyoruz. HDP'li üyemiz de, diğer partilerden üyeler gibi bizimle beraber. Bunu da Genel Kurulda söyleyerek, Komitenin çalışmalarına saygı duyduğumuzu ama bu raporunu külliyen reddettiğimizi ifade etmiş olduk. Yazılı olarak da kendilerine bunu ileteceğiz."

"HDP\'liler milletvekilliği yapamıyor" iddiasına PAB heyetinde bulunan HDP\'li vekille yanıt
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'HDP'liler milletvekilliği yapamıyor' iddiasına PAB heyetinde bulunan HDP'li vekille yanıt - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement