Yabancı Öğrenciler "Payitaht Abdülhamid" Setini Gezdi - Son Dakika
Güncel

Yabancı Öğrenciler "Payitaht Abdülhamid" Setini Gezdi

Karabük Üniversitesi'nde öğrenim gören 44 ülkeden öğrenciler, Kocaeli'de çekimleri devam eden Sultan 2. Abdülhamid'in hayatını konu alan "Payitaht Abdülhamid" dizisinin çekildiği Seka Film Platosu'nu ziyaret etti.

15.02.2018 16:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabük Üniversitesi'nde öğrenim gören 44 ülkeden öğrenciler, Kocaeli'de çekimleri devam eden Sultan 2. Abdülhamid'in hayatını konu alan "Payitaht Abdülhamid" dizisinin çekildiği Seka Film Platosu'nu ziyaret etti.

Sultan Abdülhamid Han'ın etki ettiği ve elçiler gönderdiği ülkelerin öğrencilerinin de aralarında bulunduğu İran, Irak, Ürdün, Mısır, Pakistan, Afganistan, Somali, Sudan, Malezya, Yemen, Çad, Japonya, Malavi, Cibuti, Libya, Moğolistan, Kenya, Mali, Balkan ve Türk Cumhuriyetlerindeki ülkelerden kafile, İzmit'teki Seka Film Platosu'nda tamamen yenilenen, döneme uygun hale getirilen setleri ile Yıldız Sarayı'nın ve ve İstiklal Caddesi'nin birebir inşa edilen yapılarını gezdi.

Karabük Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kulübü'nün organize ettiği gezide öğrenciler platodaki tarihi mekanları ziyaret ederek, fotoğraf çektirdi.

Öğrenciler, dizinin oyuncuları ve yapım ekibi ile görüşerek, dizi hakkında bilgi aldı.

Dizide Damat Mahmud Celaleddin Paşa'yı canlandıran Hakan Boyav ile tanışan öğrenciler, kendisine çini tabak hediye etti, günün anısına fotoğraf çektirdi.

"Abdülhamid, Türkiye-Japonya dostluğunun ilk adımını atan kişidir"

Babası Türk, annesi Japon olan Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. sınıf öğrencisi Leyla Matsuzaki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Payitaht Abdülhamid dizisinin çekildiği platoyu gezmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Platonun çok güzel bir yer olduğunu ifade eden Matsuzaki, daha önce Abdülhamid ile ilgili biraz bilgisinin olduğunu, setleri gezince daha çok şey öğrenmek istediğini dile getirdi.

Matsuzaki, 2. Abdülhamid'in, Türkiye-Japonya dostluğu için ilk adımı atan kişi olduğunu ve biraz tarihe meraklı olan tüm Japonların bunu bildiğini kaydederek, "1887 yılında Japon İmparatorunun yeğeni gelmişti İstanbul'a. Abdülhamid'e hediyeler sunmuştu. Daha sonra Abdülhamid Ertuğrul Gemisi'ni Japonya'ya göndermişti. Japon halkı, özellikle tarih okuyanlar Abdülhamid'e çok hayranlar. Çok seviyorlar." diye konuştu.

Annesinin tarih okuduğunu, Sultan Abdülhamid hakkında çok bilgisi olduğunu anlatan Matsuzaki, şunları kaydetti:

"Annem Türkiye'yi de çok seviyordu. Türkiye'ye merakı vardı. İstanbul'a tatile gelmiş. Topkapı Sarayı'na gidecekmiş ama yerini bilmediği için yolda bir adama 'Topkapı Sarayı'na nasıl gidilir?' diye sormuş. O kişi de benim babam. Kendisi Elazığlı. Birbirlerini görür görmez aşık olmuşlar. Babam, anneme Topkapı Sarayı'nı gezdirmiş. Sonra annemin Japonya'ya dönme günü gelmiş. Babam, annemle beraber gitmek istemiş. Hemen evlenme teklifi etmiş. Sonra Japonya'ya giderek evlenmişler. Orada yaşıyoruz. Babam Japonya'da Türk döneri satıyor."

"Abdülhamid, Filistin'i vermedi"

Filistinli Miktad Khdour ise Hemşirelik Bölümü 3. sınıfta okuduğunu, Sultan 2. Abdülhamid'in Filistin için özel bir yeri, farklı bir anlamı olan önemli bir şahsiyet olduğunu ifade etti.

Theodor Herzl'in geldiğini ve Filistin'den toprak istediğini anlatan Khdour, "Ama Abdülhamid bunu kabul etmemiş. 'Bu vatan bana ait değil, milletime aittir. Bu vatan kanla alındı ancak kanla verilir.' demiş. Filistin'i vermemiş. Bundan dolayı Sultana özel bir sevgi besliyoruz." ifadelerini kullandı.

Diziyi daha önce izleyemediğini ancak bundan sonra seyredeceğini belirten Khdour, "Tarihi mekanları gezdik. Osmanlı yapıları ile Kudüs'te bazı benzer yapılar var. Tarihi seviyorum." dedi.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 2. sınıf öğrencisi olan Çadlı Yakup Hasan, Payitaht Abdülhamid dizini severek izlediğini, dizinin çekildiği mekanları gördüğü için çok mutlu olduğunu belirtti.

Platoda İstiklal Caddesi'ni diziden hatırladığını, adeta tarihe yolculuk yaptığını aktaran Hasan, "Eskiyi yaşıyor gibi hissediyorum. Abdülhamid'i lisede tarih dersinden biraz biliyordum ama şimdi diziyi izlerken daha çok öğrendim, daha yakından tanıdım. Şimdi ikinci sezon başladı. Yeni bölümleri merakla bekliyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yabancı Öğrenciler 'Payitaht Abdülhamid' Setini Gezdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kültür ve Turizm Bakanı Malatya'da İncelemelerde Bulundu
    13:18 Kültür ve Turizm Bakanı Malatya'da İncelemelerde Bulundu

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Malatya'da incelemelerde bulundu. Bakan Ersoy, depremlerde yıkılan ve yeniden yapımına başlanan Valilik binasının inşaatını, Yeni Cami'nin ayağa kaldırma çalışmalarını, iş yerlerinin ve konutların inşaatını, Atatürk Evi'nin restorasyon çalışmalarını ve geleneksel Malatya evlerinin onarımını inceledi. İncelemelere Vali Ersin Yazıcı, AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ve diğer ilgililer de eşlik etti.

  • Dardanel, Çanakkale'de Hatıra Ormanı Oluşturdu
    13:18 Dardanel, Çanakkale'de Hatıra Ormanı Oluşturdu

    Dardanel, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında, Kalabaklı ve Çanakalan köylerinde 10 bin kızılçam fidanıyla 'Dardanel 40. Yıl Hatıra Ormanı' oluşturdu. Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, törende yaptığı konuşmada, şirketin 40 yıldır üretim yaparak Türkiye'nin ekonomisine katkı sağladığını ve Çanakkale'de birçok kişinin yaşamına dokunduğunu belirtti. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ise Dardanel'in önemli bir marka olduğunu vurgulayarak, şirketin sosyal sorumluluk projelerinde öncü olduğunu ifade etti.

  • İzmir'de MLKP'ye yönelik operasyonda 4 şüpheli gözaltına alındı
    13:17 İzmir'de MLKP'ye yönelik operasyonda 4 şüpheli gözaltına alındı

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütü MLKP'ye yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda ESP Genel Başkan Yardımcısı Ebru Yiğit ile birlikte 3 şüpheli gözaltına alındı. Aramalarda örgütsel doküman ve dijital materyal ele geçirildi.

  • BIST 100 Endeksi İlk Yarıda Yükseldi
    13:15 BIST 100 Endeksi İlk Yarıda Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,54 değer kazanarak 8.852,28 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 3,13, holding endeksi yüzde 1,32 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,28 ile bilişim, en çok kaybettiren ise yüzde 5,06 ile spor oldu. Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların odağında bulunuyor.

  • Yozgat İl Jandarma Komutanlığı, aranan 12 şahsı yakaladı
    13:14 Yozgat İl Jandarma Komutanlığı, aranan 12 şahsı yakaladı

    Yozgat İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, aranan şahısların yakalanması amacıyla yürütülen çalışmalar sonucunda 12 kişiyi gözaltına aldı. Yakalanan şahıslar adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • 'maNga' Grubunun Solisti Ferman Akgül'ün Açtığı Davada Karar Çıktı
    13:14 'maNga' Grubunun Solisti Ferman Akgül'ün Açtığı Davada Karar Çıktı

    'maNga' grubunun solisti Ferman Akgül'ün, kendisini siyasi bir oluşumun içindeymiş gibi göstererek linçe maruz bıraktıkları iddiasıyla Redd Grubu'nun 2 üyesi ile sanatçı Aylin Aslım'a açtığı manevi tazminat davasında mahkeme, Akgül'ün açtığı davanın reddine karar verdi.

  • Gazeteci Can Ataklı, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlamasıyla hakim karşısına çıktı
    13:10 Gazeteci Can Ataklı, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlamasıyla hakim karşısına çıktı

    Gazeteci Can Ataklı, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçunu işlediği iddiasıyla açılan dava kapsamında hakim karşısına çıktı.

  • Galatasaray Başkanı Dursun Özbek: Türk futbolunu bu kaostan çıkarması lazım
    13:10 Galatasaray Başkanı Dursun Özbek: Türk futbolunu bu kaostan çıkarması lazım

    Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşanan olaylardan sorumlu herkesin ceza alması gerektiğini vurgulayarak, Türk futbolunun geleceği için Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun (PFDK) alacağı kararların önemli olduğunu belirtti.

  • Antalya Hıdırlık Kulesi Çevresinde Seyir Terası Projesi İlerliyor
    13:10 Antalya Hıdırlık Kulesi Çevresinde Seyir Terası Projesi İlerliyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan kalıntı ve eserlerin sergileneceği seyir terası projesi hızla ilerliyor. Proje kapsamında Hıdırlık Kulesi çevresindeki antik dönem kalıntıları ve yapılar cam yüzeylerle izlenebilecek. Ayrıca projede ahşap yürüme yolları da yer alacak.

  • Zeytinburnu'nda çıkan yangında çalışanlar binayı terk etti, bir kişi ise evcil hayvanını alarak ayrıldı
    13:09 Zeytinburnu'nda çıkan yangında çalışanlar binayı terk etti, bir kişi ise evcil hayvanını alarak ayrıldı

    Zeytinburnu'nda bulunan bir iş merkezinde çıkan yangında çalışanlar binayı terk ederken, bir kişi evcil hayvanı olan Gine domuzu cinsi hamsterini alarak binadan ayrıldı. Yangın itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü ve olayda ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.

  • Bülent Kuşoğlu Hatay'da yerel seçim çalışmalarına devam etti
    13:08 Bülent Kuşoğlu Hatay'da yerel seçim çalışmalarına devam etti

    Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Hatay'da Reyhanlı Çerkes Derneği'ni ziyaret ederek yerel seçim çalışmalarını sürdürdü. Kuşoğlu, merkezi idarenin yanlışlarına dikkat çekerek Türkiye'nin iyi yönetilmesi gerektiğini vurguladı.


Advertisement