"Türkiye Büyüdü, Futbol Yükseldi" - Son Dakika
Spor

"Türkiye Büyüdü, Futbol Yükseldi"

"Türkiye Büyüdü, Futbol Yükseldi"

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, ülke ekonomisi ile birlikte Türk futbolunun da ciddi ölçüde gelişmeye devam ettiğini söyledi.

04.05.2018 02:35

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı, "Ülkemizde futbolun ekonomik büyüklüğü yaklaşık 700 milyon euro seviyesinde. Federasyon olarak son 10 yılda bütçemiz, 143 milyon liradan, 669 milyon liraya ulaştı. Yayın geliri 10 yıl önce 185 milyon lirayken, 2 milyar liraya dayandı. Türkiye ekonomisi düzelip, dünya çapında söz sahibi oldukça, hem futbol ekonomimiz yükseldi hem de Avrupa'da söz sahibi olduk" dedi.

Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu dün The Grand Tarabya Hotel'de gerçekleştirildi. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Sabah Gazetesi tarafından düzenlenen forumda futbol ekonomisine dair çarpıcı bilgiler aktardı.

Açılış bölümünde konuşan TFF Başkanı Demirören, futbolun sürekli gelişen büyük bir endüstri olduğunu belirterek, "Avrupa futbolunun ekonomik büyüklüğü 14 milyar dolar. Türkiye'de ise ekonomik büyüklük 700 milyon euro seviyesinde. Federasyon olarak son 10 yılda bütçemiz, 143 milyon liradan, 669 milyon liraya ulaştı. Bugün uluslararası 15 marka sponsorumuz ve tedarikçimiz. 150 milyon lirayı aşan bir sponsor gelirimiz var. Son 10 yılda naklen yayın gelirlerinde çağ atladık. On yıl önce yayın geliri 185 milyon lirayken, bu sezon 2 milyar liraya dayandı. Bu büyüme çok şeyi anlatıyor. Türkiye ekonomisi düzelip, dünya çapında söz sahibi oldukça, hem futbol ekonomimiz yükseldi hem de Avrupa'da söz sahibi olduk. Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10. büyük ekonomisi olma hedefi doğrultusunda, futbolumuzu da daha yukarılara taşımak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'a teşekkür

Yıldırım Demirören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın spora ve futbola olan destek politikalarının önemine de dikkat çekti. Demirören, "Ülkemizde 40'a yakın yeni stadın yapılması sağlandı. Buradan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a bir kez daha teşekkür ediyorum. Destekleriyle Türk futbolu gelişerek büyümeye devam edecektir" dedi.

'Faiz sarmalından kurtulmamız lazım'

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, ülke futbolunda kendilerini üzen durumların da bulunduğuna vurgu yaptı.

Süper Lig kulüplerinin ciddi borç yükü altında olduğunu kaydeden Demirören, "18 kulübün toplam borcu 7 milyar liraya, 4 büyüklerin borcu ise 6 milyar liraya ulaştı. Gelirler 3,3 milyar lira seviyesindeyken, giderler 4,5 milyar lira. Yani her yıl 1,2 milyar lira zarar ediliyor. Yabancı oyunculara sözleşmelerle taahhüt edilen rakam ise 924 milyon euro. Avrupa kupalarına katılan takımları önce UEFA denetliyor. Şu anda UEFA'da taslak çalışması biten ve yönetimden geçmek üzere olan yeni bir düzenleme mevcut. Net borç ve gelir oranlı bir sınırlama olacak. Biz de uygulamaya yönelik çalışmalar yapacağız" diye konuştu.

Demirören şöyle devam etti: "Çıkacak yeni yasalarla, borç yapılandırmalarıyla mevcut mali sorunların çözüleceğine inanıyorum. Özellikle faiz sarmalından kurtulmak çok rahatlatıcı olacaktır. Çözüm; yıldızları tüketmek değil, yeni yıldızlar üretmektedir. Altınorduları çoğaltmak, Cengiz Ünderleri yetiştirmektir hedef. Birlik ve beraberliğimizi sağlarsak, başaramayacağımız hiçbir şey yok. İnanıyorum ki bu kenetlenme ile 2020 Şampiyonlar Ligi finalini, 2024 Avrupa Şampiyonası'nı ülkemize getireceğiz."

Yayında hedef 1 milyar dolar

Başkan Yıldırım Demirören önümüzdeki süreçte Türk futbolunun yayın gelirlerini daha da artırmak istediklerini açıkladı. Demirören, Süper Lig yayın gelirini 600 milyon dolardan, 1 milyar dolar seviyelerine çıkarmanın gayreti içinde olduklarını bildirdi.

'EURO 2024 şansımız yüksek'

TFF Başkan Vekili ve UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı (EURO 2024) düzenlemek için şanslarının yüksek olduğunu dile getirdi.

UEFA'ya çok zengin bir adaylık dosyası teslim ettiklerini hatırlatan Yardımcı, "Muazzam bir çalışma gerçekleştirdik. Geçen hafta 2 bin sayfalık dosyamızı UEFA'ya teslim ettik. İçeriği çok dolu bir dosya. Adaylık 27 Eylül'de Nyon'da oylanacak. Dosyamızın dolu olması ve şampiyonayı düzenlemeyi ne kadar çok istediğimizi bildiğimiz için EURO 2024'e ev sahipliği şansımızın yüksek  olduğunu düşünüyorum" dedi.

Servet Yardımcı 8 yıl önce EURO 2016 ev sahipliğini 1 oyla kaçırdıklarını da belirterek, "O dosyada taahhüt ettiğimiz her şeyi fazlasıyla yerine getirdik. Geçen 8 yılda hükümetimizin büyük yatırımlarıyla büyük gelişim sağladık ve güçlendik. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da teşekkür ediyoruz. Onun arzusu bize güç veriyor. Türkiye, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi. İlk 5 sıradaki ülkeler ev sahipliği yaptı ama biz henüz bunu başaramadık. Bizim zamanımız geldi. Almanya'ya karşı biz de çok güçlüyüz. Şampiyona adaylığını alacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Bak: Devrim gibi bir kanun çıkardık

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türk futbol ekonomisinin yeni pazarlama çalışmalarıyla daha da büyümesi gerektiğini kaydetti. Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu'nda kapanış konuşmasını gerçekleştiren Bak, yeni yasayla profesyonel kulüplere amatör branşlar ve altyapı için çok büyük bir destek verdiklerini hatırlattı.

Kulüplerin 300 milyon liralık yeni kaynağı çok iyi kullanması gerektiğini belirten Gençlik ve Spor Bakanı, "Devrim gibi bir kanun çıktı. Kulüplerimizin olimpiyat şampiyonu sporcular yetiştirmesini arzu ediyoruz. Sporun tabana yayılması konusunda çok önemli adımlar atılacağını düşünüyoruz. Kulüplerimize toplamda altyapı için 300 milyon lira kaynak aktarılacak. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın desteği çok önemliydi. Bu konuda çok şanslıyız. 2020 olimpiyatlarından itibaren önemli branşlarda sıçramalar olacaktır" dedi.

'Süper Lig en büyük global marka olmalı'

Kulüpler Birliği Vakfı ve Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, futbol ekonomisinin her geçen gün inanılmaz bir hızla büyüdüğünü kaydederek, "Hedefimiz, Süper Lig'i Türkiye'nin en büyük global markası haline getirmek" dedi.

Avrupa'nın büyük kulüplerinin dahi artık pazar olarak Uzak Doğu'yu, Orta Doğu'yu gördüğünün altını çizen Fikret Orman, "Vakıf olarak bazı çalışmalar yaptık. En önemli şey, global marka değerini artırmak. Süper Lig'in dünyada marka değeri arttıkça, Türk futboluna inanılmaz katkı sağlanacaktır. Bizim amacımız, dünyada giderek büyüyen futbol ekonomisi içinde Süper Lig özelinde Türkiye'yi daha da yukarılara çıkarmak" diye konuştu.

'Birikmiş hatalar'

Futbol Ekonomi Forumu'nun, "Mali açıdan Süper Lig" konulu oturumu, Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz ile Medipol Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın katılımıyla yapıldı. Cengiz, Galatasaray'ın ekonomik sıkıntılarını birikmiş hatalar bütünü olarak tanımlayarak, "Mali sıkıntılar, tüm Türk futbolunun sorunu. Bu sorunla ilgili Türkiye Futbol Federasyonu ve devletimiz de elinden gelen çabayı gösteriyor" dedi. Başakşehir'i bir anonim şirket olarak yönettiklerinin altını çizen Gümüşdağ ise "Ben dahil 7 ortağız ve hepimiz iş adamıyız. Önümüzdeki yılın planlamasını da aşağı yukarı bitirdik" diye konuştu.

Yıldızlardan övgüler

Beşiktaş'ın Hollandalı oyuncusu Ryan Babel, Spor Toto Süper Lig'in birkaç yıl içinde İspanya ve İtalya ligleriyle rekabet edecek düzeye gelebileceğini savundu.

Galatasaraylı Bafetimbi Gomis ve Medipol Başakşehirli Emmanuel Adebayor ile birlikte foruma katılan Babel, "Türkiye'ye birkaç sezondur büyük futbolcular geliyor. Bize Pepe geldi. Lig gelişimini sürdürüyor. Daha önce Kasımpaşa'da da oynadım. Beşiktaş'a transfer olduğumda ise ligin ne kadar geliştiğinin farkına vardım. Böyle devam ettiği sürece Spor Toto Süper Lig'in bir süre sonra İtalya ve İspanya ile rekabet edecek düzeye gelebileceğini düşünüyorum. Burada güzel bir ortam var. Taraftarlar ve statlar harika" dedi.

Adebayor hızla büyüyen Süper Lig'de top koşturmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtirken, Gomis de Süper Lig'deki futbol kalitesine vurgu yaptı. Fransız golcü, "Türkiye'de harika bir deneyim yaşıyorum. Süper Lig'de kalite çok yüksek. Lig gelişim halinde. Gençlere örnek olmak zorundayız. İyi bir futbolcunun antrenman dışında da ne yaptığı çok önemli" ifadelerini kullandı.

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, kulüplere birlik-beraberlik çağrısı da yaptı, "Futbolumuzu daha da yükseltecek en önemli güç; daima ben değil biz anlayışıdır. Eğer birlik ve beraberliğimizi sağlarsak başaramayacağımız iş yok" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Skorer

Son Dakika Spor 'Türkiye Büyüdü, Futbol Yükseldi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement