Tekirdağ Trakya'yı Kirlilikten Kurtaracak Projede Marmara Denizi'ne Son Boru İndirildi-1 - Son Dakika
Güncel

Tekirdağ Trakya'yı Kirlilikten Kurtaracak Projede Marmara Denizi'ne Son Boru İndirildi-1

Trakya'yı kirlilikten kurtaracak projede Marmara Denizi'ne son boru indirildiTRAKYA'da çevre kirliliğinin önüne geçecek Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında atıkların arıtılarak Marmara Denizi'ne döküleceği son boru çekimi törenle yapıldı.

21.04.2019 19:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trakya'yı kirlilikten kurtaracak projede Marmara Denizi'ne son boru indirildi

TRAKYA'da çevre kirliliğinin önüne geçecek Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında atıkların arıtılarak Marmara Denizi'ne döküleceği son boru çekimi törenle yapıldı. Törene katılan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, projenin Türkiye'de değil, dünyanın en büyük çevre projelerinden biri olduğunu söyledi.

Tekirdağ'da, Trakya'da çevre kirliliğinin önüne geçilmesi için yürütülen Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde, Marmara Denizine Derin Deniz Deşarj Projesi Son Boru Çekimi' töreni gerçekleştirildi. Atıkların arıtılarak, Marmara Denizi'nin 4.5 kilometre açığına arıtılarak dökülecek hattın Marmara Denizi'ndeki son boru çekimi törenine TBMM Başkanı Mustafa Şentop, eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Tekirdağ milletvekilleri, Mustafa Yel, Çiğden Koncagül, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdere, Derin Deşarj A.Ş Genel Müdürü Mehmet Ceylan ile davetliler katıldı. Davetliler, Süleymanpaşa sahilinden feribotla Marmara Denizi'nde kurulu platforma gitti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un start vermesi ile platformdaki personel, üzerinde Türk bayrağı bulunan boruyu vinç yardımı ile denizin altına indirdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, konuşmasına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'da şehit cenazesinde uğradığı saldırıyı kınayarak başladı. Şentop, "Şehit cenazesi için katıldığı bir törende, bir grup tarafından bir protesto, bir fiziki saldırı olmuş. Bu noktada haberler geliyor. Bu saldırıyı kınıyorum, sayın Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Siyasette tabi farklı görüşler olabilir, farklı tartışmalar olabilir ama bunların hepsi sözle, fikirle yapılması gerekir. Bu tür hadiseler hem siyasetçilere de yapılmamalı, kimseye karşı yapılmamalı .Bunu yapanların bir provokasyon içerisinde olduklarını ben düşünüyorum. Arkasındaki planlamanın da ortaya çıkarılması gerektiği kanaatindeyim. En kısa zamanda bunu temenni ediyorum" dedi.

Şentop, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın sadece Türkiye'de değil, dünyanın en büyük çevre projelerinden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Zamanında çok geniş ve etraflı düşünmeden verilmiş olan izinler var, ruhsatlar var, yapılmış olan binalar var. Başta evsel olmak üzere sanayi atıkları ile ilgili dikkat edilmemiş. Sanayilere, fabrikaya izin verilmiş. Bunların tabi ki ortaya çıkaracağı atıkların ne şekilde atılacağı düşünülmemiş. Zaman zaman yapılan çalışmalar olmuş, arıtma tesisleri yapılmış ama bunların bir kısmı yetersiz, bir kısmı tam anlamıyla çalıştırılmıyor. Her halükarda Ergene'ye yönlendirilen atıklar var. Bu proje bu anlamda öncelikle bu atığın Ergene'ye yöneltilmesini ortadan kaldırıyor. Toparlayıp Marmara Denizi'ne bütünüyle deniz içerisinde entegre olacak şekilde bir arıtmayla buraya gönderiyor. Tabi çalışma büyük bir çalışma, büyük bir proje. Bunda Cumhurbaşkanımızın talimatı var takibi var. En son 28 Haziran seçimlerinden sonra 100 günlük eylem planında Trakya ve Ergene'nin projesini eylem planı içerisine de koymuştu. Çok sıkı bir şekilde takip ediyor. Bu projenin mimarı takibi işini üstlenen de değerli bakanımız Veysel Eroğlu hocamız. Buradan itibaren artık sanayicilerimizin ortak arıtma tesisleri kurulmasında ve atıkların oraya getirilmesinde vazifeler var, görevler var yükümlülükler var. Bu işin başlangıcında burada yer alan değerli valimiz Ali Yerlikaya, ondan sonra ki valilerimiz bu işin başında gayret gösterdiler. Ben hepsine huzurlarınızda teşekkür ediyorum."

Eski Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, proje ile birlikte Ergene Nehri'nin temiz akacağını belirterek, "Özellikle şunu vurgulamak istiyorum. Ergene gerçekten çok önemli, Cumhurbaşkanımız bir gün bana talimat verdi. O zaman ben Çevre ve Orman Bakanı'ydım, 'Veysel Hoca, evet belediyeler ve sanayi kuruluşları arıtma tesisini kurmadılar, gerekli standartları sağlayamadılar ama Ergene'yi temizleme vazifesini sana veriyorum, gerekli koordinasyonu yap' diye talimatları verdiği zaman bizde özellikle Ergene ile alakalı gerçekten bir eylem planı yaptık.Havzanın tamamına bakarak burada 15 paketten bir Ergene eylem planı hazırladık. Gerçekten bu çok önemliydi" dedi.

Ergene'ye atık sularını veren 13 belediyenin bulunduğunu söyleyen Eroğlu, "Bu da büyük bir kirliliğe sebep oluyordu. Çünkü Ergene'nin normalde debisinin neredeyse 14 katı kadar, atık su geliyordu. Artık Ergene tamamen atık su nehri haline gelmişti sonra bunların atık suları ile alakalı sayın Cumhurbaşkanımız talimat verdi. Bunu da DSİ yapsın dedi ve bizde gerçekten 1053 sayılı kanunda ufak bir değişiklik yaparak DSİ sadece baraj, gölet, içme suyu tesisleri yapabiliyor, atık su arıtma tesislerini ve ana kolektörlerini yapabilir haline getirdik. Tamamının projelerini hazırladık. Gerçekten çok mükemmel bir proje hazırlandı ve tamamı bitti. Bunu mutlulukla söylemek istiyorum. Bütün atık su ileri biyoloji arıtma tesislerini yapıldı. Bunların işletmesini belediyelerin yapması lazım esas yatırımları da belediyelerin yapması gerekiyordu ama devlet bunu yaptı. İşletmesini inşallah ben çok iyi bir şekilde yapacaklarına inanıyorum" dedi.

Tekirdağ Trakya\'yı Kirlilikten Kurtaracak Projede Marmara Denizi\'ne Son Boru İndirildi-1
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tekirdağ Trakya'yı Kirlilikten Kurtaracak Projede Marmara Denizi'ne Son Boru İndirildi-1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement