ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 15 Şubat 2023 - Son Dakika
Güncel

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 15 Şubat 2023

ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 15 Şubat 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca deprem bölgesinden 272 bin 305 kişi tahliye edildiDepremzedelerden 237 binden fazlasının tahliyesi dün itibarıyla hava yoluyla gerçekleştirilirken 34 bin 406'sı trenler, 659'u gemiler vasıtasıyla taşındı(Merve Özlem Çakır/Ankara)2- Pakistan...

15.02.2023 10:45  Güncelleme: 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

6 Nisan 1920

1- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca deprem bölgesinden 272 bin 305 kişi tahliye edildi

Depremzedelerden 237 binden fazlasının tahliyesi dün itibarıyla hava yoluyla gerçekleştirilirken 34 bin 406'sı trenler, 659'u gemiler vasıtasıyla taşındı

(Merve Özlem Çakır/Ankara)

2- Pakistan Başbakanı Şerif dayanışma göstermek için Türkiye'ye geliyor

Şahbaz Şerif: "Türkiye'nin tarih boyunca, depremler, seller ve zor zamanlarda Pakistan'ın yanında durduğu gibi bu keder anında biz Türkiye'nin yanınızda duruyoruz"

(Muhammet Nazım Taşçı/Karaçi) (Görüntülü)

3- Deprem mühendisleri afetteki sıra dışılıklara odaklandı

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Önder Çetin: "Dünya deprem tarihinde bu kadar kısa süre aralıklarla üst üste 2 büyük depreme ve sonrasında da binlerce artçı depreme maruz kalan başka bir bölge görülmedi ancak bu durum mühendislik eksiklerimiz, hatalarımız, düzeltmemiz gereken konular için mazeret olamaz"

"İlk fay kırıldıktan yaklaşık 10 saat sonra diğerinin kırılması manidar. İlk depremde 3 fayın birlikte kırılması, ardından bölgedeki Sürgü ve Çardak faylarının yine birlikte kırılması deprem mühendisliği açısından olası bir senaryo değil"

"Deprem bölgesindeki kara yolları, köprüler, viyadükler ve tüneller maruz kaldıkları hasarlara rağmen işlevselliklerini devam ettirip sınıfı geçerken bina tipi yapılar ise çoğunlukla sınıfta kaldı"

(Mehtap Yılmaz/Ankara)

4- Deprem bölgesindeki küçükbaş hayvan yetiştiricileri için yem desteği talebi

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik:

"Bölgedeki 10 ilimizdeki toplam küçükbaş hayvan sayımız 11 milyon civarında olup bu da ülkemiz toplam küçükbaş hayvan varlığının beşte biri kadardır"

"Şu an için bölgede açıkta kalan hayvanlar için çadır ve yem ihtiyaçları had safhadadır"

(Mustafa Çalkaya/Ankara)

5- İstanbul'da en fazla yaşlı konut Fatih ve Üsküdar'da

İstanbul'da 2000 ve öncesi yapılmış bina sayısı 818 bini aşarken, bunların 264 bininin 1980'den önce inşa edildiği biliniyor

2000 ve öncesine ait binaların en yoğun olduğu ilçelerin başında 39 bin 786 adetle Fatih gelirken, onu Üsküdar ve Bağcılar izliyor

KENTSEV Başkan Vekili Haldun Ersen: "Özellikle çok ağır hasar alması beklenen binalar hemen tahliye edilmeli ve bu yapıların dönüşümü için harekete geçilmeli"

(Uğur Aslanhan/İstanbul)

6- Madenciler, kömür ocaklarında uyguladıkları yöntemlerle enkazda kalan canlara umut oldu

Domuz damı, ayı bacağı, sarma gibi yöntemler kullanan TTK çalışanı madenciler, yaklaşık 450 kişiyi yıkıntılar arasından çıkarmayı başardı

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Fazlı Uncu: "Madenciler herhangi bir yerde boşluk yakaladığı zaman kendine özel tahkim metotlarını kullanarak hızlı şekilde ilerleyip canlıyı çıkartabiliyorlar. Vatandaşımızın bir nebze de olsa yüzünü güldürebildiysek ne mutlu bize"

(Süleyman Elçin/Hatay) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Sivaslı itfaiyeciler ikinci depreme enkaz üzerinde yakalandı

Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Grup Amiri Faruk Özdere: "Enkaz altındakilerini kendi canımız olarak gördük, empati yaparak, oğlumuz, kızımız gibi düşünerek hareket ettik"

İtfaiye eri Hidayet Yücekaya: "Bulunduğumuz bina çökmeye başladı, 1,5-2 kat mesafeden aşağı indik. Daha sonra kurtarma çalışmalarına devam ettik"

(Serhat Zafer/Sivas) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Kurtarma ekibi, 72 saat sonra enkazdan çıkardığı üniversiteli İlayda'yı evinde ziyaret etti

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekiplerinin, Adıyaman'da 72 saat sonra enkaz altından kurtarılan diş hekimliği öğrencisi İlayda Ülger'i ziyaretinde duygusal anlar yaşandı

İlayda Ülger: "Seslerini duyduğum insanları artık karşımda göreceğimi ve beni oradan çekip kurtaracağınızı düşündüm. Onu duymak, onu bilmek çok güzeldi. Ankara'dan beni kurtarmak için gelmişler, gitmeyecekler, söz verdiler"

(Aykut Karadağ/Osmaniye)

9- ABD'de beklentileri aşan enflasyon Fed'in faiz artırımlarının süreceğinin sinyalini verdi

AEI Kıdemli Uzmanı Steven Kamin: "Güçlü ocak ayı istihdam raporunun ardından gelen enflasyon verisi, muhtemelen Fed'in faiz oranlarını daha da artırma ve uzun bir süre yüksek tutma kararlılığını güçlendiriyor"

Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi: "Enflasyon ocakta yüksek gelmesine rağmen yıllık bazda yavaşladı. Bu enflasyonun gerilediği ve Fed'in daha fazla faiz artışı yapması veya resesyon yaşanması gerekmeden gelecek yılın başlarında Fed'in enflasyon hedefine dönme yolunda ilerlediği senaryosunu değiştirmiyor"

(Sevgi Ceren Gökkoyun-Dilara Zengin/New York)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 15 Şubat 2023 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement