Sağlık Bakanı Koca'dan sigara paketleri açıklaması: Cazibeyi arttırıcı herhangi bir unsur bulundurulmayacak - Son Dakika
Ekonomi

Sağlık Bakanı Koca'dan sigara paketleri açıklaması: Cazibeyi arttırıcı herhangi bir unsur bulundurulmayacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, artık sigara paketlerinin tek tip olduğunu söyledi. Bakan Koca, paketlerin üzerlerinde cazibeyi arttırıcı herhangi bir unsur bulundurulmayacağını ifade etti.

14.12.2019 23:08  Güncelleme: 00:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanı Koca, TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlığın 2020 bütçesi görüşmelerinde konuştu. Koca, tütün, alkol ve madde ve teknoloji dahil her türlü bağımlılığı ve kötüye kullanımı engellemenin herkesin sorumluluğunda olduğunu belirtti. Koruyucu ve temel sağlık hizmetleri için ayrılan bütçenin, 2002- 2019 döneminde 3,8 kat artarak yaklaşık 18 milyar TL'ye ulaştığını kaydeden Koca, "2020 yılı için bu konuda ayrılan bütçe miktarı 20 milyar 846 milyon TL'ye çıkarılmaktadır" dedi.

SİGARA PAKETLERİNİN ÜZERİLERİNDE BULUNDURULMAYACAK

Koca, obezitenin tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sorun haline geldiğini söyledi. Tütün bağımlığıyla mücadelenin gevşeme olmaksızın sürdürüleceğini de vurgulayan Koca, şunları söyledi:

"Artık sigara paketleri tek tip olmuştur ve üzerilerinde cazibeyi arttırıcı herhangi bir unsur bulundurulmayacaktır. Bu alanda dünyada 7'nci ülke olduk. Şiddet, her türlüsüyle bir insanlık ayıbıdır. Sadece sağlıkçılara yönelik olarak değil, bütün insanlar için kabul edilemez bir durumdur. Maalesef, hemen her gün şiddet olaylarının haberlerde yer alması hepimizi üzmektedir. Sağlık çalışanları da ne yazık ki şiddet mağdurları arasında fazlasıyla yerini almaktadır. Bu husus sadece bizim değil, birçok ülkenin önemli bir sorunudur."

Sağlık Bakanı Koca'dan sigara paketleri açıklaması: Cazibeyi arttırıcı herhangi bir unsur bulundurulmayacak

"ÇOK SAYIDA HASTANENİN BİR ARADA BULUNDUĞU HASTANE ŞEHİRLERİDİR"

Bakan Koca, son yıllarda inşa edilen hastanelerle birlikte Türkiye'deki ortalama hastane yaşının 13'e düşürüldüğünü söyledi. Şehir hastaneleriyle ilgili eleştirileri yanıtlayan Koca, "Kamu özel projelerinin toplam yatak sayısının yüzde 65'i yenileme yüzde 35'i de tamamen yeni yatak olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu yüzden bazı bölgelerimizde yeni ihtiyaçlar karşılanırken, eski hastanelerimizin önemli bir kısmı ihtiyaca göre renove edilerek özelleşmiş sağlık hizmetleri ile meslek içi sağlık eğitimine ayrılmaktadır. Son 5 yılda genel bütçe kaynaklarıyla 351 sağlık yapısı inşa edilerek ülkemize 31 bin 96 yatak kazandırılmıştır. Bu süreçte yapımı tamamlanan 10 şehir hastanemizle 13 bin 423 yatak hizmete sokulmuştur. Hastanelerin büyüklüğü eleştiri konusu yapılmaktadır. Bu hususu, toplumun gelişen nüfusu, artan talepleri ve gelecek projeksiyonları ile birlikte değerlendirmek gerektiği kanısındayım. Şehir hastaneleri, sadece bir hastane değil, alanında özelleşmiş çok sayıda hastanenin bir arada olduğu hastane şehirleridir. Amacımız, bu hastanelere başvuran hastaların, sağlıkla ilgili sorunlarının tamamını bir merkezde sonuçlandırmasıdır" diye konuştu.

Koca, şehir hastanelerinin merkeze uzak yerlerde yapıldığı eleştirisine ise "Hastaların büyük şehirlerde hastaneden hastaneye dolaştırılması yerine tek bir yerleşkede bütün sorunlarına cevap vermek üzere tasarlanmıştır" dedi.

ŞEHİR HASTANELERİNİN İHALESİ

Şehir hastanelerinin istekliler arasında ihale edildiğini aktaran Koca, ihalelerin yandaş müteahhitlere verildiği iddialarına, "Kanun ve yönetmeliği çerçevesinde önce kapalı teklifler alınıyor. Sonra açık eksiltmeye geçiliyor. Daha sonra en uygun teklif veren iki istekli ile pazarlık yapılıyor. Bunların sonucunda ihale kararı veriliyor. Dolayısıyla hiçbir şehir hastanesi, pazarlık usulü ile ihale edilmiş değildir" cevabını verdi.

"RAKAMLAR SPEKÜLE EDİLMEKTEDİR"

Hastaneler hakkında çok fazla şehir efsanesinin ortalıkta dolaştığını belirten Koca, şöyle konuştu:

"Bu efsanelerde rivayet edildiği gibi, şehir hastaneleri Elazığ'da şehitliğe, Kayseri'de bataklığa, Halk Sağlığı binası Ankara'da dere yatağına yapılmış değildir. Hazine garantisi verildiği, borç üstlenim anlaşmasının yapıldığı ileri sürülmektedir. Bu süreçle ilgili farklı görüşler ileri sürülmektedir. Şunu net olarak ifade edeyim ki ne Bakanlığımızca, ne de Hazine ve Maliye Bakanlığınca bugüne kadar herhangi bir borç üstlenim anlaşması imzalanmış değildir. Şehir hastanelerinin maliyetinin devlet sırrı olduğu gerekçesiyle açıklanmadığı gibi garip, akıl dışı ithamlara şahit oluyoruz. Şunu net olarak ifade edeyim ki, bütçede şehir hastaneleri ödenekleri diğer yatırım bedelleri içinde verilmeyip, şeffaf bir şekilde ayrı bir kalem olarak yer almaktadır. Bina ve tefrişat yatırım maliyeti, bakım ve onarım giderleri, alınan ek hizmetlere ilişkin giderler gibi birçok unsur bir arada değerlendirilerek belirlenen yıllık bütçe rakamları tefrik edilmeksizin speküle edilmektedir."

Sağlık Bakanı Koca\'dan sigara paketleri açıklaması: Cazibeyi arttırıcı herhangi bir unsur bulundurulmayacak
Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Sağlık Bakanı Koca'dan sigara paketleri açıklaması: Cazibeyi arttırıcı herhangi bir unsur bulundurulmayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.


Advertisement